Basisprincipes van weergave

Whitepaper over advertentieselectie

Inhoudsopgave

Regelitems voor eigen advertenties en de veiling

Regelitems voor eigen advertenties* worden uitsluitend weergegeven als er geen resterende regelitems (Netwerk, Bulk, Prijsprioriteit) of vraag via Ad Exchange of Open bieden beschikbaar zijn voor weergave. Met andere woorden: regelitems voor eigen advertenties worden beschouwd alsof ze een tarief van $ 0 hebben en niet op prijs concurreren via dynamische toewijzing.

De CPM van regelitems voor eigen advertenties bepaalt de positie van in aanmerking komende eigen advertenties, maar voldoet niet aan minimumprijzen die zijn ingesteld in uniforme prijsregels om in aanmerking te komen voor weergave van een advertentie en fungeert derhalve als een reserveadvertentie Meer informatie over uniforme prijsregels**

* Prijsprioriteits-, bulk- en netwerkregelitems die niet concurreren op prijs in de uniforme veiling (zoals regelitems met een nultarief en geen CPM-waarde), worden behandeld als regelitems voor eigen advertenties.
** Voor geoptimaliseerde videopods worden regelitems voor eigen advertenties gebaseerd op percentage en wordt de CPM niet gebruikt als Ad Exchange er niet bij betrokken is.

Inleiding

In deze whitepaper beschrijven we de tools en mechanismen van het advertentieselectieproces in Google Ad Manager. Ook leggen we uit hoe advertentiemateriaal wordt gekozen vanuit een geselecteerd regelitem. Deze whitepaper is bedoeld voor netwerkbeheerders, traffickers en salesmedewerkers. We nemen aan dat u enige basiskennis heeft van het Ad Manager-systeem en het weergeven van advertenties.

Hulp bij oplossing van problemen met weergave

Opmerkingen en definities

• In de context van dit artikel verwijst HTTPS naar het protocol dat wordt gebruikt om advertenties weer te geven. Ad Manager ondersteunt volledig het 'HTTPS Everywhere'-model om de privacy van gebruikers te beschermen. Meer informatie vindt u in de blogpost Ads Take a Step Towards “HTTPS Everywhere” (Advertenties nemen een stap richting 'HTTPS Everywhere').
  • Bij gebruik van de Single Request Architecture (SRA) van GPT worden alle advertentieruimten op een pagina opgevraagd via één HTTPS-verzoek.
  • Als een pagina meerdere advertentieruimten heeft, geeft u ruimtedefinities op in de header voor de volgorde waarin deze moeten worden gevuld. De volgorde van de ruimten kan de Ad Manager-advertentieselectie bepalen en van invloed zijn op het weergavegedrag dat we later in dit document bespreken, zoals roadblocking en roulatie van advertentiemateriaal. Meer informatie over de definitie van advertentieruimten en sequentialiteit.
  • De tagsyntaxis valt buiten het kader van dit artikel en bespreken we in het artikel over het genereren van Ad Manager-advertentietags.
  • De implementatiedetails voor demand-side platforms (DSP's) vallen buiten het bestek van dit artikel.

Overzicht van het advertentieselectieproces

Het advertentieselectieproces van Ad Manager is ontworpen om op het juiste moment de juiste advertentie weer te geven aan de juiste klant. Hieronder vindt u het proces dat Ad Manager volgt om een advertentie voor weergave te selecteren. De webbrowser of het mobiele apparaat van een gebruiker laadt een Ad Manager-advertentietag (op een site) of Ad Manager-advertentiecode (in een app) en triggert een advertentieverzoek dat informatie doorstuurt naar een advertentieserver.

1. De advertentieserver maakt een lijst met alle regelitems die overeenkomen met de targetingcriteria.
  2. Ad Manager gebruikt dynamische toewijzing om te controleren of er een Ad Exchange-, AdSense-, Open bieden- of resterend regelitem kan worden weergegeven zonder dat dit invloed heeft op de weergavedoelen of de snelheid van de gegarandeerde regelitems. Dit verhoogt het totale rendement voor het netwerk zonder dat het risico op onderweergave wordt verhoogd.
  3. De advertentieserver selecteert het beste advertentiemateriaal vanuit het geselecteerde regelitem of de geselecteerde RTB-productbron.
  4. De advertentieserver geeft het advertentiemateriaal weer aan de gebruiker.

Het advertentieselectieproces

De volgende gedeelten bieden uitgebreide informatie over elke fase in dit proces.

1. Een advertentieverzoek geeft informatie door aan de advertentieserver

Advertentieverzoeken worden geactiveerd door resources (bijvoorbeeld JavaScript-bibliotheken zoals GPT op webpagina's of app-code voor een mobiele app) die worden weergegeven door een webbrowser of het mobiele apparaat van een gebruiker. Deze starten een HTTP-verzoek naar een advertentieserver.

