Administrer autokorrektur i Google Dokumenter

Viktig: På datamaskiner er autokorrektur bare tilgjengelig i Google Dokumenter.

Autokorrektur kan automatisk rette bruk av små eller store bokstaver samt stavemåter i Google-dokumenter. Funksjonen kan også automatisk gjenkjenne linker, lister og anførselstegn. Du kan slå autokorrektur på eller av, slå av bestemte erstatninger eller slå forslag på eller av.

Autokorrektur er tilgjengelig på

• engelsk
  • Spansk
  • Fransk
  • portugisisk
  • Tysk

Slå av autokorrektur

1. Åpne en Google Dokumenter-fil.
  2. Klikk på Verktøy og så Innstillinger og så Generelt.
  3. For å slå av enkelte automatiske rettinger, for eksempel automatisk bruk av store forbokstaver, retting av stavemåter eller oppdaging av linker, kan du fjerne avmerkingen i boksen ved siden av funksjonen.
  4. Klikk på OK.
Slå av bestemte automatiske erstatninger
  1. Åpne en Google Dokumenter-fil.
  2. Klikk på Verktøy og så Innstillinger og så Erstatninger.
    • For å slå av bestemte automatiske erstatninger, fjern avmerkingen i boksen ved siden av ordet.
    • For å fjerne automatiske erstatninger, klikk på Fjern remove ved siden av ordet.
  3. Klikk på OK.
Rett stavemåter for ord

Slik kan du rette stavemåten til et bestemt ord hver gang det skrives:

1. Høyreklikk på ordet.
  2. Klikk på Rett alltid til [ord].
Angre en automatisk korrigering
  1. Hold markøren over ordet som er blitt korrigert.
  2. Klikk på Angre eller Slå av for å slå av den aktuelle korrigeringen for godt.
Slå forslag av eller på

Viktig: Dette slår forslag på eller av for alle dokumentene dine.

Feilstavede ord er understreket i rødt. Grammatikkforslag er understreket i blått. Slik slår du av stave- og grammatikkforslag:

1. Åpne et dokument i Google Dokumenter.
  2. Klikk på Verktøy og så Rettskriving og grammatikk og så Vis forslag til stavemåter eller Vis grammatikkforslag.
  3. Hakemerket forsvinner når understrekingen er slått av.
Om staveforslag

Ord som er stavet på en måte som ikke gjenkjennes, er understreket i rødt for å advare deg om mulig stavefeil. Når du klikker på ordet, ser du en «Staving»-etikett. Hvis det ikke finnes noe staveforslag, kan du velge å redigere ordet, legge det til i den personlige ordlisten din eller ignorere forslaget.

Om maskinlæring

Staveforslagene er drevet av maskinlæring. Språkforståelsesmodeller bruker tusenvis av vanlige fraser og setninger til automatisk læring om verden. De kan derfor gjenspeile menneskelige kognitive tilbøyeligheter. Det er en fordel å være klar over dette, og det er en kontinuerlig diskusjon rundt hvordan dette bør håndteres. Google har som mål å lage produkter som fungerer godt for alle, og forsker aktivt på utilsiktede språklige effekter og strategier for å redusere dette.