Het beveiligingsdashboard gebruiken

Ondersteunde versies voor deze functie: Frontline Standard; Enterprise Standard en Enterprise Plus; Education Standard en Education Plus; Enterprise Essentials Plus. Versies vergelijken

Deze functie is beschikbaar voor Cloud Identity Premium. Versies vergelijken

Als beheerder ziet u op het beveiligingsdashboard een overzicht van de verschillende beveiligingsrapporten. Standaard staan in elk rapportvenster de gegevens van de afgelopen maand. U kunt het dashboard aanpassen zodat gegevens van Vandaag, Gisteren, Deze week, Vorige week, Deze maand, Vorige maand of Dagen geleden (maximaal 180 dagen) worden weergegeven.

Opmerking: Welke rapporten u op het beveiligingsdashboard kunt zien, hangt af van uw Google-Workspace-versie. U heeft daarom mogelijk geen toegang tot alle rapporten die hieronder worden beschreven.

Het dashboard bekijken en gebruiken

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Beveiligingand thenBeveiligingscentrumand thenDashboard.
  3. Als u meer informatie over een van de rapporten wilt bekijken, klikt u rechtsonder in het venster op Rapport bekijken.

Zie Bewaartijden van gegevens en vertragingstijden voor het beveiligingsdashboard voor meer informatie over bewaring en beschikbaarheid van gegevens.

Beschikbare rapporten voor Cloud Identity

De volgende rapporten zijn beschikbaar als u het beveiligingsdashboard bekijkt terwijl u bent ingelogd op uw Cloud Identity-account:

Rapport Welke informatie u krijgt
Mislukte wachtwoordpogingen op een apparaat Hoe vaak zijn er mislukte wachtwoordpogingen uitgevoerd op een apparaat?
Activiteit op gehackte apparaten Welke activiteit is gedetecteerd op gehackte apparaten?
Verdachte activiteit op apparaten Welke verdachte activiteit is gedetecteerd op apparaten?
Toegewezen OAuth-bereiken per product (alleen klanten van de bètaversie) Welke OAuth-bereiken zijn toegewezen per product?
Activiteit OAuth-toewijzingen Voor welke apps is het aantal OAuth-toewijzingen het meest gewijzigd?
OAuth-toewijzingen voor nieuwe apps Aan welke nieuwe apps zijn OAuth-tokens toegewezen?
Inlogpogingen Welke methoden voor de inlogcontrole zijn er gebruikt?
Inlogpogingen Hoe vaak is er een mislukte inlogpoging geweest?
Inlogpogingen Hoe vaak is er een verdachte inlogpoging geweest?
Overzicht van bescherming tegen bedreigingen in Chrome Hoeveel Chrome-bedreigingen zijn er geweest?
Overzicht van gegevensbeveiliging in Chrome Hoeveel Chrome-incidenten waren er voor elke regel voor gegevensbescherming?
Chrome-gebruikers die veel risico lopen Welke Chrome-gebruikers zijn de meeste bedreigingen tegengekomen?
Chrome-domeinen die veel risico lopen Welke domeinen zijn het meest risicovol voor uw Chrome-gebruikers?

Zie ook Beschikbare rapporten voor Google Workspace.

Trends bekijken

Op het dashboard kunt u snel trends bekijken. Zo ziet u bijvoorbeeld in één oogopslag of het delen van externe bestanden in een bepaalde periode is toe- of afgenomen.

In elk venster op het dashboard staat de procentuele verandering gedurende de tijd van de gegevens. Als de periode op het dashboard bijvoorbeeld is ingesteld om gegevens van de afgelopen 10 dagen weer te geven en het aantal geverifieerde berichten in de afgelopen 10 dagen met 25% is gestegen, ziet u +25% onder Geverifieerd. (Als er onvoldoende gegevens zijn, wordt er geen percentage weergegeven.)

Huidige en historische gegevens vergelijken

Als u de huidige gegevens wilt vergelijken met historische gegevens, selecteert u rechtsboven in het menu Statistische analyse de optie Percentiel (niet beschikbaar voor alle diagrammen op het beveiligingsdashboard).U ziet dan een overlay in het diagram waarmee het 10e, 50e en 90e percentiel van historische gegevens wordt weergegeven (voor de meeste gegevens 180 dagen, voor Gmail-gegevens 30 dagen). Als u de analyse wilt wijzigen, kunt u rechtsboven in het diagram het menu gebruiken om de overlayregel te wijzigen.

