Getting started with Custom Search

Velg hvilke nettsteder som skal være med i søkemotoren din

Metodene du bruker for å legge til og utelukke sider eller nettsteder fra søkemotoren din, følger samme mønster. I begge tilfeller får du tre alternativer, hvert med ulik atferd.

Slik tar du med nettsteder i søkemotoren din

1. Velg søkemotoren du vil endre, fra kontrollpanelet.
  2. Klikk på Konfigurering i menyen til venstre.
  3. På Grunnleggende-fanen klikker du på Legg til under Nettsteder som skal søkes på
  4. Oppgi nettadressen du vil legge til, og velg om du vil ta med eventuelle sider som samsvarer, den bestemte siden, eller linkede sider. Se forklaringene i tabellen nedenfor hvis du er usikker på hvilket alternativ du vil bruke.
  5. Klikk på Lagre.
Alternativ Atferd
Inkluder alle sider som har en adresse som inneholder denne nettadressen. Alle sider som inneholder nettadressen, blir valgt for å tas med eller utelukkes. Hvis du for eksempel legger inn www.mittnettsted.no, samsvarer www.mittnettsted.no/info.html, men ikke blogg.mittnettsted.no.
Inkluder bare denne spesifikke siden eller nettadressemønsteret jeg har oppgitt.  Hvis du legger inn en bestemt side, for eksempel www.mittnettsted.no/info.html, samsvarer bare akkurat denne siden. Du kan også bruke nettadressemønstre, for eksempel www.mittnettsted.no/*info. Hvis du er usikker på hvordan du bruker nettadressemønstre, kan du se Mer om nettadressemønstre nedenfor.
Trekk dynamisk ut linker fra denne siden. Nettsteder eller sider som det linkes til fra siden du spesifiserer, samsvarer. Du kan deretter velge om du vil ha samsvar med enkeltsider, deler av nettsteder eller de fullstendige nettstedene fra linkene. Hvis du for eksempel legger til www.mittnettsted.no/om.html, som inneholder en link til www.mittandrenettsted.no, tas www.mittandrenettsted.no med i søkeresultatene.

Slik utelukker du nettsteder fra søkemotoren din:

1. Velg søkemotoren du vil endre, fra kontrollpanelet.
  2. Klikk på Konfigurering i menyen til venstre.
  3. På Grunnleggende-fanen klikker du på Avansert under Nettsteder som skal søkes på for å utvide delen Nettsteder som skal ekskluderes.
  4. Klikk på Legg til under Nettsteder som skal ekskluderes.
  5. Oppgi nettadressen du vil ekskludere, og velg om du vil ta med alle sider som samsvarer, den bestemte siden, eller linkede sider. Se forklaringene i tabellen nedenfor hvis du er usikker på hvilket alternativ du vil bruke.
  6. Klikk på Lagre.
Alternativ Atferd
Ekskluder alle sider som har adresse som inneholder denne nettadressen. Alle sider som inneholder nettadressen, blir valgt for å tas med eller utelukkes. Hvis du for eksempel legger inn www.mittnettsted.no, samsvarer www.mittnettsted.no/info.html, men ikke blogg.mittnettsted.no.
Ekskluder bare denne spesifikke siden eller nettadressemønsteret jeg har oppgitt.  Hvis du legger inn en bestemt side, for eksempel www.mittnettsted.no/info.html, samsvarer bare akkurat denne siden. Du kan også bruke nettadressemønstre, for eksempel www.mittnettsted.no/*info. Hvis du er usikker på hvordan du bruker nettadressemønstre, kan du se Mer om nettadressemønstre nedenfor.
Trekk dynamisk ut linker fra denne siden. Nettsteder eller sider som det linkes til fra siden du spesifiserer, samsvarer og utelukkes. Du kan deretter velge om du vil ha samsvar med enkeltsider, deler av nettsteder eller de fullstendige nettstedene fra linkene. Hvis du for eksempel legger til www.mittnettsted.no/info.html, som inneholder en link til www.mittandrenettsted.no, utelukkes www.mittandrenettsted.no fra søkeresultatene.

Mer om nettadressemønstre

Du kan bruke nettadressemønstre for bestemte deler av nettsteder eller hele nettsteder samtidig, uten å måtte liste opp alle de mulige sidene individuelt. Husk at nettadressemønstre skiller mellom store og små bokstaver.

• Hele domenet Hvis du vil ha med alt på et domene i søkeresultatene dine, skriver du inn domenet som *.mittnettsted.no/*. Dette inkluderer alle sidene på nettstedet, for eksempel: blogg.mittnettsted.no og www.mittnettsted.no
  • Hele nettstedet Hvis du vil ta med et helt nettsted, spesifiserer du nettstedet, etterfulgt av et jokertegnmønster. For eksempel: www.mittnettsted.no/* tar med alt innholdet på www.mittnettsted.no, men ikke innhold på blogg.mittnettsted.no
  • Deler av et nettsted Hvis du vil ta med bestemte deler av et nettsted, bruker du et nettadressemønster til å spesifisere hvilke deler av nettstedet du vil ta med. For eksempel: www.mittnettsted.no/*hunder samsvarer med alle nettadresser som begynner med www.mittnettsted.no/ og inneholder ordet «hunder», for eksempel www.mittnettsted.no/hunder.html og www.mittnettsted.no/massevis-av-hunder.html. www.mittnettsted.no/hunder/* tar derimot bare med sider som begynner med www.mittnettsted.no/hunder/. Det samsvarer ikke med www.mittnettsted.no/hunder.html.
  • Enkeltsider Hvis du vil spesifisere at enkeltsider skal tas med, kan du bruke nettadressen til siden. Du kan for eksempel spesifisere http://www.mittnettsted.no/minside.html for å ta med innholdet på minside.html i søkeresultatene.

Du finner mer detaljerte eksempler i denne tabellen:

Mønster Beskrivelse Samsvarer Samsvarer ikke
www.eksempel.no/ Samsvarer med én enkelt side www.eksempel.no/
eksempel.no/
vert.eksempel.no
www.eksempel.no/frimerker
www.eksempel.no/* Samsvarer med alle nettadresser som begynner med www.eksempel.no eller eksempel.no www.eksempel.no
www.eksempel.no/frimerker
eksempel.no/frimerker
vert.eksempel.no/
vert.eksempel.no/frimerker
www.eksempel.no/*drager Samsvarer med alle nettadresser som begynner med www.eksempel.no/ eller eksempel.no/ og inneholder ordet «drager» www.eksempel.no/drager.html
www.eksempel.no/drager/side2.html
www.eksempel.no/moromeddrager.html
www.eksempel.no
www.eksempel.no/frimerker
www.eksempel.no/produkt.asp*cat=Elec Samsvarer med alle nettadresser som begynner med www.eksempel.no/produkt.asp og inneholder strengen «cat=Elec» www.eksempel.no/produkt.asp?sku=20283&cat=Elec www.eksempel.no
www.eksempel.no/frimerker
www.eksempel.no/*drager*fly Samsvarer med alle nettadresser som begynner med www.eksempel.no/ og inneholder ordene «drager» og «fly» www.eksempel.no/drager/hvordan/fly.html
www.eksempel.no/fly/hvordan/drager.html
www.eksempel.no/drager/hjelp.html
www.eksempel.no/hjelp/fly.html
*.eksempel.no/* Samsvarer med alle underdomener under eksempel.no www.eksempel.no/frimerker
vert.overordnet.eksempel.no/drager
eksempel.no/drager/fly.html
eksempel.vert.no