Optimaliser datareferanser for å få en best mulig Regneark-opplevelse

Bruk datareferanser i Regneark for å få en best mulig opplevelse når du jobber med store datasett. Prøv disse forslagene for å optimalisere

• beregningshastigheten
  • stabiliteten
  • prosessorbruken

Henvis til data i samme ark når det er mulig

Henvis til data i regnearket du jobber med. Dette går raskere enn å bruke importfunksjoner som disse:

• IMPORTRANGE
  • IMPORTDATA
  • IMPORTXML
  • IMPORTHTML

Hvis du bruker IMPORTRANGE() til å hente data fra et annet regneark, går importfunksjonen som henviser til data mellom regnearkene, fortsatt via internett, selv om du

• eier regnearket
  • åpner det i den samme nettleseren
  • har lagret det på samme plassering

Dette innebærer at data må sendes frem og tilbake. Det kan oppstå forsinkelser og midlertidige tilkoblinger som reduserer hastigheten.

Hvis du flytter data manuelt fra et annet regneark til ditt eget regneark og henviser til dataene fra det (inkludert ulike faner fra det samme regnearket), skjer prosessen med å hente data lokalt – ikke via internett. På denne måten sparer du tid, men metoden kan kun brukes når du jobber med relativt statiske og forhåndsbestemte data som ikke kommer til å endres, for eksempel lagerlogger eller andre historiske data.

Du kan flytte data manuelt ved å kopiere data fra et annet regneark til regnearket ditt:

1. Nederst, ved siden av navnet på regnearket, klikker du på nedoverpilen Down arrow and then Kopiér til and then Eksisterende regneark.
  2. Velg et regneark du vil kopiere dette arket til.

Tips: Hvis du ikke finner regnearket du vil kopiere til, i Disk-visningen, limer du inn nettadressen til regnearket i feltet nederst.

Henvis til lukkede områder fremfor åpne

Når du henviser til et åpent område, betyr det at området ikke begynner eller slutter med noen bestemt rad eller kolonne. Eksempel: «A:B» er et område som omfatter alle cellene i kolonne A og B.

Når du henviser til et lukket område, betyr det at området starter og slutter med en bestemt rad eller kolonne.
Eksempel: A1:B6, A1:C100.

Åpent område: A:B

Lukket område: A1:B6

Eksempel: La oss si at du beregner summen av kolonne A, men at bare de første 10 av 10 000 rader inneholder verdier.

• Hvis du henviser til et åpent område i en SUMMER-funksjon, SUMMER(A:A), leser datamaskinen alle de 10 000 radene, selv om det finnes tomme celler i det åpne området. Google Regneark går gjennom alle cellene for å sjekke at de ikke er tomme.
  • Hvis du bruker en lukket referanse, SUMMER(A1:A10), leser datamaskinen kun rad A1–A10, og Regneark-utregningen går raskere.

Henvis effektivt til flyktige funksjoner

IDAG(), TILFELDIG(), TILFELDIGMELLOM() og NÅ() er flyktige funksjoner, siden de endres og lastes inn på nytt ofte for at de skal holdes oppdatert. Disse funksjonene er ikke statiske av natur. IDAG() oppdateres for eksempel hver dag.

Eksempel: Hver rad i kolonne B leser data fra hver rad i kolonne A. Det betyr at kolonne A laster inn alle celler på nytt når kolonne B beregner resultatene.

Når du henviser til flyktige funksjoner som gir deg det samme resultatet, som NÅ() og IDAG(), må du sørge for at du bruker absolutte referanser, slik at du kun henviser én gang. I dette tilfellet beregner kolonne B resultatene basert på én celle: A2. Når du fjerner den unødvendige avhengigheten, kjører regnearkene raskere.

Unngå lange referansekjeder når det er mulig

Referansekjeder fører til at utregninger i regneark går saktere. I eksempelet nedenfor leser A2 data fra A1, mens A3 leser data fra A2 og så videre. Siden dataene er sammenkjedet, må Google Regneark vente til alle de foregående verdiene (A1–A9) er beregnet, før verdien i A10 kan beregnes og returneres.

For å unngå kjedeberegninger når du fyller ut celler, bør du bruke absolutte referanser. I dette tilfellet leser A2 data fra A1, A3 leser data fra A1 og så videre. Siden A1 er beregnet og tilgjengelig, henter A2–A10 verdien i A1 direkte. Resultatet er identisk, men beregningen går raskere.

Relaterte ressurser

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.