Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Ingesloten gegevensbronnen

Met 'ingebouwde' gegevensbronnen kunt u makkelijker rapporten kopiëren, delen en eraan samenwerken.

Nieuwe gegevensbronnen die u maakt wanneer u een rapport bewerkt, worden ingesloten in het rapport. Als u het rapport deelt of kopieert, kunnen andere rapportbewerkers de gegevensbron ook bewerken. U kunt nog steeds afzonderlijke, herbruikbare gegevensbronnen maken.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Ingesloten versus herbruikbare gegevensbronnen

Gegevensbronnen zijn ingesloten of herbruikbaar. Rapporten bevatten zowel ingesloten als herbruikbare gegevensbronnen.

Gegevensbronnen die u maakt als u een rapport bewerkt, worden ingesloten in het rapport. Als u een ingesloten gegevensbron wilt bewerken, doet u dat vanuit het rapport zelf. Ingesloten gegevensbronnen maken het makkelijker om samen aan rapporten en gegevensbronnen te werken. Iedereen die het rapport kan bewerken, kan ook de gegevensbron en de koppeling bewerken. Als u het rapport deelt of kopieert, worden de ingesloten gegevensbronnen ook gedeeld of gekopieerd.

Gegevensbronnen die u op de homepage maakt, zijn herbruikbaar. U kunt deze gegevensbronnen opnieuw gebruiken in andere rapporten. Met herbruikbare gegevensbronnen kunt u een consistent gegevensmodel maken en delen binnen uw hele organisatie. Alleen mensen met wie u de herbruikbare gegevensbron deelt, kunnen die bewerken. Alleen de eigenaar van de inloggegevens van de gegevensbron kan de verbinding wijzigen.

Voordelen van ingesloten gegevensbronnen

Als u een rapport deelt of kopieert, worden ook alle ingesloten gegevensbronnen gedeeld of gekopieerd. U hoeft de gegevensbronnen dus niet afzonderlijk te delen. Dankzij de insluiting van de gegevensbronnen in het rapport hoeft u ook minder items te beheren, omdat al uw gegevensbronnen in één rapport zijn opgeslagen.

Zien of een gegevensbron ingesloten of herbruikbaar is

Als u de gegevensbron ziet in de lijst van gegevensbronnen op de homepage, is de gegevensbron herbruikbaar.

Klik tijdens het bewerken van een rapport in het menu op Bronnen > Toegevoegde gegevensbronnen beheren. In de eerste kolom wordt het type getoond.

Herbruikbare en ingesloten gegevensbronnen.

Een ingesloten gegevensbron bewerken

Iedereen die een rapport kan bewerken, kan de ingesloten gegevensbronnen bewerken.

Rapporten delen die ingesloten gegevensbronnen bevatten

Het type gegevensbron maakt geen verschil als u een rapport met weergaverechten deelt. Of de rapportgegevens nu ingesloten of herbruikbaar zijn, met de inloggegevens voor de gegevensbron bepaalt u wie deze kan bekijken.

Als u een rapport deelt met bewerkingsrechten, kunnen degenen met wie u het heeft gedeeld alle ingesloten gegevensbronnen gebruiken die u heeft toegevoegd om het rapport aan te passen. Rapportbewerkers kunnen ook de ingesloten gegevensbron aanpassen.

Een ingesloten gegevensbron converteren naar een herbruikbare gegevensbron

Als u de eigenaar bent van de inloggegevens voor de ingesloten gegevensbron, kunt u deze herbruikbaar maken. Als u een ingesloten gegevensbron herbruikbaar maakt, kunt u de gegevensbron beheren als afzonderlijk item. Standaard kunnen bewerkers van het huidige rapport de nieuwe herbruikbare gegevensbron bewerken, maar u kunt deze optie uitvinken tijdens het kopiëren.

1. Bewerk uw rapport.
  2. Klik in het menu op Bronnen > Toegevoegde gegevensbronnen beheren.
  3. Zoek de ingesloten gegevensbron en klik rechts op Herbruikbaar maken.

Een rapport met een ingesloten gegevensbron kopiëren

Als u een rapport met ingesloten gegevensbronnen kopieert, worden deze gegevensbronnen ook opgenomen in de kopie. Net als voorheen worden herbruikbare gegevensbronnen die aan het rapport zijn toegevoegd, niet gekopieerd als u een rapport kopieert.

Als er voor een ingesloten gegevensbron inloggegevens van de eigenaar worden gebruikt, maar degene die het rapport kopieert niet de eigenaar is van die inloggegevens, wordt de betreffende gegevensbron niet gekopieerd. Voor diagrammen in de kopie die zijn gebaseerd op die gegevensbron, wordt een foutmelding weergegeven waarin u wordt gevraagd de ontbrekende gegevensbron te corrigeren.

Zo kopieert u een ingesloten gegevensbron in een rapport:

1. Bewerk uw rapport.
  2. Selecteer in het menu Bronnen > Toegevoegde gegevensbronnen beheren.
  3. Zoek de gegevensbron en klik op Kopiëren.

Versiegeschiedenis en ingesloten gegevensbronnen

De versiegeschiedenis voor de ingesloten gegevensbron is opgenomen in de versiegeschiedenis van het rapport. Zo herstelt u een eerdere versie van uw ingesloten gegevensbron:

1. Bewerk uw rapport.
  2. Selecteer Bestand > Versiegeschiedenis bekijken.
  3. Selecteer een eerdere versie van het rapport en klik op Deze versie herstellen.

Beperkingen van ingesloten gegevensbronnen

De Verkenner ondersteunt geen ingesloten gegevensbronnen.