Benoemde functies maken en gebruiken

Met benoemde functies kun je aangepaste functies maken die ingebouwde Spreadsheets-formules kunnen gebruiken. We hebben de mogelijkheid toegevoegd om benoemde functies te importeren, zodat je ze in meerdere bladen kunt gebruiken.

Named functions tutorial

Klik hieronder op Kopie maken om een voorbeeldspreadsheet te bekijken en de video te volgen.

Een kopie maken

Benoemde functies openen

1. Klik in een nieuwe of bestaande spreadsheet op Gegevens en dan Benoemde functies.

Doe het volgende in een cel met een formule:

1. Klik met de rechtermuisknop op de cel met de formule.
  2. Klik op Meer celacties bekijken en dan Definitie geven voor benoemde functie.

Een benoemde functie maken

Gebruik tekst als tijdelijke aanduidingen voor invoeren als je een benoemde functie maakt.

De functie ALS kan bijvoorbeeld maximaal 3 argumenten bevatten:

ALS(logical_expression, value_if_true, value_if_false)

Als je de tekst logical_expression, value_if_true of value_if_false als argumenten invoegt in een cel, zie je een foutmelding. Deze argumenten zijn tijdelijke aanduidingen en beschrijvingen van het type invoer dat de functie verwacht. Als je verschillende invoeren wilt toevoegen aan een functie, moet je tijdelijke aanduidingen voor argumenten opgeven als je een benoemde functie maakt.

Eerder kon je alleen aangepaste functies maken met Apps Script, waarvoor je JavaScript moest kunnen. Met benoemde functies kun je aangepaste functies maken met een intuïtieve interface zonder code te hoeven schrijven.

Dit zijn de 4 primaire onderdelen van een benoemde functie:

• Functienaam
    • De naam van de functie die je gebruikt om de functie in een cel in te voegen. Deze bestaat uit hoofdletters.
    • Vereisten:
      • Mag niet dezelfde naam hebben als een ingebouwde Spreadsheets-functie, zoals SOM.
      • Mag niet de naam TRUE of FALSE hebben.
      • Mag niet in de A1- of R1C1-syntaxis zijn geschreven.
        • Als je de functie bijvoorbeeld een naam geeft als A1 of AA11, zie je een foutmelding.
      • Mag niet beginnen met een cijfer.
      • Moet korter zijn dan 255 tekens.
      • Mag geen spaties bevatten.
      • Mag geen speciale tekens bevatten, behalve underscores.
  • Functiebeschrijving
    • De beschrijving van de functie die in het gedeelte Over van het hulpvak van de functie wordt getoond.
  • Tijdelijke aanduidingen voor argumenten [OPTIONEEL]
    • Tijdelijke aanduidingen zijn beschrijvingen van het type invoer dat de functie verwacht. Je gebruikt bijvoorbeeld de argumentnamen CEL of RANGE als de invoer die je verwacht respectievelijk één cel of een bereik van cellen is.
    • Vereisten:
      • Mag niet dezelfde naam hebben als een andere tijdelijke aanduiding voor argumenten in de benoemde functie.
      • Mag niet in de A1- of R1C1-syntaxis zijn geschreven.
        • Als je de tijdelijke aanduiding bijvoorbeeld een naam geeft als A1 of AA11, zie je een foutmelding.
      • Mag geen spaties bevatten.
      • Mag geen speciale tekens bevatten, behalve underscores.
  • Formuledefinitie
    • Dit is de geschreven formule die je in een cel invoegt. Als je opgegeven argumenten toevoegt, verwacht de functie een invoer voor elk argument als de functie in een cel wordt ingevoegd.
    • Vereisten:
      • Moet een parseerbare formule zijn.
      • Mag geen ontbrekende haakjes bevatten.
      • Mag geen verkeerd geplaatste komma's bevatten.

Overige informatie

Nadat je de primaire componenten hierboven hebt ingesteld, kun je op de 2e pagina meer informatie toevoegen. Voor elke tijdelijke aanduiding voor argumenten die je opgeeft, zijn deze velden beschikbaar:

• Beschrijving van argument
    • Dit is een korte beschrijving van wat de functie verwacht voor dit argument. Bijvoorbeeld: Eén waarde waarnaar je zoekt.
  • Argumentvoorbeeld
    • Dit is een voorbeeldinvoer voor dit argument. Bijvoorbeeld een argument dat een celbereik moet bevatten: B3:B14.

Deze extra informatie wordt samen met de primaire onderdelen getoond in het hulpvak van de functie als je de benoemde functie aan een cel toevoegt:

Sample of Named function arguments.

Benoemde functies importeren

Naarmate je meer benoemde functies maakt of nuttige functies vindt die door anderen zijn gemaakt, wil je deze in verschillende bladen kunnen gebruiken. Als je benoemde functies opnieuw wilt gebruiken, kun je ze importeren vanuit een ander blad naar het huidige blad:

1. Open Google Spreadsheets op je computer.
  2. Open het blad waarnaar je de benoemde functies wilt importeren.
  3. Klik bovenaan op Gegevensen dan Benoemde functiesen dan Functie importeren.
  4. Selecteer het blad waaruit je wilt importeren.
  5. Selecteer de benoemde functies die je wilt importeren.
    • Als je alle benoemde functies uit het bestand wilt importeren, klik je op Alles importeren.
  6. Klik op Importeren.

