Aan de slag met versleutelde bestanden in Drive, Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Alle bestanden die je naar Drive uploadt of in Documenten, Spreadsheets en Presentaties maakt, worden tijdens de overdracht en op de server versleuteld met AES256-bits versleuteling. Voor extra vertrouwelijkheid kan je organisatie je toestaan bestanden in Drive, Documenten, Spreadsheets en Presentaties te versleutelen met Workspace-versleuteling aan de clientzijde. In vergelijking met gewone bestanden gelden voor versleutelde bestanden enkele beperkingen. Je kunt ook Drive-bestandstypen, zoals pdf's en Office-bestanden, uploaden als versleutelde Drive-bestanden.

Belangrijk: Als je Drive-, Documenten-, Spreadsheets- en Presentaties-bestanden wilt versleutelen met Workspace-versleuteling aan de clientzijde, moet het volgende gelden:

• Je moet een Workspace-account hebben.
  • Je beheerder moet versleuteling aan de clientzijde aanzetten.
  • Je moet je identiteit laten verifiëren.

Meer informatie over versleuteling

Bij versleuteling worden gegevens gecodeerd om ze te beveiligen. Alleen gebruikers voor wie de beheerder Workspace-versleuteling aan de clientzijde heeft aangezet en die hun identiteit hebben laten verifiëren, kunnen versleutelde bestanden maken en kopiëren. Gebruikers met wie een versleuteld bestand is gedeeld, kunnen het bestand openen met een versleutelingssleutel die uniek is voor het bestand. Normaal versleutelt Google je content in-transit en at-rest. Met versleuteling aan de clientzijde heeft je domein ervoor gekozen een extra beveiligingslaag toe te voegen.

Belangrijke informatie over versleuteling
  • Je domeinbeheerder bepaalt welke groepen en personen versleuteling kunnen gebruiken. Neem contact op met je beheerder als je bestanden wilt verplaatsen naar locaties waarvoor versleuteling uitstaat of als je deze functie wilt aanzetten voor nieuwe locaties.
  • Je beheerder kan je ook aanraden nieuwe bestanden in Drive, Documenten, Spreadsheets en Presentaties te maken met versleuteling aan de clientzijde via prompts in de app. Overleg zo nodig met je beheerder om te zorgen dat je de verwachtingen voor je organisatie begrijpt.
  • Versleuteling aan de clientzijde biedt een extra beveiligingslaag voor je organisatie. Je bestanden worden end-to-end en tussen clients versleuteld. Google kan je bestanden niet ontsleutelen. Houd rekening met het volgende:
    • Apps op je computer met voldoende rechten, zoals Chrome-extensies, kunnen versleutelde bestanden mogelijk herkennen en onderscheppen.
    • Versleuteling beschermt je bestanden niet tegen mensen die je scherm kunnen zien.
  • Je beheerder bepaalt hoe vaak je opnieuw moet inloggen om aan de clientzijde versleutelde bestanden te openen. Neem contact op met je beheerder als je vaak moet inloggen.
Wat versleutelde bestanden anders maakt
  • Naast een versleuteld bestand staat een slotje .
  • Er kan maar één persoon tegelijk aan een versleuteld bestand werken. Ontdek hoe je kunt samenwerken aan versleutelde bestanden.
  • Versleutelde bestanden worden elke 30 seconden automatisch opgeslagen, behalve als je apparaat inactief is of je een andere actie uitvoert, zoals een bestand delen of het proberen te sluiten.
    • Als je probeert een niet-opgeslagen bestand te sluiten, wordt er een melding getoond. Klik op Annuleren om te voorkomen dat de niet-opgeslagen wijzigingen verloren gaan.
  • Automatisch opslaan heeft 3 statussen:
    • In wachtrij voor opslaan: Wacht op een trigger voor automatisch opslaan of de timer van 30 seconden.
    • Opslaan: Het bestand wordt opgeslagen. Je kunt het nog steeds bewerken.
    • Opgeslagen in Drive: Je hebt geen wijzigingen aangebracht. Je versie is up-to-date.
  • Er zijn verschillende stappen om versleutelde bestanden maken. Ontdek hoe je versleutelde bestanden maakt of kopieert.
  • Je beheerder kan vereisen dat je 2 keer inlogt bij een aanvullende SSO-service om toegang te krijgen tot versleutelde bestanden: 1 keer bij de IdP van je organisatie en 1 keer bij Google voor Drive, Documenten, Spreadsheets en Presentaties.
  • Je kunt afdrukken vanuit Documenten en Spreadsheets, maar niet vanuit Presentaties.
  • De spellingcontrole voor versleutelde Documenten en Presentaties is beschikbaar in het Amerikaans-Engels, Brits-Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.
  • De spellingcontrole is niet beschikbaar in Spreadsheets.
  • Je kunt een Spreadsheets-bestand exporteren naar een Excel-bestand. Ga naar Bestand en dan Downloaden.
  • In de versiegeschiedenis voor versleutelde bestanden worden maximaal 100 versies bewaard. Als je deze limiet overschrijdt, worden minder belangrijke versies automatisch verwijderd. Versies met naam zijn nog niet beschikbaar.
  • Versleutelde Documenten-, Spreadsheets- en Presentaties-bestanden kunnen maximaal 100 MB groot zijn. Voor versleutelde Drive-bestanden geldt geen limiet.
  • Een document kan maximaal 3000 afbeeldingen bevatten.
  • Elke afbeelding kan maximaal 1 MB groot zijn.
  • Als je een map downloadt, heeft dit geen invloed op bestanden die zijn versleuteld aan de clientzijde.
Wat is er niet beschikbaar voor versleutelde bestanden

