Bladen beveiligen, verbergen en bewerken

Een blad of bereik beveiligen

Als je niet wilt dat mensen de content van een spreadsheet kunnen wijzigen, kun je de spreadsheet beveiligen. Gebruik deze functionaliteit niet als beveiligingsmaatregel. Mensen kunnen kopieën van een beveiligde spreadsheet afdrukken, kopiëren en plakken, importeren en exporteren. Deel spreadsheets alleen met mensen die je vertrouwt.

Tip: Als 'Beschermde bladen en bereiken' niet zichtbaar is, bevind je je waarschijnlijk in de Microsoft Office Editor. Converteer het bestand naar Google Spreadsheets als je bladen en bereiken wilt beveiligen. Lees meer informatie over de Microsoft Office Editor en over hoe je Microsoft Office-bestanden converteert.

Een bereik of blad beveiligen

Belangrijk: Als je een blad beveiligt, kun je het volgende niet doen:

• Tegelijkertijd de opmaak van cellen vergrendelen en gebruikers toestaan invoerwaarden te bewerken
  • Gegevens beveiligen met een wachtwoord
  1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik op Gegevens en vervolgens Bladen en bereiken beveiligen. Aan de rechterkant wordt een vak geopend.
  3. Klik op Een blad of bereik toevoegen of klik op een bestaande beveiliging om deze te bewerken.
  4. Als je een bereik wilt beveiligen, klik je op Bereik. Als je een blad wilt beveiligen, klik je op Blad.
    • Bereik: Als je het bereik dat wordt beveiligd, wilt aanpassen of invoeren, klik je op het spreadsheeticoon en markeer je het bereik in de spreadsheet.
    • Blad: Kies een blad dat je wilt beveiligen. Als je een reeks cellen in een blad niet wilt beveiligen, vink je het vakje aan naast Met uitzondering van bepaalde cellen.
  5. Klik op Rechten instellen of Rechten wijzigen.
  6. Kies hoe je bewerkingen wilt beperken:
    • Als je een waarschuwing wilt weergeven wanneer iemand iets bewerkt: Selecteer 'Een waarschuwing weergeven wanneer dit bereik wordt bewerkt'. Hiermee wordt het aanbrengen van bewerkingen niet geblokkeerd, maar krijgen mensen een melding te zien waarin ze worden gevraagd te bevestigen dat ze daadwerkelijk een bewerking willen doorvoeren.
    • Als je wilt kiezen wie het bereik of het blad mag bewerken: Selecteer Beperken wie dit bereik kan bewerken. Kies een van de volgende opties:
      • Alleen jij: Alleen jij (en de eigenaar als je niet de eigenaar bent) kunt het bereik of blad bewerken.
      • Alleen domein: Als je Google Spreadsheets voor werk of school gebruikt, kunnen alleen mensen in je domein het bereik of blad bewerken. Deze optie is alleen beschikbaar wanneer iedereen in je domein de spreadsheet kan bewerken.
      • Aangepast: Alleen de door jou gekozen mensen kunnen het bereik of blad bewerken.
      • Rechten kopiëren uit een ander bereik: Gebruik dezelfde rechten die je voor een andere reeks cellen of een ander blad hebt ingesteld.
  7. Klik op Opslaan of Klaar.

Als je wilt zien welke cellen beveiligd zijn, klik je op Weergeven en vervolgens Weergeven en vervolgens Beveiligde bereiken. In de betreffende cellen wordt nu een gestreepte achtergrond weergegeven.

Wie een bereik of blad kan beveiligen
  • Als je de eigenaar bent van een spreadsheet: jij kunt bepalen wie bereiken en bladen mag bewerken.
  • Als je een spreadsheet mag bewerken: jij kunt bepalen wie bereiken en bladen mag bewerken, maar je mag geen rechten van eigenaren verwijderen.
  • Als je een spreadsheet mag bekijken of erop mag reageren: je kunt geen wijzigingen aanbrengen.
Een kopie van een beveiligd blad bewerken
  • Als je mag bewerken: je kunt een kopie maken van het beveiligde blad of de werkmap, of een nieuwe versie uploaden.
  • Als je mag bekijken, maar niet bewerken: je kunt een kopie maken van de spreadsheet.

