Opprett og bruk navngitte funksjoner

Med navngitte funksjoner kan du opprette egendefinerte funksjoner som kan bruke innebygde Regneark-formler. Vi har lagt til muligheten til å importere navngitte funksjoner, slik at du kan bruke dem i mer enn ett ark.

Named functions tutorial

Hvis du vil se et eksempel på et regneark og følge videoen, klikker du på «Lag en kopi» nedenfor.

Lag en kopi

Åpne navngitte funksjoner

1. I et nytt eller eksisterende regneark klikker du på Data og så Navngitte funksjoner.

For celler med formler:

1. Høyreklikk på en celle med en formel.
  2. Klikk på Se flere cellehandlinger og så Definer navngitt funksjon.

Opprett navngitte funksjoner

Når du oppretter navngitte funksjoner, kan du bruke tekst som plassholdere for inndata.

HVIS-funksjonen kan for eksempel inneholde maksimalt 3 argumenter:

HVIS(logisk_uttrykk; verdi_hvis_sann; verdi_hvis_usann)

Hvis du setter inn teksten «logisk_uttrykk», «verdi_hvis_sann» eller «verdi_hvis_usann» som argumenter i en celle, får du en feilmelding. Disse argumentene er plassholdere og beskriver hvilken type inndata funksjonen forventer. Hvis du vil ha med ulike typer inndata i en funksjon, må du definere argumentplassholdere når du skriver den navngitte funksjonen.

Tidligere var det kun mulig å opprette egendefinerte funksjoner med Google Apps-skript, som krever at du skriver JavaScript-kode. Med navngitte funksjoner kan du opprette egendefinerte funksjoner med et intuitivt grensesnitt – uten å skrive kode.

Dette er de fire hovedkomponentene i en navngitt funksjon:

• Navn på funksjonen
    • Navnet på funksjonen, som du bruker når du setter funksjonen inn i en celle. Dette skrives med store bokstaver.
    • Krav:
      • Kan ikke hete det samme som en innebygd Regneark-funksjon, for eksempel SUMMER.
      • Kan ikke hete SANN eller USANN.
      • Kan ikke ha «A1»- eller «R1C1»-syntaks.
        • Hvis du for eksempel gir funksjonen navnet «A1» eller «AA11», får du en feilmelding.
      • Kan ikke starte med et tall.
      • Må være kortere enn 255 tegn.
      • Kan ikke inneholde mellomrom.
      • Kan ikke inneholde spesialtegn, bortsett fra understreker.
  • Funksjonsbeskrivelse
    • Beskrivelsen av funksjonen, som vises i «INFO»-delen av hjelpeboksen for funksjonen.
  • Argumentplassholdere [VALGFRITT]
    • Plassholdere er beskrivelser av hvilke typer inndata funksjonen forventer. For eksempel brukes argumentnavnene «CELLE» eller «OMRÅDE» når du forventer henholdsvis én enkelt celle eller et område som inndata.
    • Krav:
      • Kan ikke ha samme navn som en annen argumentplassholder i den navngitte funksjonen.
      • Kan ikke ha «A1»- eller «R1C1»-syntaks.
        • Hvis du for eksempel gir plassholderen navnet «A1» eller «AA11», får du en feilmelding.
      • Kan ikke inneholde mellomrom.
      • Kan ikke inneholde spesialtegn, bortsett fra understreker.
  • Formeldefinisjon
    • Dette er den skriftlige formelen du setter inn i en celle. Når du tar med definerte argumenter, forventer funksjonen inndata for hvert argument når funksjonen settes inn i en celle.
    • Krav:
      • Må være en formel som kan parses.
      • Kan ikke mangle parenteser.
      • Kan ikke inneholde feilplasserte kommaer.

Andre detaljer

Når du har konfigurert hovedkomponentene ovenfor, kan du legge til flere detaljer på den etterfølgende siden. For hver argumentplassholder du definerer, er disse feltene tilgjengelige:

• Argumentbeskrivelse
    • Dette er en kort beskrivelse av hva funksjonen forventer i det aktuelle argumentet. Eksempel: «En enkeltverdi du søker etter».
  • Eksempel på argument
    • Dette er et eksempel på inndata for det aktuelle argumentet. Med dette argumentet angir du for eksempel at et celleområde skal tas med: «B3:B14».

Disse ekstra detaljene brukes sammen med hovedkomponentene for å fylle ut hjelpeboksen for den navngitte funksjonen når du legger den til i en celle:

Sample of Named function arguments.

Importer navngitte funksjoner

Når du oppretter flere navngitte funksjoner eller finner nyttige funksjoner som andre har laget, kan det bli aktuelt å bruke dem i flere ulike ark. For å gjenbruke navngitte funksjoner kan du importere dem fra andre regneark til det gjeldende arket:

1. Åpne Google Regneark på en datamaskin.
  2. Åpne arket du vil importere de navngitte funksjonene til.
  3. Øverst klikker du på Data og så Navngitte funksjoner og så Importer funksjon.
  4. Velg arket du vil importere fra.
  5. Velg de navngitte funksjonene du vil importere.
    • Hvis du vil importere alle navngitte funksjoner fra filen, klikker du på Importer alle.
  6. Klikk på Importér.

