Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Koppelen aan Search Console

Voeg statistieken en dimensies uit Google Search Console toe aan uw Looker Studio-rapporten.

Google Search Console is een gratis service waarmee u de aanwezigheid van uw site in de zoekresultaten van Google kunt controleren en onderhouden. Met de Search Console-connector van Looker Studio kunt u de prestaties van uw site op Google Zoeken meten en analyseren. Deze rapporten kunt u eenvoudig uitbreiden met gegevens uit andere bronnen, zoals Google Analytics of Google Ads, voor een uitgebreider beeld van uw online aanwezigheid.

In dit artikel vindt u het volgende:

Koppelen aan Search Console

1. Log in bij Looker Studio.
  2. Klik linksboven op de homepage van Looker Studio op Het icoon Maken. Maken en selecteer Gegevensbron.
  3. Selecteer de Search Console-connector.
  4. Als u wordt gevraagd Looker Studio toegang tot uw gegevens te verlenen, klikt u op MACHTIGEN.
    U kunt op elk moment uw toestemming intrekken.
  5. Kies in het deelvenster Sites de site waarmee u een koppeling wilt maken.
    Als u geen Search Console-property ziet waarvan u de eigenaar bent, zorgt u dat u met hetzelfde Google-account bent ingelogd bij Looker Studio en Search Console en dat u minstens weergaverechten voor de property heeft.
  6. Kies in het deelvenster Tabellen de optie Sitevertoning of URL-vertoning.
  7. Kies in het deelvenster Zoektype het standaard zoektype. Bekijk de Opmerkingen voor meer informatie.
  8. Klik rechtsboven op KOPPELEN.
    1. Het deelvenster met gegevensbronvelden wordt weergegeven.
    2. De gegevensbron is nu aan uw dataset gekoppeld.

De gegevensbron instellen

In het deelvenster met gegevensbronvelden stelt u de gegevensbron in door de namen van de velden te wijzigen, beschrijvingen en berekende velden toe te voegen, en gegevenstypen en aggregaties te wijzigen. Meer informatie over werken met gegevensbronvelden

Bepalen voor wie de gegevens zichtbaar zijn

Bovenaan het deelvenster Velden kunt u de inloggegevens voor de gegevensbron wijzigen. Inloggegevens bepalen wie de gegevens van deze gegevensbron kan bekijken.

Met de optie INLOGGEGEVENS VAN DE EIGENAAR kunnen andere mensen rapporten bekijken of maken waarvoor gebruik is gemaakt van deze gegevens, zonder dat ze zelf toegang tot de dataset hebben.

Met de optie INLOGGEGEVENS VAN DE KIJKER moet iedere gebruiker van de gegevensbron zijn of haar eigen inloggegevens invoeren om toegang tot de dataset te krijgen.

Meer informatie over inloggegevens voor gegevensbronnen

Een nieuw rapport vanuit de gegevensbron maken

1. Klik rechtsboven op RAPPORT MAKEN.
    1. De Rapporteditor wordt weergegeven.
  2. Klik op AAN RAPPORT TOEVOEGEN.
    1. Daarmee voegt u de gegevensbron toe aan het rapport.
    2. U kunt nu diagrammen en bedieningselementen maken die gegevens uit deze gegevensbron halen.

Bent u nog niet bekend met Looker Studio?

Doe de tutorial Een rapport maken. Of kom meer te weten over de Rapporteditor.

Opmerkingen

Tabellen

Google Search Console hanteert 2 verschillende aggregatiemethoden voor de rapportage van de zoekprestaties: sitevertoningen en URL-vertoningen. Met de Search Console-connector heeft u beide methoden voorhanden. Houd er echter wel rekening mee dat een gegevensbron slechts een van beide kan gebruiken (als u uw sitevertoningen en URL-vertoningen naast elkaar wilt zien, maakt u 2 gegevensbronnen en voegt u deze allebei toe aan hetzelfde rapport).

Meer informatie over gegevens samenvoegen per site in plaats van per pagina

Zoektype

De Search Console-connector ondersteunt de volgende zoektypen:

Tabel Zoektype
Sitevertoning
  • web
  • afbeelding
  • video
  • nieuws
URL-vertoning
  • web
  • afbeelding
  • video
  • nieuws
  • discover
  • Google Nieuws

De parameter Zoektype

Gegevensbronnen die zijn gemaakt met de Search Console-connector, leveren de parameter Zoektype. U kunt deze parameter gebruiken om rapportkijkers het zoektype te laten wijzigen. Dat gaat zo:

1. Bewerk uw rapport.
  2. Klik in de werkbalk op Bedieningselement toevoegen en selecteer het bedieningselement voor dropdownmenu's.
  3. Selecteer rechts in het deelvenster Eigenschappen het tabblad INSTELLEN.
  4. Klik op het Veld voor bedieningselement en selecteer de parameter Zoektype.

De rapporteditor van Looker Studio, met het dropdownmenu geselecteerd. Rechts ziet u het deelvenster Eigenschappen. Dit toont het veld voor bedieningselementen met de parameter Zoektype.

Het veld Zoekopdracht

In het veld Zoekopdracht staan de zoektermen die de bezoekers van uw property hebben gebruikt. Het rapport Zoekanalyse geeft niet alle gegevens weer, ter bescherming van de privacy van de gebruiker. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat Google bepaalde zoekopdrachten niet weergeeft als die slechts een beperkt aantal keren worden gebruikt of persoonlijke of gevoelige informatie bevatten. Zulke zoekopdrachten worden door Looker Studio mogelijk samengevoegd tot één rij met een lege waarde. U kunt lege rijen uit uw rapporten verwijderen door een filter in uw rapport te gebruiken om null-waarden uit te sluiten van de dimensie Zoekopdracht:

Voorbeeldfilter: Exclude Zoekopdracht Is Null

Kijkers hun account laten selecteren

Wilt u deze gegevensbron gebruiken met verschillende accounts? In dat geval voegt u een gegevensbedieningselement toe.

Met een gegevensbedieningselement kunnen rapportkijkers het account selecteren dat de gegevens levert die ze in een rapport willen zien. Hierdoor hoeft u geen afzonderlijke rapporten en gegevensbronnen voor uw verschillende accounts te maken. Meer informatie.

Snel aan de slag met een rapporttemplate

Met templates kunt u uw gegevens visualiseren in een kant-en-klaar rapport. Gebruik deze rapporten ongewijzigd of pas ze aan uw unieke behoeften aan. Ga naar de templategalerij en selecteer de Search Console-categorie om de nieuwste template voor Search Console te vinden.