Beveiliging verwijderen

1. Klik in een Google-spreadsheet op Gegevens en vervolgens Bladen en bereiken beveiligen.
  2. Klik in het venster dat aan de rechterkant wordt geopend op Annuleren om alle beveiligde bereiken te bekijken.
  3. Zoek de beveiliging die je wilt verwijderen en vervolgens klik op Verwijderen .

Bladen verbergen

Je kunt oude bladen of bladen die als verzamelplaats dienen voor berekeningen die door andere bladen worden gebruikt, verbergen.

Een blad verbergen is niet hetzelfde als een blad beveiligen.

• Alle spreadsheetbewerkers kunnen deze bladen zichtbaar maken en bekijken.
  • Kijkers van een spreadsheet kunnen verborgen bladen niet zien. Als iemand een kopie maakt van de spreadsheet, blijven de bladen verborgen. Ze kunnen echter wel zichtbaar worden gemaakt.
Een blad verbergen of zichtbaar maken

Doe het volgende om een blad te verbergen:

1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik op het blad dat je wilt verbergen.
  3. Klik op de bladtab op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  4. Klik op Blad verbergen. Als je spreadsheet maar 1 blad bevat, wordt deze optie niet weergegeven.

Doe het volgende om een blad zichtbaar te maken:

1. Klik op Weergeven en vervolgens [naam] weergeven. Als de spreadsheet geen verborgen bladen bevat, is deze optie uitgegrijsd.
  2. Klik op het blad dat je zichtbaar wilt maken.
  3. De spreadsheet wordt weer weergegeven.
Spreadsheets met verborgen bladen importeren en exporteren

In de volgende situaties blijven verborgen bladen verborgen:

• Als je de spreadsheet exporteert als .pdf-, .xls- of .ods-bestand.
  • Als je de spreadsheet importeert met de indeling .xls, .xslx of .ods.
  • Als je de spreadsheet exporteert naar HTML met de parameter '/htmlview'. Als je de paginaparameter (#gid=N) in de URL opneemt, wordt het verborgen blad wel weergegeven.
  • Als je de spreadsheet openbaar maakt.

Bladen bewerken

Tip: Je kunt in een spreadsheet bulkacties uitvoeren op meerdere tabbladen tegelijk, zoals:

• Kopiëren
  • Verwijderen
  • Dupliceren
  • Verbergen
  • Tabbladen verplaatsen

Als je via je toetsenbord bulkacties wilt uitvoeren, druk je op Shift, selecteer je de gewenste tabbladen en klik je op de actie die je wilt uitvoeren.

Een blad kopiëren

Je kunt een blad in een spreadsheet kopiëren. Je kunt kopieën maken in dezelfde spreadsheet of in een afzonderlijke spreadsheet.

Doe het volgende om een blad te kopiëren naar een andere spreadsheet:

1. Klik op de bladtab op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  2. Klik op Kopiëren naar.
  3. Kies de doelspreadsheet in de lijst.
  4. Klik op Selecteren.

Doe het volgende om een blad te kopiëren binnen een spreadsheet:

1. Klik op de bladtab op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  2. Klik op Dupliceren.
  3. Er verschijnt een kopie van het blad in een nieuwe bladtab naast het oorspronkelijke blad.
De volgorde van bladen wijzigen

Als je de volgorde van de bladen in een spreadsheet wilt wijzigen, klik je op een bladtab en sleep je deze naar de gewenste positie.

De naam van een blad wijzigen

Als je de naam van een blad in een spreadsheet wilt wijzigen, dubbelklik je op de tekst op de bladtab en typ je de nieuwe naam.

Een bladtab een kleur geven

Geef je bladtabs kleuren om ze eenvoudig uit elkaar te houden.

1. Klik op de bladtab op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  2. Klik op Kleur wijzigen.
  3. Selecteer een kleur.
Een blad verwijderen
  1. Klik op het blad dat je wilt verwijderen.
  2. Klik op de bladtab op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  3. Klik op Verwijderen.
  4. Klik op OK.
true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.