Je kunt het volgende niet doen in versleutelde bestanden:

• Microsoft Office in de bewerkingsmodus voor Documenten of Presentaties openen
  • Reageren op Spreadsheets-, Presentaties- en Drive-bestanden
  • Documenten-, Spreadsheets- en Presentaties-bestanden bewerken in de mobiele app
  • Functies in Spreadsheets gebruiken waarmee externe aanroepen worden uitgevoerd
  • Microsoft Office-bestanden importeren in Documenten, Spreadsheets of Presentaties
  • Bepaalde tools gebruiken, zoals:
    • Grammaticacontrole
    • Documenten vertalen en vergelijken
    • Spraakgestuurd typen
    • Add-ons
  • Documenten of Presentaties downloaden
  • Een bestandsvoorbeeld gebruiken voor Documenten, Spreadsheets of Presentaties

Versleutelde bestanden maken of kopiëren

Belangrijk: Als je versleutelde bestanden wilt maken of kopiëren, geldt het volgende:

• Je moet zijn ingelogd op een werk- of schoolaccount
  • Versleuteling aan de clientzijde moet zijn aangezet door je beheerder
  • Je moet checken of je met je account bestanden kunt maken
Een nieuw versleuteld bestand maken

Kies een optie om versleutelde documenten, spreadsheets of presentaties te maken:

Via Google Drive:

1. Ga naar drive.google.com.
  2. Klik linksboven op Nieuw .
  3. Plaats de muisaanwijzer op de pijl naast Documenten, Spreadsheets of Presentaties en dan klik op Leeg versleuteld document/Lege versleutelde spreadsheet/Lege versleutelde presentatie.
  4. Klik in het venster Nieuw versleuteld document op Maken.

Via Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties:

1. Open een Google-document, -spreadsheet of -presentatie.
  2. Klik bovenaan op Bestand.
  3. Plaats de muisaanwijzer op Nieuw en dan klik op Nieuw versleuteld document of Nieuwe versleutelde spreadsheet/presentatie.
  4. Klik in het venster Nieuw versleuteld document op Maken.

Tips:

• Als je beheerder VCZ standaard heeft aangezet, wordt Nieuw/Leeg versleuteld document/Lege versleutelde spreadsheet/Lege versleutelde presentatie weergegeven als aanbevolen optie onder het menu Bestand en dan Nieuw.
  • Als je een versleuteld bestand maakt in een gedeelde map, gelden voor dit bestand dezelfde toegangsrechten als voor de map.
  • Doe het volgende als de opties Leeg versleuteld document/Lege versleutelde spreadsheet/Lege versleutelde presentatie of Nieuw versleuteld document/Nieuwe versleutelde spreadsheet/Nieuwe versleutelde presentatie niet beschikbaar zijn:
Een nieuw versleuteld bestand uploaden
  1. Ga naar drive.google.com.
  2. Klik linksboven op Nieuw .
  3. Plaats de cursor op de pijl naast Bestand uploaden en dan klik op Bestand versleutelen en uploaden.

Tips:

• Als je beheerder VCZ standaard heeft aangezet, staat Versleutelen en uploaden als aanbevolen optie in het menu Nieuw+.
  • Als je een versleuteld bestand uploadt naar een gedeelde map, gelden voor dit bestand dezelfde toegangsrechten als voor de map.
  • Doe het volgende als de optie Bestand versleutelen en uploaden niet beschikbaar is:
Een versleuteld bestand kopiëren

Via Google Drive:

1. Klik met de rechtermuisknop op het gewenste bestand.
  2. Klik op Kopie maken en dan Kopie maken (alleen beschikbaar voor Drive-bestanden, niet voor Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties).
  3. Als een bestand:
    • Aanvullende versleuteling bevat, kun je ook Een ontsleutelde kopie maken.
    • Geen aanvullende versleuteling bevat, kun je ook Een versleutelde kopie maken.