Tips:

• Als de benoemde functie die je wilt importeren dezelfde naam heeft als een benoemde functie die al in het actieve bestand staat: De geïmporteerde benoemde functie overschrijft de bestaande functie.
  • Als de benoemde functie die je wilt importeren afhankelijk is van een andere benoemde functie, zoals een formuledefinitie: Spreadsheets waarschuwt je hierover en markeert de afhankelijke functies.
  • Als de benoemde functie die je wilt importeren een formule gebruikt die interactie heeft met een externe bron, zoals IMAGE: Spreadsheets waarschuwt je hierover.

Voorbeelden

Benoemde functie met 2 tijdelijke aanduidingen voor argumenten

• Functienaam: CONTAINS
  • Beschrijving: Controleert of de waarde in een bereik staat. Retourneert TRUE als de waarde in het bereik staat en FALSE als dit niet het geval is.
  • Tijdelijke aanduidingen voor argumenten: search_query, search_range
  • Definitie:=NOT(ISERROR(MATCH(search_query,search_range,0)))
  • Meer informatie:
    • Beschrijving van argument:search_query
      • De waarde waarnaar je zoekt
    • Argumentvoorbeeld: search_query
      • B3
    • Beschrijving van argument: search_range
      • Het bereik waarin je zoekt naar de waarde
    • Argumentvoorbeeld: search_range
      • B3:B14

Benoemde functie zonder tijdelijke aanduidingen voor argumenten

• Functienaam: NAMED_FUNCTIONS_SLOGAN
  • Beschrijving: Toont een mooie zin waarin benoemde functies worden beschreven.
  • Definitie: ="Door benoemde functies zijn mijn formules makkelijker te gebruiken en te lezen."

Benoemde functie met recursie

• Functienaam: REVERSE_WORDS
  • Beschrijving: Hiermee wordt de woordvolgorde in een tekenreeks omgedraaid.
  • Tijdelijke aanduidingen: str
  • Definitie:=IF(ISERROR(FIND(" ", str)), str, REVERSE_WORDS(RIGHT(str, LEN(str)-FIND(" ", str)))&" "&LEFT(str, FIND(" ",str)-1))
  • Meer informatie:
    • Beschrijving van argument: str
      • Tekenreeks die moet worden omgekeerd
    • Argumentvoorbeeld: str
      • "omgekeerd worden moet die Tekenreeks"

Benoemde functie met LAMBDA

• Functienaam: COUNT_FORMULAS
  • Beschrijving: Hiermee wordt het aantal formules voor een opgegeven bereik berekend.
  • Tijdelijke aanduidingen: range
  • Definitie: =COUNTIF(MAP(range,LAMBDA(cell, ISFORMULA(cell))),"TRUE")
  • Meer informatie:
    • Beschrijving van argument: range
      • Het bereik waarin je zoekt naar formules
    • Argumentvoorbeeld: search_range
      • A2:D7

Veelgestelde vragen

Kan ik een relatief bereik maken in een benoemde functie?

Nee. Alle bereiken in formuledefinities zijn absoluut. Als bereiken niet zijn opgenomen in de definitie in die indeling, worden ze omgezet in absolute bereiken. A1:B3 wordt bijvoorbeeld gewijzigd als het wordt opgeslagen in blad 1!$A$1:$B$3. Je kunt relatieve bereiken instellen als argumenten voor de benoemde functie.

Kan ik ingebouwde functienamen gebruiken als tijdelijke aanduiding voor argumenten, zoals SOM?

Ja. Je kunt tijdelijke aanduidingen voor argumenten dezelfde naam geven als ingebouwde functies. Je kunt een tijdelijke aanduiding voor argumenten bijvoorbeeld SOM noemen. Maar als je de tijdelijke aanduiding en de ingebouwde functie samen gebruikt, krijgt de tijdelijke aanduiding voorrang op de ingebouwde functie.

Kan ik opgegeven namen zonder parameters importeren in Spreadsheets?

Ja. Je kunt opgegeven namen zonder parameters importeren naar Spreadsheets, maar deze moeten worden aangeroepen zonder haakjes.

Kan ik een geïmporteerde opgegeven benoemde functie zonder parameters bewerken in Spreadsheets?

Ja. Spreadsheets updatet de opgegeven naam zodat deze de syntaxis voor benoemde functies van Spreadsheets gebruikt. Je moet haakjes toevoegen aan alle celverwijzingen.

Kan ik een benoemde functie maken met dezelfde naam als een aangepaste Apps Script-functie?

Nee. Je kunt geen benoemde functie maken met dezelfde naam als een aangepaste Apps Script-functie die aanwezig is in de spreadsheet. Je kunt een aangepaste functie toevoegen aan een blad met dezelfde naam als een bestaande benoemde functie. Maar deze wordt dan vervangen door de bestaande benoemde functie.

Ik zie de foutmelding 'De berekeningslimiet is bereikt tijdens de berekening van deze formule' voor een recursieve formule. Hoe los ik dit probleem op?

Dit kan in 2 gevallen gebeuren:

• De berekening van de formule duurt te lang.
  • De berekening gebruikt te veel geheugen.

Gebruik een minder complexe formule om dit probleem op te lossen.

Als een benoemde functie en een benoemd bereik beide dezelfde naam hebben, welke krijgt er dan voorrang?

Het benoemde bereik krijgt voorrang op de benoemde functie.

Gerelateerde bronnen

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.