Markdown gebruiken in Google Documenten, Presentaties en Tekeningen

Je kunt Markdown gebruiken om snel opmaakelementen toe te voegen aan bestanden in Google Documenten, Presentaties en Tekeningen. Met Markdown kun je het volgende doen:

• Tekst cursief maken
  • Tekst vet maken
  • Tekst doorhalen
  • Tekst als een link opmaken

In Google Documenten kun je Markdown ook gebruiken om koppen van verschillende niveaus te maken.

Markdown aan- of uitzetten

1. Open op je computer een bestand in Google Documenten, Google Presentaties of Google Tekeningen.
  2. Ga naar Extra en dan Voorkeuren.
  3. Vink het selectievakje aan of uit naast Automatisch Markdown detecteren.

Tekst cursief maken, vet maken of doorhalen met Markdown

• Als je tekst cursief wilt maken, plaats je voor en na de tekst 1 sterretje of underscore.
  • Als je tekst vet wilt maken, plaats je voor en na de tekst 2 sterretjes of underscores.
  • Als je tekst cursief en vet wilt maken, plaats je voor en na de tekst 3 sterretjes of underscores.
  • Als je tekst wilt doorhalen, plaats je voor en na de tekst 1 tilde.

Notatie in Markdown

Hoe de tekst eruitziet

Deze tekst is _cursief_.

Deze tekst is *cursief*.

Deze tekst is cursief.

Deze tekst is __vet__.

Deze tekst is **vet**.

Deze tekst is vet.

Deze tekst is ___cursief en vet___.

Deze tekst is ***cursief en vet***.

Deze tekst is cursief en vet.

Deze tekst is ~doorgehaald~.

Deze tekst is doorgehaald.

Links toevoegen met Markdown

Zo maak je een link met Markdown:

1. Zet de tekst die je als link wilt opmaken tussen vierkante haken (bijv. [Google Documenten]).
  2. Noteer na de tekst tussen vierkante haken de URL. Deze moet tussen haakjes staan (bijv. (https://docs.google.com/document/)).
    • Belangrijk: Plaats geen spatie tussen de vierkante haak na de tekst en het haakje openen van de URL.

Notatie in Markdown

Hoe de tekst eruitziet

Open een bestand in [Google Documenten](https://docs.google.com/document/).

Open een bestand in Google Documenten.

Koppen in Google Documenten maken met Markdown

In Google Documenten kun je Markdown ook gebruiken om maximaal 6 verschillende koppen te maken.

Zo maak je een kop:

1. Plaats de muisaanwijzer aan het begin van een alinea.
  2. Plaats een hekje (#) voor de koptekst. Het aantal hekjes dat je gebruikt, bepaalt het niveau van de kop.
    • Als je bijvoorbeeld een kop 2 wilt maken, gebruik je 2 hekjes (bijv. ## Dit is een kop).
  3. Schrijf de koptekst.
    • Belangrijk: Plaats altijd een spatie tussen het hekje (of de hekjes) en de koptekst.

Notatie in Markdown

Hoe de tekst eruitziet

# Kop 1

Kop 1

## Kop 2

Kop 2

### Kop 3

Kop 3

#### Kop 4

Kop 4

##### Kop 5

Kop 5

###### Kop 6

Kop 6

Gerelateerde artikelen

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.