Via Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties:

1. Open een versleuteld Google Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-bestand.
  2. Klik linksboven op Bestand en dan Kopie maken en dan Kopie maken.
  3. Als een bestand:
    • Aanvullende versleuteling bevat, kun je ook Een ontsleutelde kopie maken.
    • Geen aanvullende versleuteling bevat, kun je ook Een versleutelde kopie maken.

Tips:

• Als je beheerder VCZ standaard heeft aangezet, staat Een versleutelde kopie maken als aanbevolen optie in het menu Bestand en dan Kopie maken.
  • Doe het volgende als de opties Versleutelde kopie maken of Ontsleutelde kopie maken niet beschikbaar zijn.
    • Check of je bent ingelogd op je werk- of schoolaccount.
    • Check of je beheerder versleuteling aan de clientzijde heeft aangezet.
Versleuteling toevoegen aan een document
  1. Open een Google-document, -spreadsheet of -presentatie.
  2. Klik bovenaan op Bestand en dan Kopie maken en dan Aanvullende versleuteling toevoegen.

Tips:

• Als je beheerder VCZ standaard heeft aangezet, staat Een versleutelde kopie maken als aanbevolen optie in het menu Bestand en dan Kopie maken.
  • Functies waarvoor versleuteling aan de clientzijde niet ondersteund is, worden statisch gemaakt of verwijderd.
    • Functies die statisch worden gemaakt:
      • Checklists
      • Ingesloten tekeningen, diagrammen en tabellen
      • Gelinkte formulieren
      • Functies voor externe gegevens, zoals GOOGLEFINANCE
      • Gekoppelde spreadsheets
      • WordArt
    • Functies die uit het document worden verwijderd:
      • E-handtekeningvelden
      • Reacties en suggesties
      • Beveiligde bereiken
      • Apps Script en add-ons
  • Doe het volgende als Versleuteling toevoegen niet wordt getoond:
    • Check of je bent ingelogd op je werk- of schoolaccount.
    • Check of je beheerder versleuteling aan de clientzijde toestaat.
    • Check of je de eigenaar bent van het document in Mijn Drive of de manager bent van de gedeelde Drive.
    • Laat je identiteit verifiëren. Ontdek hoe je je identiteitsprovider koppelt.
Versleuteling van een document verwijderen
  1. Open een Google-document, -spreadsheet of -presentatie.
  2. Klik bovenaan op Bestand en dan Kopie maken en dan Aanvullende versleuteling verwijderen.

Tips:

• Doe het volgende als Aanvullende versleuteling verwijderen niet wordt getoond:
    • Check of je bent ingelogd op je werk- of schoolaccount.
    • Check of je beheerder versleuteling aan de clientzijde toestaat.
    • Check of je de eigenaar bent van het document in Mijn Drive of de manager bent van de gedeelde Drive.
    • Laat je identiteit verifiëren. Meer informatie over hoe je je identiteitsprovider koppelt

Meer informatie over werken met versleutelde Excel-bestanden in Drive

Er zijn verschillende manieren om met versleutelde Excel-bestanden te werken. Je kunt het volgende doen:

• Excel-gegevens importeren naar Spreadsheets.
  • Een kopie van een Spreadsheets-bestand delen in Excel-indeling
Meer informatie over het importeren van Excel-gegevens in Spreadsheets

Je kunt gegevens uit een Excel-bestand importeren in een beschikbaar versleuteld Spreadsheets-bestand. Het Excel-bestand wordt niet gewijzigd, zelfs niet als je het versleutelde Spreadsheets-bestand wijzigt.

1. Maak in Spreadsheets een nieuw versleuteld Excel-bestand of open een beschikbaar versleuteld Excel-bestand.
  2. Klik linksboven op Bestand en dan Importeren.
  3. Kies het Excel-bestand.
  4. Klik op Selecteren.
  5. Kies een importoptie:
    • Nieuwe spreadsheet maken
    • Nieuwe bladen invoegen
  6. Klik op Gegevens importeren.

Tips:

• Je kunt alleen Excel-bestanden met de extensie .xlsx importeren.
  • Tijdens het importeren worden niet-ondersteunde Excel-functies in Spreadsheets genegeerd.
  • Maximale bestandsgrootte: 100 MB
  • Maximumaantal cellen: 10 miljoen
  • Maximumaantal afbeeldingen: 3000
Meer informatie over hoe je een Spreadsheets-bestand downloadt naar een Excel-bestand

Je kunt een kopie van een versleuteld Spreadsheets-bestand downloaden in Excel-indeling.

1. Klik linksboven in Spreadsheets op Bestand en dan Downloaden en ontsleutelen.
  2. Klik op Microsoft Excel (.xlsx).