Skicka signaturförfrågningar och signera dokumenten med e-signatur

Med e-signatur kan du skapa dokument för signaturer och skicka signaturförfrågningar i Google Dokument och Google Drive. För att slutföra förfrågningar om e-signaturer kan undertecknarna enkelt fylla i uppgifter som begärs. Användning av den här funktionen omfattas av följande användarvillkor.

Registrering och behörighet

Funktionen e-signatur för Google Dokument och Google Drive är tillgänglig för kvalificerade Workspace-kunder. Om du har ett Workspace Individual-konto har du åtkomst till den här funktionen. Om du har andra kvalificerade Workspace-prenumerationer får du snart vägledning om registreringsprocessen för betaversionen.

Om du inte har en Workspace-prenumeration kan du få åtkomst till den här funktionen i dag genom att registrera dig för en Workspace Individual-prenumeration.

Skapa och skicka ett dokument till e-signatur

Förbereda ett e-signatur-dokument

Viktigt! Det här är endast tillgängligt för vissa kvalificerade användare.

1. Öppna sidopanelen för e-signatur.
    • Om du utgår från pdf-filer i Google Drive (beta):
      1. Besök drive.google.com på datorn.
      2. Ladda upp en ny pdf-fil eller hitta en befintlig som du vill använda.
      3. Öppna pdf-filen i visningsläge.
      4. Klicka på Meny Mer följt av e-signatur uppe till höger.
    • Om du börjar från Google Dokument:
      1. Besök drive.google.com på datorn.
      2. Du kan skapa ett nytt Google-dokument eller öppna ett befintligt som du vill använda.
      3. Öppna Verktyg följt av e-signatur.
  2. Om du har flera undertecknare under Infoga fält för kan du välja den specifika undertecknare som du vill infoga ett e-signatur-fält för.
    • För att uppdatera listan av tillgängliga undertecknare i rullgardinsmenyn kan du välja att Hantera signerare. Det öppnar dialogrutan Hantera signerare.
    • I dialogrutan Hantera signerare kan du lägga till upp till tio undertecknare och tilldela etiketter för varje undertecknare för att identifiera dem i dokumentet.
  3. Dra ett eller flera av följande fält för att lägga till det i dokumentet:
    • Signatur
    • Initialer
    • Namn
    • Textfält
    • Undertecknades
  4. Endast för Google Dokument: Klicka på det infogade fältet i Google-dokumentet för att öppna ett popup-fönster under fältet. Du kan se vilken undertecknare fältet är tilldelat i popup-fönstret.
    • Använd rullgardinsmenyn Tilldelat till i popup-fönstret för att uppdatera tilldelningen av undertecknare till fältet.
    • För att uppdatera listan över undertecknare i Google-dokumentet och öppna samma dialogruta som ovan i rullgardinsmenyn kan du klicka på Hantera signerare.
    • När du väljer ett textfält kan du lägga till en beskrivning och välja teckenstorlek i popup-fönstret.
      • Beskrivningen informerar undertecknarna om vad du förväntar dig i det här fältet, som ”Befattning” eller ”E-postadress”.
      • Teckenstorleken du anger blir teckenstorleken för värdet som signeraren anger för textfältet.
  5. Upprepa stegen om du vill lägga till alla undertecknare och e-signaturfält för undertecknare i dokumentet.

Tips!

