Meer informatie over hoe je je gegevensopname optimaliseert

Je moet misschien veel gegevens opnemen, waaronder:

• Waarden
  • Formules
  • Afbeeldingen

Voor meer efficiëntie volg je de onderstaande best practices voor een aantal veelvoorkomende toepassingen.

Kopiëren en plakken gebruiken om je gegevens op te nemen

Je kunt kopiëren en plakken gebruiken om een kleine hoeveelheid gegevens op te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je enkele honderden rijen met waarden of afbeeldingen kleiner dan 1 MB opneemt.

Tip: Klik op Speciaal plakken en dan Alleen waarden als je alleen de waarden uit je gegevens wilt plakken zonder de indeling of formules.

Importfuncties gebruiken om een kleine hoeveelheid dynamische gegevens op te nemen

Deze reeks functies biedt Spreadsheets-gebruikers de mogelijkheid om gegevens dynamisch te lezen als ze regelmatig worden gewijzigd.

Importfuncties en hun toepassingen

IMPORTRANGE: Importeert een celbereik uit een opgegeven spreadsheet.
IMPORTDATA: Importeert gegevens van een bepaalde URL in de indeling .csv of .tsv.
IMPORTHTML: Importeert gegevens uit een tabel of lijst op een HTML-pagina.
IMPORTFEED: Importeert een RSS- of ATOM-feed.
IMPORTXML: Importeert gegevens uit verschillende gestructureerde gegevenstypen, waaronder:
  • XML
  • HTML
  • CSV
  • TSV
  • RSS
  • ATOM XML-feeds

Tip: Bekijk meer informatie over importfuncties.

Je kunt importfuncties gebruiken als je gegevens dynamisch zijn of regelmatig worden gewijzigd. Als de spreadsheet die je leest bijvoorbeeld bedoeld is om voorraadgegevens te verzamelen uit een andere spreadsheet die elke 2 uur wordt geüpdatet, kun je importfuncties gebruiken om de meest actuele gegevens te lezen, omdat importfuncties het resultaat periodiek updaten.

Importeren of Uploaden naar Drive gebruiken om gegevens uit Excel op te nemen

Als je veel gegevens hebt in een Excel-bestand of een ander ondersteund bestandstype, kun je Bestand and then Importeren gebruiken in plaats van rechtstreeks kopiëren en plakken. Dit is betrouwbaarder en sneller, vooral als je een grote hoeveelheid gegevens opneemt. Bovendien blijven hiermee zo veel mogelijk functies van andere bestandstypen behouden.

Als je gegevens in een spreadsheet wilt vervangen of toevoegen, kun je in het invoerdialoogvenster aangeven dat je bestanden wilt importeren.

1. Klik op Bestand and then Importeren.
  2. Ga naar Uploaden and then Een bestand op je apparaat selecteren.
  3. Selecteer je bestand.
  4. Selecteer Locatie importeren.
  5. Selecteer een Scheidingstype.
  6. Klik op Gegevens importeren.

Je kunt je Excel-bestand ook uploaden via Google Drive.

1. Open je Google Drive.
  2. Klik op Nieuw and then Bestand uploaden.
  3. Selecteer je Excel-bestand.
  4. Klik op Uploaden.

Afbeelding invoegen gebruiken om grote afbeeldingen op te nemen

Belangrijk: Cellen met een afbeelding kunnen geen tekst bevatten.

Als je een grote afbeelding wilt opnemen, gebruik je Afbeelding invoegen in plaats van kopiëren en plakken.

1. Als je een afbeelding wilt invoegen in Google Spreadsheets, klik je op de gewenste cel.
  2. Klik op Invoegen and then Afbeelding.
  3. Selecteer een optie:
    • Afbeelding in cel invoegen
    • Zwevende afbeelding invoegen
  4. Selecteer een afbeelding of maak een screenshot.
  5. Klik op Openen of Selecteren.

Kopiëren gebruiken om een grote hoeveelheid gegevens over te zetten van de ene Google-spreadsheet naar de andere

Als je veel gegevens in een andere Google-spreadsheet hebt die statisch zijn en niet kunnen worden gewijzigd, kun je spreadsheets kopiëren.

1. Klik onderaan, naast de naam van de spreadsheet, op de pijl-omlaag Pijl-omlaag and then Kopiëren naar.
  2. Selecteer een optie:
    • Als je een nieuwe spreadsheet met een kopie van de gegevens wilt maken, klik je op Nieuwe spreadsheet.
    • Als je een andere spreadsheet wilt selecteren om de gegevens van deze spreadsheet naartoe te kopiëren, klik je op Bestaande spreadsheet.

Google Apps Script gebruiken om je eigen functies voor gegevensopname te maken

Gebruik Google Apps Script als je je eigen functies wilt maken met meer flexibiliteit voor de opname van gegevens.

De Google Sheets API gebruiken met je programmeertaal

Als je een ontwikkelaar of gebruiker bent en je voorkeurstaal voor programmeren wilt gebruiken om Google Spreadsheets-gegevens met complexere logica te schrijven en te lezen, gebruik je de Google Sheets API.

Gekoppelde spreadsheets gebruiken als je gegevens in BigQuery staan

Als je gegevens in BigQuery staan, moet je gekoppelde spreadsheets gebruiken om gegevens op te nemen in Google Spreadsheets.

Google Formulieren-gegevens importeren in Google Spreadsheets

Google Formulieren en Google Spreadsheets bieden ook een naadloze functionaliteit waarmee je makkelijker gegevens uit Formulieren in Spreadsheets kunt opnemen. Er wordt automatisch een spreadsheet gemaakt om je reactie te updaten. Meer informatie over gekoppelde spreadsheets met Google Formulieren

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.