Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Koppelen aan Google BigQuery

Koppel Looker Studio aan BigQuery-tabellen.
De systeemeigen integratie van BigQuery in Looker Studio maakt nieuwe controlefuncties voor Looker Studio-query's mogelijk, verbetert de prestaties van query's en ondersteunt veel BigQuery-functies. Deze functie is nu nog een voorbeeld.

BigQuery van Google is een compleet beheerd, voordelig datawarehouse voor gegevensanalyse met petabytes aan opslagcapaciteit. Met de BigQuery-connector van Looker Studio heeft u vanuit Looker Studio toegang tot gegevens uit uw BigQuery-tabellen.

BigQuery is een betaald product en als u via Looker Studio gebruikmaakt van BigQuery, brengt BigQuery hiervoor gebruikskosten in rekening. Meer informatie over prijzen voor BigQuery
In dit artikel:

Koppelen aan BigQuery

U kunt Looker Studio koppelen aan één Google BigQuery-tabel of -weergave of aan een aangepaste query. Als u de instructie krijgt om een connector te selecteren, kiest u in de onderstaande stappen de BigQuery-connector.

Koppelingsstappen

Als u uw gegevens wilt koppelen, kunt u een nieuwe ingesloten gegevensbron maken of een bestaande (herbruikbare) gegevensbron selecteren.

Ingesloten versus herbruikbare gegevensbronnen

Gegevensbronnen zijn ingesloten of herbruikbaar. Rapporten bevatten zowel ingesloten als herbruikbare gegevensbronnen.

Gegevensbronnen die u maakt als u een rapport bewerkt, worden ingesloten in het rapport. Als u een ingesloten gegevensbron wilt bewerken, doet u dat vanuit het rapport zelf. Ingesloten gegevensbronnen maken het makkelijker om samen aan rapporten en gegevensbronnen te werken. Iedereen die het rapport kan bewerken, kan ook de gegevensbron en de koppeling bewerken. Als u het rapport deelt of kopieert, worden de ingesloten gegevensbronnen ook gedeeld of gekopieerd.

Gegevensbronnen die u op de homepage maakt, zijn herbruikbaar. U kunt deze gegevensbronnen opnieuw gebruiken in andere rapporten. Met herbruikbare gegevensbronnen kunt u een consistent gegevensmodel maken en delen binnen uw hele organisatie. Alleen mensen met wie u de herbruikbare gegevensbron deelt, kunnen die bewerken. Alleen de eigenaar van de inloggegevens van de gegevensbron kan de verbinding wijzigen.

Meer informatie over gegevensbronnen

1. Log in bij Looker Studio.
  2. Klik linksboven op Het icoon Maken.  Maken en selecteer Rapport.
  3. De Rapporteditor en het deelvenster Gegevens toevoegen aan rapport verschijnen.
  4. Als u een nieuwe ingesloten gegevensbron wilt maken, selecteert u een connector.
    1. Als u een bestaande herbruikbare gegevensbron wilt selecteren, klikt u op het tabblad Mijn gegevensbronnen en selecteert u een gegevensbron die u eerder heeft gemaakt of die met u is gedeeld. Zo nodig kunt u de koppeling van de gegevensbron met uw dataset bewerken.
  5. Stel de koppeling met de dataset in. In de volgende gedeelten vindt u meer informatie over de koppelingsopties.
  6. Klik rechtsonder op Toevoegen.

U ziet dan een tabel op het rapportcanvas, met velden uit de gegevensbron. Gebruik het deelvenster Eigenschappen rechts van het canvas om de gegevens en stijl van de tabel te wijzigen. Gebruik de werkbalk boven het canvas om meer diagrammen, bedieningselementen en andere componenten aan uw rapport toe te voegen.

Bent u nog niet bekend met Looker Studio?

Doe de tutorial Een rapport maken. Meer informatie over de Rapporteditor

De koppeling met de gegevensbron instellen

Een project selecteren

Met projecten ordent u uw BigQuery-resources en wordt facturering mogelijk als uw rapporten de kosteloze quota van BigQuery overschrijden. U kunt hetzelfde project gebruiken voor zowel facturering als gegevensbeheer. U kunt ook een project gebruiken voor de gegevens en met een ander project factureren. Meer informatie over Google Cloud-projecten

Kies een van de volgende opties om uw projecten te selecteren:

RECENTE PROJECTEN

Gebruik deze optie om een project te zoeken dat u onlangs heeft geopend in de Google Cloud Console. U kunt de project-ID ook handmatig opgeven. Het project dat u kiest, wordt gebruikt voor facturering en gegevenstoegang. Nadat u een project heeft geselecteerd, selecteert u een dataset.

