Citaties en een bibliografie toevoegen

Je kunt citaties en een bibliografie toevoegen aan een Google-document met deze stijlen:

• MLA (8e editie)
  • APA (7e editie)
  • Chicago-stijl (auteur-datum) (17e editie)

Belangrijk: De citatietool is in alle talen beschikbaar, maar de elementen die de tool in je document genereert, worden momenteel alleen in het Engels weergegeven.
Dit heeft deze gevolgen:

• Als je met de citatietool een boektitel opgeeft, wordt de titel weergegeven in de taal waarin deze is ingevoerd.
  • De kop Bibliografie, de tekst 'bewerkt door' en andere elementen die de citatietool genereert, worden in het Engels weergegeven, ongeacht de taal die je hebt ingesteld in Google Documenten.

Je kunt automatisch gegenereerde elementen zelf vertalen nadat je ze in het document hebt ingevoegd.

Je voegt als volgt citaties en een bibliografie toe:
  1. Open een document in Google Documenten en klik op Extra en dan Citaties.
  2. Selecteer een opmaakstijl in de zijbalk: MLA, APA of Chicago-stijl auteur-datum.

De bron van een citatie en gerelateerde gegevens toevoegen

1. Klik in de zijbalk Citaties onder de geselecteerde stijl op + Bron van citatie toevoegen.
  2. Selecteer het brontype.
  3. Selecteer hoe je toegang hebt gekregen tot de bron.
    • Je kunt een URL gebruiken om naar websites of online kranten te zoeken, of je kunt een ISBN-nummer gebruiken om naar boeken te zoeken.
  4. Vul de brongegevens in de velden in of bewerk deze.
    • Aanbevolen velden zijn gemarkeerd met een blauw sterretje.
    • Als je meerdere bijdragers wilt toevoegen, klik je op + Bijdrager.
    • Je kunt aangeven of een bijdrager een organisatie is, zoals een bedrijf.
  5. Klik op Bron van citatie toevoegen.

Meer informatie over bronnen toevoegen en bewerken.

Een in-tekst-citatie invoegen

1. Plaats de cursor in de tekst van het document op de plaats waar de citatie moet komen.
    • Plaats de cursor in de zijbalk Citaties op de bron die je wilt citeren.
  2. Aan de zijkant van de bron van de citatie wordt de knop Citeren weergegeven.
  3. Klik op Citeren.
    • De bron wordt in de geselecteerde stijl weergegeven binnen de tekst van het document.
  4. Als in de tekst van het document een hekje ('#') staat, verwijder je dat of vervang je het door het paginanummer (of de paginanummers) van de citatie.

De bron van een citatie bewerken

1. Plaats de muisaanwijzer in de zijbalk Citaties op de bron die je wilt bewerken.
    • Aan de zijkant van de bron van de citatie wordt de knop Menu Meer weergegeven.
  2. Klik op Menu Meer en dan Bewerken.
  3. Bewerk de brongegevens in de velden.
    • Aanbevolen velden zijn gemarkeerd met een blauw sterretje.
  4. Klik onderaan de zijbalk op Bron opslaan.

De bron van een citatie verwijderen

1. Plaats de muisaanwijzer in de zijbalk Citaties op de bron die je wilt verwijderen.
    • Aan de zijkant van de bron van de citatie wordt de knop Menu Meer weergegeven.
  2. Klik op Menu Meer en dan Verwijderen.

Een bibliografie invoegen

1. Plaats de cursor in het document op de plaats waar de bibliografie moet komen.
  2. Klik onderaan de zijbalk Citaties op Bibliografie invoegen.
    Er wordt een bibliografie weergegeven in de geselecteerde stijl.