• Du kan lägga till högst 200 fält av valfri typ per dokument.
  • Du kan lägga till upp till 10 undertecknare i en begäran om e-signatur.
  • När du stänger pdf-filen med e-signatur-fält sparas inte fälten. Om du vill spara e-signatur-fält och använda dem som mall kan du starta en begäran om e-signatur på ett Google-dokument.
  • För en undertecknare i dokumentet är etiketten bara en platshållare och ingår inte i pdf-dokumentet för underteckningen som genereras senare.
  • Det finns inget krav på att använda undertecknarens e-postadresser som undertecknarens etiketter just nu eftersom inga e-postmeddelanden har skickats. Det sker senare i avsnittet Skicka en begäran om e-signatur nedan där etiketterna för platshållare mappas till faktiska e-postadresser.
  • För att enkelt skilja mellan fält som har tilldelats olika undertecknare får varje undertecknare i dokumentet en unik färg. Alla fält som tilldelas samma undertecknare visas i samma färg.
Skicka en begäran om e-signatur
  1. När du har lagt till alla lämpliga fält till höger kan du klicka på Begär signatur.
    • Endast användare med skrivbehörighet som äger eller har redigeringsåtkomst till dokumentet kan se knappen. Annars är inte den här knappen tillgänglig.
  2. Ange en titel för den genererade pdf-filen.
  3. Ange e-postadressen för varje undertecknare.
    • Du kan också lägga till ett meddelande som skickas till undertecknarna i e-postmeddelandet med begäran om e-signatur.
  4. Du kan välja språkkod för granskningsspåret i dialogrutan för förfrågningen. Värdet fastställer språkkod som granskningsspåret genererar i slutet.
  5. Granska och godkänn användarvillkoren om de visas i dialogrutan för förfrågningen.
  6. Klicka på Begär signatur.
    • När begäran om e-signatur har skapats:
      • Från dokumentet genereras en pdf-fil som delas med undertecknarna med visningsåtkomst. Du kan se den genererade filen i Min enhet.
      • En e-postavisering skickas till undertecknarna med en länk till dokumentet.

Tips!

• När du har klickat på Begär signatur låses pdf-filen för att inga ändringar ska ske innan undertecknarna kan slutföra e-signaturen. Filen som används för att skapa signaturförfrågningen är olåst och delas inte automatiskt med undertecknarna som en del av begäran om e-signatur.
  • Filen som används för att skapa signaturbegäran kan återanvändas för att generera andra förfrågningar om e-signatur i framtiden. Varje begäran genererar en ny pdf-fil som lagras i Min enhet.
  • Visa förloppet för en begäran om e-signatur:
    • Öppna respektive pdf-fil i Drive eller via länken i e-postaviseringen.
    • Öppna sidopanelen på höger sida och visa uppgifter om e-signaturen. Klicka på Visa information längst upp till höger om pdf-filen.
Lägga till ändringar i ett dokument när du har skickat det

Du kan inte uppdatera pdf-filen när en begäran om e-signatur börjar eftersom pdf-filen är låst. Du kan fortfarande organisera den i din Drive, till exempel byta plats.

Du kan ändra eller avbryta begäran om e-signatur när en begäran har skickats genom att välja Avbryt. Du kan skicka en ny begäran när du har gjort ändringar i källan i Google Dokument eller pdf-filen i Google Drive och skicka en ny pdf-fil som ska undertecknas. Följ stegen i Skapa och skicka ett dokument för en e-signatur.

Om begäran om e-signatur är aktiv kan du inte låsa upp pdf-filen. Du kan göra ändringar i Google Dokument när som helst eftersom det inte är låst i samband med begäran om e-signatur.

Avbryta en väntande begäran om e-signatur
Om du har en väntande begäran om e-signatur kan du göra följande för att avbryta den:
  1. Öppna pdf-filen för begäran.
  2. Klicka på Meny Mer följt av Avbryt.

Tips! Om du vill radera pdf-kopian av den avbrutna begäran kan du öppna filmappen och radera kopian. Standardplats är Min enhet.

Kolla status på begäran om e-signatur
  1. Öppna pdf-filen för begäran.
  2. Välj en åtgärd:
    • Klicka på Meny Mer följt av E-signatur.
    • Klicka på Visa detaljer.
  3. På sidopanelen hittar du uppgifter om begäran av e-signatur och dess status.