Informatie over de gebruiker en het apparaat wordt doorgegeven in het verzoek aan Ad Manager, zodat Ad Manager de juiste advertentie aan de juiste gebruiker kan weergeven. Er worden vijf essentiële gegevenselementen verzonden in het advertentieverzoek:

• De HTTP-header
  • Het IP-adres
  • Een gebruikers-ID (zonder persoonlijk identificeerbare informatie), bijvoorbeeld:
    • Opnieuw in te stellen advertentie-ID voor een mobiel apparaat (voor in-app-advertentieverzoeken, zoals AdID voor Android, IDFA voor iOS en andere ID's voor apparaten zoals Roku)
    • PPID (voor uitgevers die de ID hebben ingesteld in hun advertentieverzoeken)
    • DoubleClick-cookies (voor desktop- en mobiele browsers)
  • De aangepaste targetingcriteria die door de uitgever zijn ingesteld in de Ad Manager-advertentietags
  • Een correlatorwaarde die door de advertentieverzoeken op dezelfde pagina wordt gedeeld

In de volgende tabel ziet u hoe deze gegevens worden gebruikt tijdens het advertentieselectieproces. De Ad Manager-advertentieserver controleert de hierboven beschreven gebruikers-ID's alleen als dit toegestaan is door de individuele gebruiker. Dat wil zeggen: de gebruiker heeft zich dus niet voor deze functie afgemeld of dit via de browserinstellingen of mobiele trackingbeperkingen geblokkeerd.

Samenvatting van de gegevenstypen (tabel)
Gegevens Biedt informatie over:
HTTP-header Type browser
Besturingssysteem
Datum en tijd
IP-adres Geografische locatie
Internetgerelateerde targetinginformatie, zoals het gebruikersdomein
Gebruikers-ID Frequentielimieten
Roulatie van advertentiemateriaal
Lidmaatschap van doelgroeplijst
Ad Manager-advertentietags Advertentieblok en -formaat
Welke typen advertentiemateriaal het advertentieblok kan ontvangen
Aangepaste targetingparameters (sleutelwaarden)
Correlatorwaarde Welke advertentieverzoeken tot dezelfde paginaweergave behoren (gebruikt voor
geavanceerde weergavefuncties zoals roadblocking)

2. Er wordt een lijst met overeenkomende regelitems en rendementsgroepen gemaakt

Nadat de relevante informatie voor het advertentieverzoek is verzameld door de advertentieserver, wordt een lijst gegenereerd met alle regelitems en rendementsgroepen die overeenkomen met een subset van de targetingcriteria van het verzoek.

Het verzoek komt bijvoorbeeld van een man uit Californië op een Linux-computer:

• Een regelitem dat of rendementsgroep die Mannen in Californië target, staat op de lijst.
  • Een regelitem dat of rendementsgroep die Mannen in Californië target op een Windows-computer, staat niet op de lijst.
  • Een regelitem dat of rendementsgroep die Mannen in Vermont target, staat niet op de lijst.
Over overeenkomende voorraad: De advertentieserver neemt alle regelitems/rendementsgroepen in overweging die een deel van de voorraad ergens tussen het advertentieblok- en het netwerkniveau targeten (de advertentieblokhiërarchie is alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360). Zodoende kunnen er run-of-site- en run-of-network-advertenties worden gemaakt zonder dat expliciet elk advertentieblok in de hiërarchie hoeft te worden getarget. Een run-of-network-regelitem dat is getarget op Sport of op Honkbal kan bijvoorbeeld worden weergegeven voor een tag met op het eerste niveau het advertentieblok Sport en op het tweede niveau het advertentieblok Honkbal.

3. Het beste regelitem wordt geselecteerd

De advertentieserver verwijdert vervolgens regelitems uit de lijst met overeenkomende regelitems die om verschillende redenen niet geschikt zijn voor weergave, zoals:

• Frequentielimieten
  • Dagdeelplanning
  • Uitsluitingen (concurrentiebeperkingen en vergelijkbare regelitems)

De advertentieserver kijkt ook naar de correlatorwaarde die binnen het verzoek wordt doorgegeven om andere advertenties te identificeren die al zijn gekozen voor weergave in deze paginaweergave. Advertenties die eerder zijn gekozen voor weergave op de pagina, kunnen van invloed zijn op de geschiktheid van andere regelitems voor weergave binnen de paginaweergave, zoals in de volgende gevallen:

• Roadblocking (twee of meer advertenties tegelijkertijd weergeven) of zo veel mogelijk (as-many-as-possible, AMAP). (Roadblocking is alleen beschikbaar in Google Ad Manager 360.)
  • Adverteerdersuitsluitingen (voorkomen dat twee adverteerders met concurrerende bedrijven worden weergegeven op dezelfde pagina)
In bepaalde gevallen houdt Ad Manager rekening met andere factoren, zoals de CTR, om de regelitems te selecteren die het rendement van een uitgever optimaliseren.

