Infoga smarta brickor och byggstenar i ditt Google-dokument

Infoga smarta brickor i Google-dokumentet för att inkludera information om
  • andra användare med e-postadresser i Gmail eller Workspace
  • andra filer i Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer
  • datum eller händelser i Google Kalender
  • platser och vägbeskrivningar.

Där det finns en smart bricka i dokumentet kan du och andra användare hålla muspekaren över eller klicka på den för att få mer information.

Du kan också infoga platshållarbrickor, tidsspårare och rullgardinsmenyer och använda byggstenar för att spåra projekt, filer med mera.

Lägga till smarta brickor för personer, filer, datum, händelser och platser

1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Skriv @ var som helst i dokumentet eller klicka på knappen @ på en tom rad.
  3. Välj från listan med förslag eller ange bokstäver, siffror eller symboler för att begränsa dina förslag.
    • Tips! Om du vill lägga till en smart bricka för personer börjar du skriva personens namn eller e-postadress eller skriver @mig om du vill lägga till dig själv.
    • Tips! Om du vill lägga till en smart bricka för filer skriver du filnamnet eller relaterade sökord.
  4. Om du vill lägga till en smart bricka som en redigeringsbehörig kan fylla i väljer du Platshållarbricka. Välj sedan den typ av information du vill att den redigeringsbehöriga ska lägga till när hen fyller i den smarta brickan.
  5. Håll muspekaren över brickan så visas relaterad information.
Viktigt! När du nämner en annan användare i ett smart chip får han eller hon inte automatiskt åtkomst till ditt dokument. Om du vill ge en annan användare åtkomst måste du dela dokumentet.

Skapa och redigera datumbrickor

1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Om du vill lägga till en datumbricka skriver du:
    • @today
    • @tomorrow
    • @yesterday
    • @date
    • Ett specifikt datum, till exempel @Jan eller @1/1/2021
    • Ett relativt datum, till exempel @monday, @nästa tisdageller @senaste onsdag
  3. Så här redigerar du:
    • Datum: Klicka på textfältet.
    • Datumformat: Klicka på Inställningar Inställningar.

När du har lagt till en datumbricka visas den i dokumentet för alla medarbetare på språket för den som har lagt till den. Datumbrickor visas för alla användare med skrivbehörighet i alla tidszoner. Håll muspekaren över datumbrickan om du vill se hur långt borta datumet är i förhållande till din tidszon.

Skapa brickor för kalenderhändelser

Du kan lägga till en smart bricka för en kalenderhändelse om du vill se information om händelsen och gå med i videomötet från Google-dokumentet.

1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Du kan göra något av följande:
    1. Skriv @ och scrolla ned till Kalenderhändelser.
    2. Klicka på Infogaföljt av Smarta brickorföljt av Kalenderhändelse.
  3. Välj en händelse.

Tips! Om kalenderhändelsen har ett videomöte och startar snart eller redan har startat kan du gå med i videomötet från Google-dokumentet. Klicka på brickan för händelsehändelsen och klicka på Gå med längst ned till höger.

Organisera projekt med hjälp av byggstenar och rullgardinsmenyer

I Google Dokument kan du lägga till och anpassa rullgardinsbrickor som visar flera alternativ. Du kan även använda byggstenar för att infoga mallar som hjälper dig att spåra projekt, filer med mera.

Lägga till eller redigera en rullgardinsmeny

1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Du kan göra något av följande:
    1. Skriv @dropdown och tryck på Retur.
    2. Klicka på Infoga följt av Rullgardinsmeny högst upp.
  3. Välj en förinställd rullgardinsmeny eller klicka på Ny rullgardinsmeny Nytt.
    1. Om du skapar en ny rullgardinsmeny kan du ändra namnet på den och ändra alternativen innan du sparar.
  4. Klicka på rullgardinsmenyn och välj ett alternativ om du vill ändra en rullgardinsmeny. Om du vill redigera alternativen för en rullgardinsmeny klickar du på rullgardinsmenyn och klickar sedan på Lägg till/redigera alternativ Nytt.

Lägg till en byggsten

1. Öppna ett dokument i Google Dokument på datorn.
  2. Du kan göra något av följande:
    1. Klicka på Infoga följt av Byggstenar
    2. Skriv @. Klicka på Mer följt av bredvid Byggstenar.
  3. Välj den byggsten du vill använda.

Infoga mötesanteckningar

Läs mer om att lägga till mötesanteckningar i Google Dokument.

Infoga ett e-postutkast

Läs mer om att skriva e-postutkast i Google Dokument.