Läs om hur du förbättrar prestanda i Kalkylark

Du kan förbättra prestanda för Google Kalkylark och påskynda beräkningar.

Så här utförs beräkningar i Google Kalkylark

Du kan använda Google Kalkylark utan internetanslutning. Ändringarna sparas i webbläsaren och skickas sedan till Google. Detta innebär att du kan fortsätta använda Google Kalkylark även när du är offline.

När du gör ändringar utför Google Kalkylark beräkningar i bakgrunden. En grön förloppsindikator kan visas uppe till höger medan du eller andra redigeringsbehöriga gör ändringar. Förloppsindikatorn visar att Google Kalkylark fungerar och du kan fortsätta göra ändringar. Den gröna förloppsindikatorn kan exempelvis visas när du läser in ett arbetsblad första gången eller när du gör formelberäkningar.

Förloppsindikatorn kan också visas när en redigeringsbehörig gör ändringar eller ett automatiskt skript körs i bakgrunden.Förloppsindikatorn är bara en visuell återgivning av hur appen jobbar och uppdateras. Du behöver inte vänta på att den slutförs.

Varje gång en cell redigeras utvärderar Kalkylark formeln i cellen plus alla beroende celler. Om B1 till exempel har =A1+1 och A1 ändras till =2+2 utvärderar Kalkylark A1 och B1. Även en liten förändring i en cell kan utlösa många ändringar som kan ta tid att beräkna helt.

Referens till upprepade underuttryck

Om du upprepar samma underuttryck kan du flytta underuttrycket till en egen cell och referera till cellen.

I stället för att upprepa formeln SUM($A$2:$A$6) (SUMMA) i varje cell, som i exemplet nedan:

Du kan flytta beräkningen till en ny cell och referera till resultatet. I exemplet nedan flyttas formeln för SUM($A$2:$A$6) (SUMMA) till B8 och de andra formlerna hänvisar bara till $B$8

Tips! Vissa funktioner, som TODAY (I DAG), NOW (NU) och RAND (SLUMP), ska användas sparsamt eftersom de inte är beständiga – de ändras ständigt och måste utvärderas efter varje redigering. Vid behov kan du flytta dem till en egen cell.

Använda hjälpkolumner med VLOOKUP (LETARAD) och MATCH (MATCHA)

Undvik att använda funktioner i ett intervall som ligger innanför VLOOKUP- och MATCH-funktionens intervallargument. Dessa sökfunktioner är optimerade för att köras över enkla intervallargument.

Tips

• I stället för VLOOKUP(”key”, SORT(A1:B10; 1), 2) (LETARAD)) kan du ordna data i A1:B10 genom att klicka på  Data följt av Sortera intervall.
  • För UNIQUE (UNIK) klickar du på Data följt av Datarensning följt av Ta bort dubbletter för att ta bort dubbletter.
  • I stället för MATCH(7, ARRAYFORMULA(WEEKDAY(G2:G4)), 0), flyttar du ARRAYFORMULA (MATRISFORMEL) till en hjälpkolumn och implementerar matchningen i kolumnen.

Ta bort regler för villkorsstyrd formatering

Du kan granska och ta bort regler för onödiga format, vilket kan göra att beräkningarna tar längre tid.

1. Öppna ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Markera hela arbetsbladet.
  3. Klicka på Format följt av Villkorsstyrd formatering högst upp.
  4. Till höger letar du upp regeln som du vill ta bort.
  5. Klicka på Ta bort regel Radera

Detta är en viktig optimering eftersom det kan ta lång tid att beräkna villkorsstyrd formatering. Alla regler tillämpas på hela datumintervallet. I takt med att data växer krävs fler och fler utvärderingar. Villkorsstyrda formateringsregler kan också duplicera eller skriva över varandra och det bästa sättet att förbättra kalkylarkets prestanda är att rensa dem.