Smartchips toevoegen aan je Google-spreadsheets

Voeg smartchips toe aan je Google-spreadsheets met informatie over:

• gebruikers met een e-mailadres van Gmail of Google Workspace,
  • andere bestanden in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties,
  • Google Agenda-afspraken,
  • plaatsen en routebeschrijvingen,
  • Google Finance-entiteiten,
  • YouTube-video's
  • Beoordelingen

Als er een smartchip in een spreadsheet staat, kun je de cursor erop plaatsen of erop klikken voor meer informatie.

Smartchips toevoegen

Belangrijk: Als je een andere gebruiker @vermeldt in een smartchip, krijgt deze niet automatisch toegang tot het document. Deel je document als je een andere gebruiker toegang wilt geven.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Typ @.
  3. Maak een keuze uit de pop-uplijst of typ:
    • Letters
    • Getallen
    • Symbolen
  4. Voor toevoeging van een:
    • Smartchip voor mensen: typ een naam of e-mailadres.
    • Smartchip voor bestand: typ de bestandsnaam of gerelateerde zoekwoorden.
    • Smartchip voor afspraak: typ de naam van de agenda-afspraak of gerelateerde zoekwoorden.
    • Smartchip voor plaats: typ een plaats, adres of locatie.
    • Smartchip voor Finance: typ de naam van de Google Finance-entiteiten, zoals aandelen, beleggingsfondsen of valuta's.
    • Beoordelingschip: typ Beoordeling en klik op de chip om in het dropdownmenu een beoordeling van 0 tot 5 sterren te selecteren.
  5. Plaats de cursor op de smartchip om de informatie te bekijken.

Tip: Je kunt in een cel verschillende soorten chips samen met tekst invoegen. Je kunt geen berekeningsverwijzing maken naar cellen met meerdere chips.

Datums makkelijker invoegen met @

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een optie om datums in te voegen:
  • Typ @ en selecteer de juiste optie in de pop-uplijst in het gedeelte Datums.
  • Je hebt deze opties:
    • @date: hiermee wordt de datumkiezer geopend.
    • @today: toont de datum van vandaag.
    • @yesterday: toont de datum van gisteren.
    • @tomorrow: toont de datum van morgen.
    • Een relatieve datum als @monday, @next tuesday, of @last wednesday

Tip: Dubbelklik op een datum om de datumkiezer te openen.

E-mails, links en meer converteren naar smartchips

Smartchips voor mensen toevoegen

Invoegen vanuit menu

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een bereik van cellen met e-mailadressen.
  3. Klik bovenaan op Invoegen en danSmartchips en dan Converteren naar contactchip.

Tip: Klik met de rechtermuisknop op een cel om in te voegen vanuit het celmenu. Klik op Smartchips en danConverteren naar contactchip.

Op Tab drukken om te converteren

Plak een e-mailadres in een cel en druk op Tab om een contactchip te maken.

Smartchips voor bestanden toevoegen

Invoegen vanuit menu

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een celbereik met bestandslinks.
  3. Klik bovenaan op Invoegen en dan Smartchips en dan Converteren naar bestandchip.

Tip: Klik met de rechtermuisknop op een cel om in te voegen vanuit het celmenu. Klik op Smartchips en dan Converteren naar bestandchip.

Invoegen vanuit cel

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Plaats de cursor op een cel met een bestandslink om het voorbeeld van het bestand te bekijken.
  3. Klik onderaan het voorbeeld op URL vervangen en dan Chip.

Op Tab drukken om te converteren

Plak een bestandslink in een cel en druk op Tab om een bestandchip te maken.

Smartchips voor afspraken toevoegen

Invoegen vanuit menu

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een bereik van cellen met links naar agenda-afspraken.
  3. Klik bovenaan op Invoegen en dan Smartchips en danAgenda-afspraken.

Tip: Klik met de rechtermuisknop op een cel om in te voegen vanuit het celmenu. Klik op Smartchips en dan Agenda-afspraken.

Invoegen vanuit cel

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Als je het voorbeeld van de afspraak wilt bekijken, plaats je de muisaanwijzer op een cel met een link naar de agenda-afspraak.
  3. Klik onderaan het voorbeeld op URL vervangen en dan Chip.
Smartchips voor plaatsen toevoegen

Invoegen vanuit menu

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een bereik van cellen met Google Maps-links.
  3. Klik bovenaan op Invoegen en dan Smartchips en dan Converteren naar plaatschip.

Tip: Klik met de rechtermuisknop op een cel om in te voegen vanuit het celmenu. Klik op Smartchips en dan Converteren naar plaatschip.

Invoegen vanuit cel

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Als je het voorbeeld van Maps wilt bekijken, plaats je de cursor op een cel met een Maps-link.
  3. Klik onderaan het voorbeeld op URL vervangen en dan Chip.

Op Tab drukken om te converteren

Plak een Maps-link in een cel en druk op Tab om een plaatschip te maken.

Finance-chips toevoegen

Invoegen vanuit menu

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een bereik van cellen met Google Finance-entiteiten.
  3. Klik bovenaan op Invoegen en dan Smartchips en dan Finance.

Tip: Klik met de rechtermuisknop op een cel om in te voegen vanuit het celmenu. Klik op Smartchips en dan Finance.

YouTube-smartchips toevoegen

Invoegen vanuit cel

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Als je het YouTube-videovoorbeeld wilt bekijken, plaats je de cursor op een cel met een YouTube-videolink.
  3. Klik onderaan het voorbeeld op URL vervangen en dan Chip.

Op Tab drukken om te converteren

Plak de link naar een YouTube-video in een cel en druk op Tab om een YouTube-chip te maken.

Smartchips voor beoordelingen toevoegen

Invoegen vanuit menu

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een bereik van cellen met gehele waarden tussen 0 en 5.
  3. Klik bovenaan op Invoegen en dan Smartchips en dan Beoordeling.

Tip: Klik met de rechtermuisknop op een cel om in te voegen vanuit het celmenu. Klik op Smartchips en dan Beoordeling.

Tips:

• Je kunt de opmaak van bestandchips wijzigen, zoals:
    • Kleur
    • Grootte
    • Letterstijl
  • Als je de opmaak wilt verwijderen, klik je bovenaan op Opmaak en dan Opmaak wissen.

Dropdownchips toevoegen

Je kunt dropdownchips toevoegen en aanpassen die meerdere opties laten zien.

Een dropdownmenu toevoegen of bewerken

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een optie:
    • Typ @. Klik in het menu, onder het gedeelte Componenten, op Dropdownmenu's.
    • Klik bovenaan op Invoegen And then Dropdownmenu.
    • Klik op Gegevens And then Gegevensvalidatie And then Regel toevoegen .
    • Klik met de rechtermuisknop op een cel And thenDropdownmenu.
  3. Wil je wijzigingen aanbrengen in een dropdownmenu, klik dan op het dropdownmenu en selecteer een optie.
  4. Als je de opties van een dropdownmenu wilt bewerken, klik je op het dropdownmenu And thenknop Bewerken .

Ontdek hoe je een dropdownmenu in een cel maakt.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.