Beskytt, skjul og rediger ark

Beskytt ark eller områder

Hvis du ikke vil at folk skal endre innholdet i et regneark, kan du beskytte det. Denne metoden bør ikke brukes som et sikkerhetstiltak. Folk kan fortsatt skrive ut, kopiere, lime inn, importere og eksportere kopier av et beskyttet regneark. Du bør bare dele regneark med folk du stoler på.

Tips: Hvis «Beskyttede ark og områder» ikke vises, er du sannsynligvis i Microsoft Office-redigering. For å bruke ark- og områdebeskyttelse må du konvertere filen til Google Regneark. Finn ut mer om Microsoft Office-redigering og hvordan du konverterer Microsoft Office-filer.

Beskytt et område eller et ark

Viktig: Når du beskytter et ark, kan du ikke

• både låse formateringen av celler og la brukerne endre verdier i cellene
  • beskytte data med passord
  1. Åpne et regneark i Google Regneark.
  2. Klikk Data og deretter Beskytt regneark og områder. En dialogboks åpnes på høyre side.
  3. Klikk på Legg til et ark eller et område, eller klikk på en eksisterende beskyttelse for å redigere den.
  4. Du kan beskytte et område ved å klikke på Område. For å beskytte et ark, klikk på Regneark.
    • Område: Hvis du vil endre eller angi området du beskytter, må du klikke på regnearkikonet og markere området i regnearket.
    • Regneark: Velg et ark du vil beskytte. Hvis du vil at et sett med celler ikke skal beskyttes i et ark, kan du merke av i boksen ved siden av «Unntatt enkelte celler».
  5. Klikk på Angi tillatelser eller Endre tillatelser.
  6. Velg hvordan du vil begrense redigering:
    • Hvis du vil vise en advarsel når noen gjør en endring: Velg «Vis en advarsel når dette området redigeres». Dette blokkerer ikke personer fra å redigere, men de ser en melding som ber dem om å bekrefte om de faktisk ønsker å redigere området.
    • Hvis du vil velge hvem som kan redigere området eller arket: Velg «Begrens hvem som kan endre dette området». Velg:
      • Bare du: Bare du (og eieren hvis du ikke er eieren) kan endre området eller arket.
      • Kun domenet: Hvis du bruker Google Regneark på jobben eller skolen, kan bare personer på domenet ditt redigere området eller arket. Dette alternativet er bare tilgjengelig når alle på domenet ditt kan redigere regnearket.
      • Egendefinert: Bare personer du velger, kan redigere området eller arket.
      • Kopiér tillatelser fra et annet område: Bruk de samme tillatelsene du konfigurerer på et annet sett med celler eller regneark.
  7. Klikk på Lagre eller Ferdig.

For å se beskyttede celler klikker du på Visning og deretter Vis og deretter Beskyttede områder. Det vises en stripete bakgrunn over cellene.

Hvem kan beskytte et område eller ark?
  • Hvis du eier et regneark: Du kan bestemme hvem som kan endre områder og regneark.
  • Hvis du kan redigere et regneark: Du kan bestemme hvem som kan redigere områder og regneark, men ikke fjerne tillatelser fra eierne.
  • Hvis du kan se eller kommentere et regneark, kan du ikke gjøre endringer.
Rediger en kopi av et beskyttet ark
  • Hvis du kan redigere: Du kan lage en kopi av det beskyttede arket, kopiere arbeidsboken eller laste opp en ny versjon.
  • Hvis du kan se, men ikke redigere, kan du lage en kopi av regnearket.

Fjern beskyttelse

1. I et Google-regneark klikker du på Data og deretter Beskytt regneark og områder.
  2. I panelet som vises til høyre, klikker du på Avbryt for å se alle områdene med beskyttelse.
  3. Finn beskyttelsen du vil slette og deretter klikk på Slett .

Skjul ark fra visningen

Du kan skjule ark som er gamle eller plassholdere for beregninger som brukes av andre ark.

Å skjule ark er ikke det samme som å beskytte ark.

• Alle som har redigeringstilgang til regnearket, kan skjule og se disse arkene.
  • Personer med lesetilgang kan ikke se skjulte ark. Hvis noen lager en kopi av regnearket, forblir arkene fortsatt skjult, men de får muligheten til å vise dem.
Skjul eller vis ark

Slik skjuler du ark:

1. Åpne et regneark i Google Regneark.
  2. Klikk på arket du vil skjule.
  3. Trykk på nedoverpilen Nedoverpil på arkfanen.
  4. Klikk på Skjul ark. Dette alternativet vises ikke hvis regnearket ikke inneholder to eller flere ark.

Slik gjør du ark synlige igjen:

1. Klikk på Visning og deretter Vis [navn]. Hvis regnearket ikke har noen skjulte ark, er dette alternativet nedtonet.
  2. Klikk på arket du ikke lenger vil skjule.
  3. Regnearket vises på nytt.
Importér og eksportér regneark med skjulte ark

Skjulte ark forblir skjult hvis du

• eksporterer regnearket som en PDF-, XLS- eller ODS-fil
  • importerer regnearket i XLS-, XLSX- eller ODS-format
  • eksporterer regnearket til html med «/htmlview»-parameteren (Hvis du tar med sideparameteren (#gid=N) i nettadressen, vises det skjulte arket.)
  • publiserer regnearket

Rediger ark

Tips: Du kan utføre massehandlinger på flere faner i et regneark, for eksempel

• kopiere
  • slette
  • duplisere
  • skjule
  • flytte faner

For å utføre massehandlinger, trykk på Shift-tasten og velg fanene and then klikk på handlingen du vil utføre.

Kopiér ark

Du kan kopiere et ark i et regneark. Kopier kan lages inne i samme regneark, eller i et eget regneark.

Slik kopierer du et ark til et annet regneark:

1. Trykk på nedoverpilen Nedoverpil på arkfanen.
  2. Klikk på Kopiér til.
  3. Velg målregnearket fra listen.
  4. Klikk på Velg.

Slik kopierer du et ark inne i samme regneark:

1. Trykk på nedoverpilen Nedoverpil på arkfanen.
  2. Klikk på Kopiér.
  3. En kopi av arket dukker opp i en ny fane ved siden av det opprinnelige arket.
Endre rekkefølgen på ark

Hvis du vil endre rekkefølgen på arkene i et regneark, klikk på og dra arkfanene til de er i den rekkefølgen du ønsker.

Gi nytt navn til ark

Hvis du vil endre navnet på et ark i et regneark, dobbeltklikker du på teksten på arkfanen og skriver inn det nye navnet.

Legg farger på arkfaner

Legg farge på arkfanene dine for å gjøre det enklere enkelt skille dem fra hverandre

1. Trykk på nedoverpilen Nedoverpil på arkfanen.
  2. Klikk på Endre farge.
  3. Velg en farge.
Slett ark
  1. Klikk på arket du vil fjerne.
  2. Trykk på nedoverpilen Nedoverpil på arkfanen.
  3. Klikk på Slett.
  4. Klikk på OK.