Gegevensverwijzingen optimaliseren om de prestaties van Spreadsheets te verbeteren

Gebruik gegevensverwijzingen voor betere prestaties als je in Spreadsheets met grote datasets werkt. Met onze suggesties kun je het volgende verbeteren:

• Rekensnelheid
  • Stabiliteit
  • CPU-gebruik

Verwijs naar gegevens in dezelfde spreadsheet

Maak verwijzingen naar gegevens in de spreadsheet waaraan je werkt. Dit is sneller dan het gebruiken van importfuncties zoals:

• IMPORTRANGE
  • IMPORTDATA
  • IMPORTXML
  • IMPORTHTML

Als je IMPORTRANGE() gebruikt om gegevens uit een andere spreadsheet op te halen, gebeurt dit via internet, zelfs als je:

• eigenaar van de spreadsheet bent,
  • de spreadsheet in dezelfde browser hebt geopend,
  • de spreadsheet hebt opgeslagen op dezelfde schijf.

De importfunctie gaat heen en weer tussen de spreadsheets om gegevens op te vragen en op te halen. Je kunt last hebben van vertragingen en een haperende internetverbinding waardoor het laden langer duurt.

Als je gegevens handmatig verplaatst van een andere spreadsheet naar je eigen spreadsheet en van daaruit naar gegevens verwijst (waaronder op verschillende tabbladen in dezelfde spreadsheet), worden de gegevens lokaal opgehaald in plaats van via internet. Dit bespaart tijd, maar is alleen nuttig als je werkt met gegevens die niet wijzigen, zoals de voorraadgeschiedenis of historische gegevens.

Als je gegevens handmatig wilt verplaatsen, kopieer je ze uit een spreadsheet naar je eigen spreadsheet:

1. Klik onderaan, naast de naam van de spreadsheet, op de pijl-omlaag Pijl-omlaag and then Kopiëren naar and thenBestaande spreadsheet.
  2. Selecteer een spreadsheet waarnaar je de gegevens wilt kopiëren.

Tip: Als je de juiste spreadsheet niet kunt vinden in de Drive-weergave, plak je het webadres van de spreadsheet in de onderste balk.

Gebruik verwijzingen naar een gesloten bereik in plaats van een open bereik

Een verwijzing naar een open bereik begint en eindigt zonder een specifieke rij of kolom op te geven. Voorbeeld: A:B is het bereik dat bestaat uit alle cellen in de kolommen A en B.

Een verwijzing naar een gesloten bereik begint en eindigt met een specifieke rij of kolom.
Voorbeeld: A1:B6, A1:C100.

Open bereik: A:B

Gesloten bereik: A1:B6

Voorbeeld: Je wilt de som van kolom A berekenen, maar alleen de eerste 10 van de 10.000 rijen bevatten een waarde.

• Als je een verwijzing naar een open bereik gebruikt in de functie SOM, SOM(A:A), worden alle 10.000 rijen verwerkt, ook alle lege cellen. Google Spreadsheets leest alle cellen om te checken of ze niet leeg zijn.
  • Als je de verwijzing SOM(A1:A10) gebruikt, worden alleen de rijen A1 tot en met A10 gecheckt en geeft Spreadsheets sneller het resultaat.

Maak efficiënt gebruik van veranderlijke functies

VANDAAG(), ASELECT(), ASELECTTUSSEN() en NU() zijn veranderlijke functies omdat ze regelmatig worden gewijzigd en vernieuwd om up-to-date te blijven. Deze functies zijn niet statisch. VANDAAG() wordt bijvoorbeeld elke dag vernieuwd.

Voorbeeld: Elke rij van kolom B leest gegevens uit elke rij van kolom A. Dit betekent dat alle cellen van kolom A worden vernieuwd wanneer kolom B de resultaten berekent.

Als je verwijst naar veranderlijke functies die hetzelfde resultaat opleveren, zoals NU() en VANDAAG(), moet je een absolute verwijzing gebruiken zodat je maar één keer verwijst. In dit voorbeeld berekent kolom B resultaten op basis van één cel, A2. Als je de onnodige afhankelijkheid verwijdert, worden je spreadsheets sneller.

Vermijd lange verwijzingsketens

Je spreadsheets worden langzamer door verwijzingsketens. In het volgende voorbeeld moet A2 de gegevens uit A1 lezen, A3 de gegevens uit A2, enzovoort. De gegevens zijn gekoppeld, waardoor Google Spreadsheets de waarde in A10 pas kan berekenen als alle voorgaande waarden (A1 tot en met A9) zijn berekend.

Door absolute verwijzingen in cellen te gebruiken, kun je deze ketenberekeningen vermijden. In dit voorbeeld leest A2 de gegevens uit A1, A3 de gegevens uit A1, enzovoort. A1 is berekend en beschikbaar, waardoor A2 tot en met A10 direct de waarde van A1 kunnen ophalen. Het resultaat is identiek, maar de berekening is sneller.

Gerelateerde bronnen

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.