MIJN PROJECTEN

Gebruik deze optie om een project te selecteren waartoe u toegang heeft. U kunt de project-ID ook handmatig opgeven. Het project dat u kiest, wordt gebruikt voor facturering en gegevenstoegang. Nadat u een project heeft geselecteerd, selecteert u een dataset.

Als u toegang heeft tot veel projecten, staan ze mogelijk niet allemaal in de lijst. Als de lijst het maximum aantal componenten overschrijdt, kunt u de naam van het niet-vermelde project rechtstreeks in het invoerveld typen.

GEDEELDE PROJECTEN

Gebruik deze optie om toegang te krijgen tot een gedeeld project. U kunt verschillende projecten voor gegevens en facturering selecteren. Nadat u een project heeft geselecteerd, selecteert u een dataset.

AANGEPASTE QUERY

Gebruik deze optie om een factureringsproject op te geven voor een aangepaste query. U kunt hetzelfde project of een ander project gebruiken voor toegang tot uw gegevens. Nadat u een factureringsproject heeft geselecteerd, stelt u uw query samen. In de query kunt u een ander project opgeven voor de gegevens in de FROM-component, zoals in het screenshot hieronder:

Voorbeeld van instellingen voor aangepaste BigQuery-query's, waarbij het factureringsproject is ingesteld op Looker Studio-project, terwijl de query een openbare BigQuery-dataset opgeeft in de FROM-component van de query.

OPENBARE DATASETS

Gebruik deze optie om toegang te krijgen tot openbare BigQuery-datasets. BigQuery biedt een aantal openbare voorbeelddatasets, waarbij de dataset wordt gedeeld maar het project niet. Als u op deze gegevens een query wilt uitvoeren, moet u uw eigen factureringsproject opgeven. Dat project wordt gebruikt om de verwerkingskosten voor de gedeelde gegevens te factureren.

Een dataset selecteren

U kunt datasets gebruiken om de toegang tot uw gegevens te ordenen en te beheren. Selecteer een dataset uit de lijst of zoek een dataset op naam.

Koppelen aan een tabel of weergave

Een BigQuery-tabel bevat afzonderlijke records die zijn ingedeeld in rijen. Elke record bestaat uit kolommen (ook wel velden genoemd). Een BigQuery-weergave is een virtuele tabel gedefinieerd door een SQL-query. U kunt een Looker Studio-gegevensbron koppelen aan één tabel of weergave of aan een aangepaste query (zie hieronder).

Koppelen aan een op datum gepartitioneerde tabel

Deze optie ziet u in de instellingskolom als u een op datum gepartitioneerde tabel selecteert. Als het partitiefilter vereist is, is de optie standaard geselecteerd. Als het partitiefilter optioneel is, is de optie standaard gedeselecteerd. Als de tabel een of meer geldige velden voor datum of datum/tijd bevat, kunt u kiezen welk veld u wilt gebruiken als periodedimensie in de gegevensbron. Meer informatie over op datum gepartitioneerde tabellen in BigQuery

Koppelen via een custom query

Selecteer de optie AANGEPASTE QUERY om een SQL-query in te voeren in plaats van een koppeling te maken met één tabel. Looker Studio gebruikt deze aangepaste SQL als een 'inner select'-instructie voor elke gemaakte query voor de database.

Aangepaste SQL-query's mogen slechts één instructie hebben.

De onderstaande query werkt bijvoorbeeld niet omdat die meerdere SQL-instructies heeft:

DECLARE cost_per_tb_in_dollar FLOAT64 DEFAULT 4.2;

SELECT total_bytes_billed / (1024 * 1024))* cost_per_tb_in_dollar)/(1024*1024))) FROM billing-table;

Dat geldt ook als u vanuit BigQuery verkent: uw set queryresultaten kan maar op één instructie zijn gebaseerd.

Opmerking: Er kan na 3 tot 5 minuten een time-out optreden voor query's in Looker Studio. Als er een time-out optreedt voor uw aangepaste query's, gebruikt u deze manieren om het probleem op te lossen:
  • Vereenvoudig de query zodat de uitvoering sneller verloopt.
  • Voer de query uit in uw database en sla de resultaten op in een aparte tabel. Maak dan verbinding met die tabel in uw gegevensbron.

Als u zelf een custom query wilt schrijven, selecteert u eerst een project waartoe u toegang heeft. Dat project wordt gebruikt voor de facturering. Geef vervolgens de SQL-query op.

Syntaxis voor aangepaste query's

De syntaxis voor aangepaste query's volgt het standaard SQL-dialect.

Als u het verouderde BigQuery SQL-dialect wilt gebruiken, vinkt u Verouderde SQL gebruiken aan.