Signera, avvisa eller visa uppgifter i en begäran om e-signatur

Signera en begäran om e-signatur
  1. Öppna e-postkontot som begäran om e-signatur skickades till.
  2. Öppna e-postaviseringen.
  3. Klicka på den inbäddade länken.
    • Om du öppnar pdf-filen direkt från Drive kan du klicka på Signera för att underteckna dokumentet.
  4. Dokumentet kan innehålla textfält som du kan fylla i, till exempel Jobbtitel eller E-post. Klicka i så fall på och fyll i dessa fält.
  5. Klicka och fyll i färggranna fält som indikerar att du ska underteckna de fälten.
    • En dialogruta visas där du uppmanas att ange ditt fullständiga namn och initialer. Då skapas en elektronisk signatur för din användning. Klicka på Använd och signera.
      • Tips! Om det finns flera instanser av dessa fält kan du återanvända informationen i hela dokumentet.
    • Fält som har tilldelats andra undertecknare som inte har undertecknat än är nedtonade.
    • Signaturvärden från andra undertecknare som redan har undertecknat finns i pdf-filen.
  6. När du har slutfört alla obligatoriska signaturfält kan du klicka på Markera som slutförd högst upp på sidan.
    • När du har klickat på Markera som slutförd får du en avisering i dialogrutan som visar
      • Det exakta e-postvärde som spelas in åt dig och som är synligt för andra med åtkomst till pdf-filerna för e-signatur när du klickar för att fortsätta.
      • Om du har flera e-postadresser på Google-kontot används den e-postadress som begäranden hade angett åt dig i dialogrutan för begäran.
  7. Läs och godkänn användarvillkoren.
  8. Klicka på Godkänn och fortsätt.

Tips!

• Om du bara är signerare: Du och personen som har gjort förfrågan får ett e-postmeddelande om att begäran är slutförd.
  • Om begäran har flera undertecknare: Förfrågan har inte slutförts förrän alla undertecknare signerar. Då får undertecknarna och personen som har gjort förfrågan ett e-postmeddelande om att begäran har slutförts.
Avvisa en begäran om e-signatur
  1. Öppna e-postkontot som begäran om e-signatur skickades till på en dator.
  2. Öppna e-postaviseringen.
  3. Klicka på den inbäddade länken.
  4. Klicka på Avvisa.
    • Valfritt: Ange en orsak till avvisningen.
  5. Klicka på Avvisa.
    • Förfrågaren får ett e-postmeddelande om att begäran har avvisats.
Visa uppgifter om en begäran om e-signatur.
  1. Öppna e-postkontot som begäran om e-signatur skickades till på en dator.
  2. Öppna e-postaviseringen.
  3. Klicka på den inbäddade länken.
  4. Klicka på Visa detaljer.

Slutför förfrågningar om e-signatur

Hitta det färdigställda dokumentet

När begäran om e-signatur har slutförts skickas en slutgiltig dokumentkopia eller en länk till ett slutligt dokument till alla undertecknare och den begärandes inkorg och en slutlig kopia sparas på varje parts Drive.

Om du inte kan hitta det slutliga dokument:

• Titta i skräppostmappen.
  • Kontakta andra parter som är inblandade i begäran om e-signatur för att få en kopia.
  • Skicka feedback om Gmail eller kontakta Google Drive-supporten.
  • Så här ser du till att du kan ta emot framtida dokument med e-signatur:
    • Om du har ett Google Drive-konto kan du kontrollera Drive-inställningarna så att du kan lagra nytt innehåll.
  • Kontrollera e-postinställningar så att du kan ta emot e-postmeddelanden från esignature-noreply@google.com.
Hitta granskningsspår

Du kan välja språkkod för granskningsspåret i dialogrutan för förfrågningen. Värdet fastställer språkkod som granskningsspåret genererar i slutet.

Tips! När användaren signerar dokumentet genereras en slutgiltig pdf-fil. Slutet på pdf-filen innehåller en granskningsspårsida. Sidan genereras på språkkoden som den begärande väljer när hen initierar förfrågan om e-signatur. Den här sidan innehåller en logg av händelser som uppstod under livscykeln för förfrågan om e-signatur med tidsstämplar, till exempel:

• e-signatur har begärts
  • e-signaturen har undertecknats
  • e-signaturen har slutförts
  • identifierande information om den begärande och undertecknarna, till exempel e-post och namn.

Skicka feedback

För att ge feedback till Google:

1. Öppna pdf-filen för signaturförfrågningen du vill uppge feedback för.
  2. Klicka på Visa uppgifter följt av Meny Mer följt av Skicka feedback om funktion.

Du kan även skicka feedback om produkten:

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.