Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Tutorial: Een nieuw rapport maken

Volg deze stappen om een eenvoudig Google Analytics-rapport te maken.
Afbeelding van stopwatch

Het is heel eenvoudig om een rapport te maken in Looker Studio. In deze training maakt u in slechts een paar stappen een nuttig en aantrekkelijk rapport.

Laten we beginnen.

In dit artikel:

1 Een nieuw, leeg rapport maken

1. Log in bij Looker Studio.
    2. Klik linksboven op Het icoon Maken.  Maken en selecteer Rapport.
    3. U ziet de rapporteditor met het venster Gegevens toevoegen aan rapport geopend. Dit venster heeft 2 tabbladen: Aan gegevens koppelen en Mijn gegevensbronnen.
      1. Selecteer op het tabblad Met gegevens koppelen een connector. Maak een nieuwe gegevensbron en voeg die toe aan uw rapport:
        1. Selecteer het type gegevens dat u wilt visualiseren.
        2. Voer uw account- of andere gegevens in.
        3. Klik rechtsonder op Toevoegen.
      2. Gebruik Mijn gegevensbronnen om een bestaande gegevensbron aan uw rapport toe te voegen:
        Het tabblad Mijn gegevensbronnen bevat een aantal voorbeeldgegevensbronnen.

Als u wilt doorgaan met deze tutorial, selecteert u de gegevensbron [Sample] GA4 - Google Merchandise Store. Als u een andere gegevensbron toevoegt, wijken de resultaten misschien af van de beschreven stappen in deze tutorial.

Tip: Als u veel gegevensbronnen heeft, gebruikt u de zoekbalk om de gewenste gegevensbron te vinden.
        Gebruik de zoekbalk op het tabblad Mijn gegevensbron van het deelvenster Gegevens toevoegen aan het rapport om de gegevensbron [Sample] GA4 - Google Merchandise Store te vinden.
        1. Zoek de gewenste gegevensbron.
        2. Klik rechtsonder op Toevoegen.
        3. De gegevensbron wordt toegevoegd aan het rapport.
    4. Een tabel met velden uit die gegevensbron wordt weergegeven.
      1. Gebruik het deelvenster Eigenschappen rechts om de gegevens en stijl van de tabel te wijzigen.
    5. Geef het rapport linksboven een naam door op Naamloos rapport te klikken en een nieuwe naam in te vullen.

Meer gegevens toevoegen

Als u meer gegevensbronnen aan een rapport wilt toevoegen, klikt u in de werkbalk op Gegevens toevoegen.

Het venster Gegevens toevoegen aan het rapport bevat 2 tabbladen waarmee de gebruiker gegevens kan vinden om toe te voegen aan rapporten: Aan gegevens koppelen en Mijn gegevensbronnen.

2 Nog een diagram toevoegen aan het rapport

school-icoon In een tijdreeksdiagram worden gegevens afgezet tegen de tijd.

1. Klik in de werkbalk op Een diagram toevoegen.
  2. Selecteer een tijdreeksdiagram Tijdreeks-icoon.
  3. Klik in het canvas op de plaats waar u het diagram wilt hebben.
  4. Looker Studio voegt automatisch de dimensie Datum en de statistiek Weergaven toe (ervan uitgaand dat u een Analytics-gegevensbron gebruikt).
  5. Als u de positie van het diagram wilt aanpassen, klikt u erop en sleept u het. U kunt het diagram ook selecteren en verplaatsen met de pijltoetsen op het toetsenbord.
    Elke keer dat u op een pijltoets drukt, wordt de grafiek één hele kolom of rij (10 pixels) in het raster verplaatst. Als u de pijltoetsen gebruikt, houdt u de Shift-toets ingedrukt om de geselecteerde componenten pixel voor pixel te verplaatsen.
  6. Als u de grootte van het diagram wilt aanpassen, selecteert u het en sleept u een hoek of het midden van een lijn.
  7. Laten we het diagram uitsplitsen per Apparaatcategorie:
    1. Zorg dat het tijdreeksdiagram is geselecteerd.
    2. Gebruik de zoekfunctie rechts in het deelvenster Gegevens om de dimensie Apparaatcategorie te vinden.
    3. Sleep het veld en zet het neer op de het doel Uitsplitsingsdimensie.

Uw diagram moet nu gegevensreeksen tonen voor de verschillende apparaatcategorieën (mobiel, desktop en tablet).

3De stijl van het rapport aanpassen

school-icoon Met vooraf ingestelde thema's kunt u kleur- en stijlopties toepassen op uw hele rapport.

1. Bewerk het rapport.
  2. Klik in de werkbalk op Thema en lay-out.
  3. Klik op het tabblad THEMA op het thema dat u wilt toepassen.

Een gebruiker scrollt door rapportthema's op het tabblad Thema in het menu Thema en lay-out.

U kunt alle vooraf ingestelde thema's aanpassen. U kunt bijvoorbeeld een andere achtergrondkleur selecteren die beter bij uw merk past:

1. Klik in het deelvenster Thema en lay-out op Aanpassen.
  2. Scroll omlaag naar het gedeelte Achtergrond en rand
  3. Stel met de kleurkiezer de achtergrondkleur in op een kleur naar keuze. Iets tussen mauve en perzikkleurig in wellicht?

4Een banner toevoegen

school-icoon Gebruik een gekleurde rechthoek als achtergrondbanner voor de rapportkop.

Stijlrechthoek
  1. Selecteer de component Pagina door ergens op het raster te klikken.
  2. Selecteer op de werkbalk de tool Rechthoek. Rechthoektool-icoon
  3. Teken een rechthoek boven aan de pagina.
  4. Stel aan de rechterkant, in het deelvenster Eigenschappen van rechthoek, de achtergrondkleur van de rechthoek in op blauw.
Voor bonuspunten: voeg een kleurovergang toe aan de banner.

Als een kleur overgaat in een andere kleur, noemen we dit een kleurovergang. Een kleurovergang is een optie van de eigenschappen van de achtergrondkleur.

1. Klik op de knop voor de achtergrondkleur: Pictogram van achtergrondkleur
  2. Klik op Kleurovergang.

De linker en rechter kleurstalen geven de start- en eindkleuren aan. Voer specifieke hexadecimale kleurwaarden in, kies de kleuren via het palet of gebruik de verticale schuifregelaars om de kleur te selecteren.

De pijl voor de stand bepaalt de richting van de kleurovergang.

Het bedieningselement voor kleurovergangen toont de geselecteerde hexadecimale kleur #183295ff en de diagonale optie die is geselecteerd in het dropdownmenu Stand.

5Een titel aan het rapport toevoegen

school-icoon Met de teksttool kunt u rapporten en diagrammen van annotaties voorzien.

Titel toevoegen
  1. Selecteer de tool Tekst op de werkbalk. Teksttool-icoon
  2. Teken een tekstvak binnen de rechthoek van de banner.
  3. Typ Google Analytics-demodashboard in het tekstvak.
  4. Selecteer de tekst. Met het venster Teksteigenschappen aan de rechterzijde kunt u de tekstkleur en tekengrootte wijzigen in iets naar keuze.

Hé! Hoe zit het met de knop OPSLAAN?

Looker Studio slaat automatisch elke wijziging op, dus het is niet nodig om op Opslaan te klikken wanneer u een rapport bewerkt. Handig toch?

Volgende stappen

Meer diagrammen toevoegen aan het rapport.

Meer informatie over hoe u gegevens in rapporten kunt toevoegen, ontwerpen en opmaken