Bewaartijden van gegevens en vertragingstijden voor het beveiligingsdashboard

Gegevens bewaren

Afhankelijk van het type beveiligingsrapport worden gegevens tussen 30 en 180 dagen bewaard.

Deze rapporten bevatten gegevens van de afgelopen 30 dagen:

• Verdachte bijlagen
  • Verificatie
  • Aangepaste instellingen
  • Versleuteling
  • Levering van berichten
  • Spamfilter
  • Spoofing
  • Gebruikersrapporten

Deze rapporten bevatten gegevens van de afgelopen 180 dagen:

• Activiteit op gehackte apparaten
  • Bestandsbereik
  • Mislukte wachtwoordpogingen op een apparaat
  • Toegewezen OAuth-bereiken per product
  • Activiteit OAuth-toewijzingen
  • OAuth-toewijzingen voor nieuwe apps
  • Verdachte activiteit op apparaten
  • Inlogpogingen
  • Overzicht van Chrome-bedreigingen
  • Bescherming van Chrome-gegevens
  • Chrome-gebruikers die veel risico lopen
  • Chrome-domeinen die veel risico lopen
  • Versleuteling aan de clientzijde
  • Ontsleuteling aan de clientzijde

Vertragingstijden

Het duurt even voordat gegevens beschikbaar zijn voor de verschillende dashboardrapporten. Voor elk vooraf ingesteld dashboardrapport zijn de vertragingstijden ongeveer 4 uur. Voor aangepaste rapporten zijn de vertragingstijden korter dan een uur.

Hoe vaak zijn er mislukte wachtwoordpogingen uitgevoerd op een apparaat?

In dit rapport staan alleen gegevens over mobiele Android-apparaten met geavanceerd beheer.

Een mislukte wachtwoordpoging is gedefinieerd als 6 keer achter elkaar het verkeerde wachtwoord invoeren op een apparaat. Hierbij telt elke volgende keer dat het wachtwoord verkeerd wordt ingevoerd als nog een mislukte wachtwoordpoging.

Als er dus 6 keer achter elkaar een inlogpoging niet slaagt, telt dit als 1 mislukte poging, 7 pogingen achter elkaar tellen als 2, 8 pogingen als 3, etc.

In het venster Mislukte wachtwoordpogingen op een apparaat ziet u het aantal mislukte wachtwoordpogingen in een bepaalde periode.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Mislukte wachtwoordpogingen op een apparaat te bekijken. U kunt zo meer informatie bekijken over deze gebeurtenissen, zoals de apparaat-ID en de apparaateigenaren. Zie Rapport Mislukte wachtwoordpogingen op een apparaat voor meer informatie over het rapport.

Welke activiteit is gedetecteerd op gehackte apparaten?

In dit rapport staan alleen gegevens over mobiele Android- en iOS-apparaten met geavanceerd beheer.

Een apparaat kan worden gemarkeerd als gehackt als er ongewone activiteit op wordt gedetecteerd:

• Android-apparaten: Een Android-apparaat wordt gemarkeerd als gehackt als er roottoegang toe is verkregen. Als een apparaat is geroot, kunnen gebruikers de softwarecode op het apparaat wijzigen of software installeren die normaal niet is toegestaan door de fabrikant.
  • iOS-apparaten: Een iOS-apparaat wordt gemarkeerd als gehackt als het jailbroken is. Als een apparaat jailbroken is, kunnen onofficiële apps worden geïnstalleerd, beperkende instellingen worden aangepast en beveiligingsfuncties worden omzeild.

In het venster Activiteit op gecompromitteerde apparaten ziet u het aantal gehackte apparaten in de periode die u heeft ingesteld op het beveiligingsdashboard.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Activiteit op gecompromitteerde apparaten te bekijken. U kunt zo meer informatie bekijken over deze gebeurtenissen, zoals de apparaat-ID en de apparaateigenaren. Zie Activiteit op gecompromitteerde apparaten voor meer informatie over het rapport.

Welke verdachte activiteit is gedetecteerd op apparaten?

In dit rapport staan alleen gegevens over mobiele Android-apparaten met geavanceerd beheer.

Als een apparaatkenmerk wordt geüpdatet op een mobiel apparaat, telt dit als verdachte activiteit. Apparaatkenmerken zijn bijvoorbeeld het serienummer, het apparaatmodel en het besturingssysteem.

