Hantera autokorrigering i Google Dokument

Viktigt! På datorer är autokorrigering bara tillgängligt i Google Dokument.

Autokorrigering kan automatiskt korrigera versaler och stavning i Google Dokument. Den kan också automatiskt identifiera länkar, listor och citat. Du kan aktivera eller inaktivera autokorrigering, stänga av specifika ersättningar och aktivera eller inaktivera förslag.

Autokorrigering är tillgängligt på:

• engelska
  • spanska
  • franska
  • portugisiska
  • tyska

Inaktivera autokorrigering

1. Öppna en Google Dokument-fil.
  2. Klicka på Verktygföljt av Inställningarföljt av Allmänt.
  3. Om du vill inaktivera vissa autokorrigeringar, till exempel automatiska versaler, stavningskorrigeringar eller länkidentifiering, avmarkerar du rutan bredvid funktionen.
  4. Klicka på OK.
Stäng av specifika automatiska ersättningar
  1. Öppna en Google Dokument-fil.
  2. Klicka på Verktygföljt av Inställningarföljt av Ersättningar.
    • Om du vill inaktivera vissa automatiska ersättningar avmarkerar du rutan bredvid ordet.
    • Om du vill ta bort automatiska ersättningar klickar du på Ta bort remove bredvid ordet.
  3. Klicka på OK.
Rätta stavningen av ett ord

Gör så här om du alltid vill korrigera stavningen av ett visst ord:

1. Högerklicka på ordet.
  2. Klicka på Korrigera alltid till [ord].
Ångra en automatisk korrigering
  1. Håll muspekaren över ett ord som har korrigerats.
  2. Klicka på Ångra eller Stäng av om du vill inaktivera den typen av korrigering permanent.
Aktivera eller inaktivera förslag

Viktigt! Detta aktiverar eller inaktiverar förslag för alla dina dokument.

Felstavade ord stryks under med rött. Grammatiska förslag stryks under med blått. Så här inaktiverar du stavnings- och grammatikförslag:

1. Öppna ett dokument i Google Dokument.
  2. Klicka på Verktygföljt av Stavning och grammatikföljt av Visa stavningsförslag eller Visa grammatikförslag.
  3. Bockmarkeringen försvinner när det är inaktiverat.
Om stavningsförslag

Ord där stavning inte känns igen är understrukna i rött för att varna för möjlig felstavning. När du klickar på ordet ser du etiketten Stavning. Om det inte finns något stavningsförslag kan du välja att redigera ordet, lägga till ordet i din personliga ordlista eller ignorera förslaget.

Om maskininlärning

Stavningsförslagen styrs av maskininlärning. Eftersom modeller för språkförståelse inhämtar kunskap om världen automatiskt utifrån miljarder vanliga fraser och meningar kan de också återge mänskliga kognitiva fördomar. Att känna till detta är en bra början, och det pågår en diskussion om hur vi ska hantera det. Google strävar efter att skapa produkter som fungerar bra för alla, och vi undersöker aktivt strategier för att motverka oavsiktliga fördomar.