Via dynamische toewijzing optimaliseert Ad Manager de distributie van restantvoorraad (waaronder Ad Exchange, Open bieden en bemiddeling) voor doelgebaseerde weergave van regelitems, zonder reserveringsdoelen in gevaar te brengen. Bij dynamische toewijzing neemt Ad Manager standaardregelitems en restantregelitems in overweging wanneer deze in aanmerking komen voor weergave in een geschikte vertoning. Vervolgens wordt er een selectie gemaakt op basis van de hoogste CPM van de geschikte restantregelitems of de berekende alternatieve kosten van regelitems met weergavedoelen.

Ad Manager houdt rekening met het volgende bij de overweging van gegarandeerde en resterende regelitems met dynamische toewijzing:

• Resterende regelitems zijn regelitems die zich in de resterende ruimte bevinden, gedefinieerd als regelitems in een bepaalde veiling die dezelfde of een lagere prioriteit hebben dan de hoogste van de volgende twee waarden:
    • Prioriteit 12
    • Een prioriteit die één hoger is (numeriek) dan het Ad Exchange- of AdSense-regelitem of regelitem van het type Prijsprioriteit met de hoogste prioriteit (numeriek lager)
  • Gegarandeerde regelitems zijn regelitems die zich niet in de resterende ruimte bevinden.

4. Het beste advertentiemateriaal wordt geselecteerd

Zodra het beste regelitem is gekozen, kiest de Ad Manager-advertentieserver het beste advertentiemateriaal:

1. Advertentiemateriaal dat niet overeenkomt met het formaat van het advertentieverzoek, wordt weggefilterd.
  2. Alleen geldige typen advertentiemateriaal voor de desbetreffende ruimte, op basis van de indeling (afbeelding, video, enzovoort), worden in overweging genomen.
  3. Als bepaald advertentiemateriaal uit een regelitem al is vertoond in deze paginaweergave, wordt het materiaal uitgesloten voor weergave in andere ruimten op de pagina. Zodoende wordt 'jackpotting' voorkomen, waarbij hetzelfde advertentiemateriaal wordt weergegeven in alle ruimten op de pagina.
  4. Aan het eind van het filteren:
    1. Als het regelitem slechts één type advertentiemateriaal bevat dat overeenkomt, wordt het advertentiemateriaal weergegeven.
    2. Als het regelitem geen overeenkomend advertentiemateriaal bevat, herhaalt de server dit proces voor het eerstvolgende regelitem.
    3. Als het regelitem meerdere overeenkomende advertentiemateriaalitems bevat, worden de regels voor de roulatie van advertentiemateriaal toegepast:
      • Gelijkmatig: het advertentiemateriaal wordt gelijkmatig gerouleerd.
      • Optimaal: het advertentiemateriaal met de hoogste historische klikfrequentie wordt gekozen.
      • Gewogen: er wordt een willekeurig advertentiemateriaalitem gekozen op basis van het relatieve gewicht dat aan elk advertentiemateriaal is gegeven (bijvoorbeeld 70/30).
      • Opeenvolgend: Het advertentiemateriaal wordt gerouleerd in de opgegeven volgorde, waarbij aan elk advertentiemateriaalitem een nummer tussen de 1 en 80 wordt toegewezen. Bij opeenvolgende roulatie van advertentiemateriaal, wordt het steeds in de opgegeven volgorde aan een gebruiker getoond, zelfs over meerdere paginaweergaven. Na het laatste advertentiemateriaal wordt weer het eerste advertentiemateriaal weergegeven.

5. Het advertentiemateriaal wordt weergegeven

Dit is de laatste stap van het advertentieselectieproces. Op dit punt heeft Ad Manager het advertentiemateriaal geselecteerd dat moet worden weergegeven voor alle advertentieruimten die onderdeel zijn van het HTTP-verzoek. Ad Manager registreert voor weergaverapportagedoeleinden informatie over de winnende advertenties, en stelt vervolgens een HTTP-reactie samen die de code voor het advertentiemateriaal bevat en beantwoordt het oorspronkelijke HTTP-verzoek.

De GPT-taggingbibliotheek (voor internet en mobiel internet) of de SDK voor advertenties (voor mobiele apps) ontvangt en verwerkt het antwoord. In het geval van een GPT SRA-verzoek wordt de juiste overeenkomende advertentieruimte op de pagina bij het desbetreffende advertentiemateriaal gezocht. Als het advertentiemateriaal aan de advertentieruimte wordt toegevoegd, worden ook de aanvullende bronnen (bijvoorbeeld externe afbeeldingen of scripts) gedownload en weergegeven. De advertentieweergave is voltooid.