In het venster Verdachte activiteit op apparaten ziet u het aantal verdachte activiteiten op apparaten in de periode die u heeft ingesteld op het beveiligingsdashboard.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Verdachte activiteit op apparaten te bekijken. Zie Verdachte activiteit op apparaten voor meer informatie over het rapport.

Welke OAuth-bereiken zijn toegewezen per product?

U kunt OAuth-bereiken toewijzen om apps toe te staan goed gedefinieerde, beperkte toegang te vragen tot bepaalde gebruikersgegevens. Door het OAuth-bereik op te geven, laat een app de gebruiker weten welke rechten of toegang deze nodig heeft. De app krijgt vervolgens alleen toegang als de gebruiker toestemming geeft.

In het venster ziet u het aantal OAuth-bereiktoewijzingen in de loop van de tijd voor:

• Gmail
  • Drive
  • Agenda
  • Google Workspace-beheerder
  • Contacten
  • Cloud Identity
  • Alle andere producten (zoals Google+ en Google Chat)

Klik op Rapport bekijken om meer informatie te bekijken. Zie Toegewezen OAuth-bereiken per product voor meer informatie over het rapport.

Voor welke apps is het aantal OAuth-toewijzingen het meest gewijzigd?

OAuth (Open Authorization) is een open standaard die services van derden toegang geeft tot de accountgegevens van een gebruiker, zonder dat het wachtwoord van de gebruiker bekend wordt.

In het venster Activiteit OAuth-toewijzingen ziet u welke OAuth-toewijzingen er zijn geweest in uw organisatie.

Apps in het venster Activiteit OAuth-toewijzingen worden gesorteerd op het hoogste aantal wijzigingen aan OAuth-toewijzingen gedurende een bepaalde periode.In dit diagram wordt de periode die u opgeeft op het dashboard vergeleken met de vorige periode van dezelfde duur.

In het diagram staat het volgende:

• App-naam
  • Aantal OAuth-toewijzingen sinds de vorige periode
  • Procentuele wijziging (toe- of afname) sinds de vorige periode

Klik op Rapport bekijken om het rapport Activiteit OAuth-toewijzingen te bekijken. Zie Rapport Activiteit OAuth-toewijzingen voor meer informatie over het rapport.

Aan welke nieuwe apps zijn OAuth-tokens toegewezen?

In het venster OAuth-toewijzingen voor nieuwe apps ziet u welke nieuwe apps een OAuth-token hebben gekregen.

In dit diagram wordt de periode die u opgeeft op het dashboard vergeleken met de vorige periode van dezelfde duur.

In het diagram staat het volgende:

• App-naam
  • Aantal OAuth-toewijzingen

Klik op Rapport bekijken om het rapport OAuth-toewijzingen voor nieuwe apps te bekijken. Zie Rapport OAuth-toewijzingen voor nieuwe apps voor meer informatie over dit rapport.

Welke berichten bevatten verdachte bijlagen?

In dit venster staat het aantal berichten met verdachte bijlagen.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Verdachte bijlagen te bekijken. Zie Rapport Verdachte bijlagen voor meer informatie over het rapport.

Welke berichten lijken gespooft?

In het venster Spoofing ziet u het aantal berichten dat gespooft lijkt.Berichten die gespooft lijken, kunnen deel uitmaken van een phishing-aanval.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Spoofing te bekijken. Zie Rapport Spoofing voor meer informatie over het rapport.

Welke methoden voor de inlogcontrole zijn er gebruikt?

Er zijn verschillende inlogcontroles die kunnen worden gebruikt in uw gebruikersbestand. In dit diagram staat het gebruikspercentage in uw domein van elke inlogcontrole.

Als u een inlogcontrole met verificatie in 2 stappen afdwingt, wordt er een extra beveiligingslaag toegevoegd aan gebruikersaccounts. Gebruikers voor wie verificatie in 2 stappen is afgedwongen, moeten inloggen met iets dat ze weten (een wachtwoord) en iets dat ze hebben (bijvoorbeeld een code die naar hun telefoon wordt gestuurd).

Klik op Rapport bekijken om het rapport Inlogpogingen te bekijken. Zie Rapport Inlogpogingen voor meer informatie over het rapport.

Hoe vaak is er een mislukte inlogpoging geweest?