In de gebruikersinterface van BigQuery kunt u testen of de query werkt. Daarna kunt u de query kopiëren en in Looker Studio plakken.

Queryparameters

Met parameters kunt u responsievere, aanpasbare rapporten samenstellen. U kunt parameters in een BigQuery-gegevensbron terugsturen naar de onderliggende query. Als u een parameter in uw aangepaste query wilt gebruiken, volgt u de syntaxisrichtlijnen voor de uitvoering van query's met parameters in BigQuery.

Meer informatie over het gebruik van parameters in aangepaste query's

De gegevensbron bewerken

De gegevensbron bepaalt onder andere wie de gegevens kan bekijken en hoe vaak die gegevens worden vernieuwd. U kunt ook berekende velden en parameters toevoegen aan de gegevensbron. Gegevensbronnen bewerken die aan uw rapport zijn toegevoegd:

1. Selecteer in het menu Bron > Toegevoegde gegevensbronnen beheren.
  2. Zoek de gegevensbron in de lijst en klik rechts op Bewerken Bewerken.

Meer informatie over hoe u een gegevensbron kunt bewerken

Opmerkingen

BigQuery is een betaald product en als u via Looker Studio gebruikmaakt van BigQuery, brengt BigQuery hiervoor gebruikskosten in rekening. Looker Studio stuurt query's naar BigQuery tijdens rapportbewerking en opslag van gegevens in het cachegeheugen, en soms ook tijdens rapportweergave.

Meer informatie over een BigQuery-factureringsaccount instellen

Meerdaagse tabellen

BigQuery ondersteunt de uitvoering van query's voor meerdere tabellen, waarbij elke tabel één dag aan gegevens bevat. De tabellen hebben de indeling JJJJMMDD. Als Looker Studio een tabel met de indeling JJJJMMDD tegenkomt, wordt die tabel gemarkeerd als een meerdaagse tabel en staat alleen de naam voorvoegsel_JJJJMMDD in de geselecteerde tabel.

Als er een diagram wordt gemaakt om deze tabel te visualiseren, maakt Looker Studio automatisch een standaardperiode van de afgelopen 28 dagen en wordt een query uitgevoerd op de laatste 28 tabellen. U kunt dat instellen door het rapport te bewerken, het diagram te selecteren en dan de eigenschappen van de periode aan te passen op het tabblad GEGEVENS van het diagram.

Opslaan in cachegeheugen

Voor een snellere werking proberen Looker Studio-rapporten gegevens uit het cachegeheugen op te halen. Het BigQuery-cachegeheugen verloopt standaard elke 12 uur. Als u het cachegeheugen vernieuwt, kunnen er BigQuery-kosten in rekening worden gebracht.

Opslag in cachegeheugen en rapportweergave

Nadat de gegevens in het cachegeheugen zijn opgeslagen, probeert Looker Studio bij rapportweergave toegang te krijgen tot de gegevens in het cachegeheugen om de kosten voor BigQuery zo laag mogelijk te houden.

Opslag in het cachegeheugen kan niet worden gegarandeerd en de beschikbaarheid van deze functie hangt af van de omvang van de respons op de query.

Meer informatie over het cachegeheugen

Naar BigQuery verstuurde SQL-instructies bekijken

U kunt alle door Looker Studio gegenereerde SQL voor BigQuery bekijken in de zoekgeschiedenis van de BigQuery-gebruikersinterface.

Statistiek Record Count

BigQuery-gegevensbronnen leveren automatisch een standaardstatistiek Record Count. U kunt deze gebruiken om uw dimensies te splitsen om het aantal records weer te geven dat door uw diagrammen wordt geaggregeerd.

Quota en limieten

Voor BigQuery-gegevensbronnen gelden dezelfde tarief- en quotumlimieten als voor BigQuery zelf.

Ondersteuning voor VPC Service Controls

Looker Studio kan via toegangsniveaus op basis van het IP-adres van kijkers koppelen aan BigQuery-projecten die worden beschermd door VPC Service Controls-perimeters (VPC-SC-perimeters). De BigQuery-connector geeft het IP-adres van de rapportkijker door aan BigQuery. Daarna kan het ingestelde IP-toegangsniveau worden afgedwongen.

GEOGRAPHY-polygonen in BigQuery visualiseren

U kunt GEOGRAPHY-polygonen tonen met een Google Maps-visualisatie in uw rapport. Klik hier voor een tutorial.

Looker Studio-query's met taaklabels identificeren

Alle query's die door Looker Studio naar BigQuery worden gestuurd, hebben het BigQuery-taaklabel requestor:looker_studio. U kunt dat taaklabel gebruiken om BigQuery-query's te herkennen die aan Looker Studio zijn gerelateerd. Zie Taaklabels bekijken voor instructies.