Tips:

• Hvis den navngitte funksjonen du valgte å importere, har samme navn som en navngitt funksjon som allerede finnes i den aktive filen: Den importerte funksjonen overstyrer den eksisterende navngitte funksjonen.
  • Hvis den navngitte funksjonen du valgte å importere, avhenger av en annen navngitt funksjon, for eksempel en formeldefinisjon: Regneark varsler deg om avhengigheten og fremhever de avhengige funksjonene.
  • Hvis den navngitte funksjonen du valgte å importere, inneholder en formel som bruker data fra en ekstern kilde, for eksempel IMAGE: Regneark varsler deg om denne bruken av data.

Eksempler

Navngitt funksjon med 2 argumentplassholdere

• Navn på funksjonen: CONTAINS
  • Beskrivelse: Sjekker om en verdi finnes i et område. Returnerer SANN hvis verdien finnes, og USANN hvis den ikke gjør det.
  • Argumentplassholdere: søkenøkkel, søkeområde
  • Definisjon: =IKKE(ERFEIL(MATCH(søkenøkkel;søkeområde;0)))
  • Flere detaljer:
    • Argumentbeskrivelse: søkenøkkel
      • verdien du søker etter
    • Eksempel på argument: søkenøkkel
      • B3
    • Argumentbeskrivelse: søkeområde
      • området der du ser etter verdien
    • Eksempel på argument: søkeområde
      • B3:B14

Navngitt funksjon uten argumentplassholdere

• Navn på funksjonen: SLAGORD_FOR_NAVNGITTE_FUNKSJONER
  • Beskrivelse: Resulterer i en positiv setning om navngitte funksjoner.
  • Definisjon: ="Navngitte funksjoner bidrar til å gjøre formlene mine enklere å bruke og lese."

Navngitt funksjon med rekursjon

• Navn på funksjonen: REVERSER_ORD
  • Beskrivelse: Setter ordene i en streng i omvendt rekkefølge.
  • Plassholdere: str
  • Definisjon:=HVIS(ERFEIL(FINN(" "; str)); str; REVERSER_ORD(HØYRE(str; LENGDE(str)-FINN(" "; str)))&" "&VENSTRE(str; FINN(" ";str)-1))
  • Flere detaljer:
    • Argumentbeskrivelse: str
      • Strengen der du vil sette ordene i omvendt rekkefølge.
    • Eksempel på argument: str
      • «strengen der du vil sette ordene i omvendt rekkefølge»

Navngitt funksjon med LAMBDA

• Navn på funksjonen: ANTALL_FORMLER
  • Beskrivelse: Teller antallet formler i et gitt område.
  • Plassholdere: område
  • Definisjon: =ANTALL.HVIS(MAP(område;LAMBDA(celle; ISFORMULA(celle)));"SANN")
  • Flere detaljer:
    • Argumentbeskrivelse: område
      • området du ser etter formler i
    • Eksempel på argument: søkeområde
      • A2:D7

Vanlige spørsmål

Kan jeg opprette et relativt område i en navngitt funksjon?

Nei. Alle områder i formeldefinisjoner er absolutte. Hvis et område ikke tas med i definisjonen i det formatet, blir det konvertert til et absolutt område. For eksempel endres «A1:B3» til «1!$A$1:$B$3» når det lagres i Regneark. Du kan sende relative områder som argumenter til den navngitte funksjonen.

Kan jeg bruke innebygde funksjonsnavn som navn på argumentplassholdere, for eksempel «SUMMER»?

Ja. Argumentplassholdere kan ha de samme navnene som innebygde funksjoner. Du kan for eksempel bruke «SUMMER» som navn på en argumentplassholder. Men hvis du bruker en argumentplassholder og en innebygd funksjon sammen, har argumentplassholderen forrang.

Kan jeg importere definerte navn uten parametere til Regneark?

Ja. Definerte navn uten parametere kan importeres til Regneark, men de bør kalles uten parenteser.

Kan jeg redigere en importert og definert navngitt funksjon uten parametere i Regneark?

Ja. Regneark oppdaterer det definerte navnet slik at det følger syntaksen for navngitte funksjoner i Regneark. Du må legge til parenteser for alle cellereferanser.

Kan jeg opprette en navngitt funksjon med samme navn som en egendefinert Google Apps-skript-funksjon?

Nei. Du kan ikke opprette en navngitt funksjon med samme navn som en egendefinert Google Apps-skript-funksjon som finnes i regnearket. Du kan legge til en egendefinert funksjon med samme navn som en eksisterende navngitt funksjon, i arket. Men den eksisterende navngitte funksjonen erstatter den.

Jeg får feilmeldingen «Beregningsgrensen ble nådd under forsøket på å beregne denne formelen» for en rekursiv formel jeg har opprettet. Hvordan løser jeg dette?

Denne feilen kan oppstå i to ulike tilfeller:

• Beregningen av formelen tar for lang tid.
  • Den bruker for mye minne.

For å løse dette problemet kan du bruke en enklere formel.

Hvis en navngitt funksjon og et navngitt område har samme navn, hvilket har forrang?

Det navngitte området har forrang over den navngitte funksjonen.

Relaterte ressurser

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.