Als een gebruiker probeert in te loggen op het account, maar daar niet in slaagt, wordt dit gerekend als een mislukte inlogpoging. Met dit diagram kunt u uitschieters of verdachte wijzigingen in het aantal mislukte inlogpogingen in uw domein ontdekken.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Inlogpogingen te bekijken. Zie Rapport Inlogpogingen voor meer informatie over het rapport.

Hoe vaak is er een verdachte inlogpoging geweest?

Een inlogpoging wordt gezien als verdacht als er zich iets ongewoons voordeed, bijvoorbeeld als een gebruiker inlogt vanaf een onbekend IP-adres.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Inlogpogingen te bekijken. Zie Rapport Inlogpogingen voor meer informatie over het rapport.

Hoeveel Chrome-bedreigingen zijn er geweest?

Dit diagram bevat een overzicht van bedreigingscategorieën en gerelateerde activiteiten. Enkele bedreigingscategorieën zijn malwareoverdracht, bezoek van onveilige site en hergebruik van wachtwoorden. Voor elke categorie zijn er 4 mogelijke resultaten: pogingen, voorkomen, overgeslagen en overgeslagen apparaten.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Overzicht van Chrome-bedreigingen te bekijken. Zie Rapport Overzicht van Chrome-bedreigingen voor meer informatie over het rapport.

Hoeveel Chrome-incidenten waren er voor elke regel voor gegevensbescherming?

Dit diagram bevat een overzicht van het aantal Chrome-gerelateerde incidenten voor de meest getriggerde regels voor gegevensbescherming.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Overzicht van gegevensbescherming in Chrome te bekijken. Zie Rapport Overzicht van gegevensbeveiliging in Chrome voor meer informatie over het rapport.

Welke Chrome-gebruikers zijn de meeste bedreigingen tegengekomen?

Dit diagram bevat een overzicht van gebruikers die het grootste aantal onveilige Chrome-gerelateerde gebeurtenissen zijn tegengekomen. Gebruikers worden gerangschikt op het aantal onveilige pogingen binnen alle bedreigingscategorieën.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Chrome-gebruikers die veel risico lopen te bekijken. Zie Rapport Chrome-gebruikers die veel risico lopen voor meer informatie over het rapport.

Welke domeinen zijn het meest risicovol voor uw Chrome-gebruikers?

Dit diagram bevat een overzicht van de domeinen die het meeste risicovol zijn voor de organisatie, geordend op het aantal onveilige pogingen.

Klik op Rapport bekijken om het rapport Chrome-domeinen die veel risico lopen te bekijken. Zie Rapport Chrome-domeinen die veel risico lopen voor meer informatie over het rapport.

Hoeveel bestanden zijn versleuteld aan de clientzijde?

In dit diagram ziet u een overzicht van het aantal bestanden in Drive dat in de loop van de tijd is versleuteld met versleuteling aan de clientzijde, per bestandstype:

• Documenten: documenten
  • Spreadsheets: spreadsheets
  • Presentaties: presentaties
  • Overig: Onder andere Microsoft Office-bestanden en pdf's

Als u gegevens wilt bekijken voor specifieke bestandstypen, vinkt u de vakjes onder het diagram aan of uit.

Als u meer informatie wilt over bestanden die zijn versleuteld met versleuteling aan de clientzijde en als u gegevens wilt exporteren, klikt u op Rapport bekijken. Zie Rapporten over versleuteling en ontsleuteling aan de clientzijde voor meer informatie over het rapport.

Hoeveel bestanden die waren versleuteld aan de clientzijde zijn gedownload en ontsleuteld?

In dit diagram ziet u een overzicht van het aantal bestanden in Drive die zijn versleuteld aan de clientzijde dat gebruikers in de loop der tijd hebben gedownload en ontsleuteld, per bestandstype:

• Documenten: documenten
  • Spreadsheets: spreadsheets
  • Presentaties: presentaties
  • Overig: Onder andere Microsoft Office-bestanden en pdf's

Als u gegevens wilt bekijken voor specifieke bestandstypen, vinkt u de vakjes onder het diagram aan of uit.

Als u meer informatie wilt over ontsleutelde bestanden en als u gegevens wilt exporteren, klikt u op Rapport bekijken. Zie Rapporten over versleuteling en ontsleuteling aan de clientzijde voor meer informatie over het rapport.