Aihekohtaisen hakukoneen luominen schema.org-tyyppien avulla

Esimerkki: sinulla on elokuvia käsittelevä verkkosivusto. Saatat siinä tapauksessa haluta tarjota sivustosi käyttäjille mahdollisuuden hakea elokuva-aiheisia sivuja joko omaan sivustoosi liittyvistä verkkosivustoista tai koko internetistä. Voit luoda tällaisen aihekohtaisen hakukoneen käyttämällä schema.org-tyyppejä Täsmähakukoneen kanssa.

Aihekohtainen hakukone palauttaa tietynlaista sisältöä koskevia hakutuloksia. Hakukoneen verkkovastaavat määrittävät aihekohtaisen hakukoneen sisällön. Jos sivustosi käyttäjä tekee elokuva-aiheisella hakukoneella haun Lomalla, tulokset koskevat vuonna 2000 julkaistua elokuvaa eivätkä lomamatkailua. Lue lisätietoja Mikä schema.org on? ‑otsikon alta.

Hakukoneen määrittäminen Schema.org-tyyppien käyttöön:

1. Valitse muokattava hakukone ohjauspaneelista.
  2. Valitse vasemmalla näkyvästä valikosta Asetukset ja avaa Perusteet-välilehti.
  3. Anna Rajoita sivuja schema.org-tyypeillä ‑kohtaan enintään kymmenen lisättävää schema-tyyppiä. Kun kirjoitat kenttään, avattava valikko ehdottaa sopivia schema.org-tyyppejä. Huomaa, että schema-tyyppien rakenne on sisäkkäinen. Jos käytät esimerkiksi CreativeWork-tyyppiä, se sisältää myös luovien töiden alatyypit, kuten kirjat (Book) tai elokuvat (Movie).  Näet kaikki tyypit osoitteessa schema.org
  4. Jos haluat, että hakukone etsii schema-tyyppejä kaikkialta internetistä, poista sivustot Sivustot, joilta haetaan ‑kohdasta. Muussa tapauksessa hakukone palauttaa tuloksia vain Sivustot, joilta haetaan ‑kohdassa määritetyiltä sivustoilta, joilla esiintyy vähintään yksi määrittämäsi schema-tyyppi.
  5. Valitse Päivitä.

Mikä schema.org on?

Schema.org on hanke, joka pyrkii tarjoamaan verkkovastaaville HTML-koodia, joilla he voivat merkitä sisältöä Googlen ja muiden suurimpien hakupalveluiden tarjoajien tunnistamalla tavalla. Elokuvia käsittelevän sivuston verkkovastaava voi esimerkiksi käyttää sivustonsa HTML-koodissa schema-tyyppiä Movie ja ominaisuuksia, kuten director tai genre. Hakupalveluiden tarjoajat saavat tietoja sivun sisällöstä hakutuloksia varten.