Använda delegerad åtkomst med kopplade arbetsblad

Viktigt! I kopplade arbetsblad är delegerad åtkomst endast tillgängligt om

Kontakta administratören om du vill aktivera delegerad åtkomst från administratörskonsolen.

Med delegerad åtkomst gäller följande:

• En användare som skapar ett kopplat arbetsblad kan välja att alla efterföljande sökfrågor till den underliggande datakällan ska använda användaruppgifterna för kontot, även när sökfrågorna utlöses av andra användare av arbetsbladet.
  • Användare med skrivbehörighet kan analysera data även om de inte har tillgång till den underliggande datakällan. Detta är användbart när personer som inte har åtkomst till datakällan vill utföra dataanalys och uppdatera data som härleds från ett kopplat arbetsblad.
  • Standardpriser för BigQuery gäller när sökfrågor körs med delegerad åtkomst.

Både användaren som delegerar sin åtkomst och användaren som kör en fråga visas i BigQuery-loggar. Läs mer om att använda granskningsloggar med kopplade arbetsblad.

Delegerad åtkomst kan inte

• aktiveras via Apps Script och Sheets API
  • användas för att ställa in schemalagda uppdateringar
  • användas i ett kalkylark som är tillgängligt offentligt via en länk.

Aktivera eller inaktivera delegerad åtkomst

Du kan aktivera eller inaktivera delegerad åtkomst för ett kopplat arbetsblad när du konfigurerar anslutningen. Om du vill aktivera eller inaktivera funktionen senare går du till anslutningsinställningarna.

För en ny anslutning:

1. Klicka på Data följt av Dataanslutare följt av Anslut till BigQuery högst upp i arbetsbladet.
  2. Välj ett molnprojekt, ett dataset och en tabell eller en vy.
  3. Klicka på Fortsätt.

Tips! När du har valt ett molnprojekt kan du skriva en anpassad fråga.

4. Aktivera delegerad åtkomst genom att klicka på Tillåt under Delegera åtkomst.
    • Om du vill inaktivera delegerad åtkomst klickar du på Tillåt inte.
  5. Klicka på Anslut.

För en befintlig anslutning:

1. Klicka på Anslutningsinställningar Inställningar uppe till höger i förhandsgranskningen av arbetsbladet.
  2. Under Delegera åtkomst klickar du på Tillåt.
  3. Klicka på Anslut.
true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.