CS First och Scratch 3.0

På den här sidan hittar du det senaste om CS First och Scratch 3.0.

Allt du behöver veta om CS First och Scratch 3.0

Uppdaterades den 4 oktober 2018

Vi ser fram emot Scratch 3.0 och vad det innebär för våra lärare och elever: en bättre användarupplevelse, stabilare plattform och mycket annat.

Tänk på följande om du använder CS First i undervisningen under de kommande månaderna:

Startdatum

Starta klubben så att alla aktiviteter hinner bli klara före den 31 december 2018 eller starta den tidigast den 7 januari 2019. Därmed säkerställer du att du kan använda CS First smidigt under övergången till Scratch 3.0.

Tillgängliga teman

High Seas, Games, Storytelling, Art, Music, Fashion, Create your own Google Logo, Sports och Animate a Name kommer att uppdateras och finnas tillgängliga när Scratch 3.0 lanseras i januari.

Från och med den 2 januari 2019 tas Animation, Friends, Social Media och Gumball’s Coding Adventure tillfälligt bort. De dyker upp igen när de har uppdaterats för Scratch 3.0.

Material

Tänk på följande när du beställer medan det tryckta materialet uppdateras för Scratch 3.0 och även med tanke på skolornas kommande jullov:

• Fram till och med den 30 november 2018 levereras material för den nuvarande versionen (Scratch 2.0).
  • Mellan den 30 november 2018 och 2 januari 2019 levereras inget material.
  • Från och med den 2 januari 2019 levereras uppdaterat material (Scratch 3.0).

Andra viktiga ändringar i CS First i och med lanseringen av Scratch 3.0

• Termen ”klubb” ersätts med ”klass” i vårt material.
  • Våra lektionsplaner och lösningsblad flyttas till Google Dokument. Du kan fortfarande skriva ut dokumenten om du vill.
  • En ny startguide läggs till, där läraren får hjälp med sin första dag med en CS First-klass.
  • Scratch 3.0 blir kompatibel med surfplattor med Chrome för mobiler eller Safari.
  • Offlineredigeraren i Scratch 3.0 blir tillgänglig för Chromebook under senare hälften av 2019.
  • Scratch och CS Firsts webbplats stöder inte längre Internet Explorer. Vi rekommenderar att du byter till en webbläsare som stöds före lanseringen i januari.
  • I den här videon finns mer information om nyheterna i Scratch 3.0.

Ställ gärna frågor om CS First och Scratch 3.0 i hjälpgruppens forum.

Betaversionen av Scratch 3.0 är här!

Uppdaterades den 2 augusti 2018

Scratch har lanserat betaversionen av Scratch 3.0 (beta.scratch.mit.edu) och du får gärna testa!

Den nya versionen fungerar i alla moderna webbläsare på fler enheter, även surfplattor. Betaperioden varar från augusti 2018 till januari 2019. Under den tiden finns den nuvarande versionen (2.0) av Scratch-redigeraren och Scratch-gruppen kvar på scratch.mit.edu.

I den här videon och de vanliga frågorna om Scratch 3.0 får du veta mer om nyheterna.

Vad betyder detta för den som använder CS First?

Ingenting ändras. CS First-användare behåller den nuvarande versionen (2.0) av Scratch (scratch.mit.edu) till och med januari 2019.

När Scratch 3.0 har lanserats fullt ut i januari uppdateras CS Firsts kursplan på webbplatsen och eleverna skapar sina projekt med Scratch 3.0.  Mer information kommer till hösten.

Du får gärna ta en titt på Scratch 3.0 under betaperioden och bekanta dig med den nya plattformen och de nya funktionerna före januari.

Obs! Det går att skapa projekt i betaversionen av Scratch 3.0 och spara dem lokalt på enheten, men inte att spara projekt online. Om du skapar något som du vill spara online (och med Scratch-gruppen) bör du använda den nuvarande Scratch-redigeraren på scratch.mit.edu

Mer information om migreringen till Scratch 3.0

Uppdaterades vecka 25 2018

Augusti 2018 – december 2018

Alla är inbjudna att testa betaversionen av programmeringsredigeraren Scratch 3.0 (beta.scratch.mit.edu). Under betaperioden finns det nuvarande innehållet på CS First kvar och kan användas med den nuvarande versionen (2.0) av Scratch-redigeraren och Scratch-gruppen på scratch.mit.edu.

Januari 2019

Scratch 3.0 integreras med onlinegruppen (scratch.mit.edu), den nuvarande versionen (2.0) tas bort och en offlineversion av Scratch 3.0 görs tillgänglig. Innehåll på CS First uppdateras för Scratch 3.0 och alla projekt i CS First skapas i Scratch 3.0.

Mer information finns i Scratchs blogg och vanliga frågor.

CS First-projekt migreras till Scratch 3.0

Uppdaterades vecka 17 2018

Som erfaren CS First-lärare vet du hur Scratch, det blockbaserade programmeringsspråket, används tillsammans med CS Firsts kostnadsfria videokurser för att lära ut grundläggande begrepp inom datavetenskap. Scratch är även en kreativ inlärningsgrupp där unga får lära sig att tänka kreativt, resonera systematiskt och samarbeta.

I augusti lanserar Scratch en ny generation av plattformen, Scratch 3.0. Den nya versionen har nya bilder, nytt supportmaterial och nya programmeringsmöjligheter och kan användas på fler enheter, även surfplattor. Läs mer om Scratch 3.0 och den kommande lanseringen på Scratchs blogg och i deras vanliga frågor. Följ Scratch på Twitter och Facebook om du vill hålla dig uppdaterad om vad som händer med Scratch 3.0 och andra nyheter.

Vi på Google ser fram emot Scratch 3.0 och har ett nära samarbete med Scratch-teamet. Videorna och materialet i CS First kommer att uppdateras så att de stämmer med det nya gränssnittet och eleverna kan fortsätta att skapa projekt i 3.0. Vi håller dig informerad om vad som händer i den här hjälpartikeln under de närmaste månaderna.

Scratch 3.0 lanseras

Uppdaterades vecka 14 2018

Blogginlägg om Scratch 3.0

Vanliga frågor om Scratch 3.0