Få bilder beskrivna i Chrome

När du använder ett skärmläsningsprogram i Chrome kan du få bilder beskrivna, till exempel bilder utan alternativtext.

Bilderna skickas till Google som genererar beskrivningarna. Om det inte går att ta fram en beskrivning säger skärmläsningsprogrammet att det inte finns någon tillgänglig beskrivning.

Obs! Bildbeskrivningar finns på engelska, finska, franska, hindi, indonesiska, italienska, kroatiska, nederländska, norska, portugisiska, ryska, spanska, svenska, tjeckiska, turkiska och tyska.

Aktivera eller inaktivera bildbeskrivningar

Du kan aktivera bildbeskrivningar i Chromes inställningar eller från en sida du har öppen.

Aktivera bildbeskrivningar från Google från en sida

Du kan aktivera bildbeskrivningar för alla sidor eller för en enskild sida.

1. Öppna Chrome-appen Chrome på Android-enheten.
  2. Välj Mer Ordna uppe till höger.
  3. Välj Hämta bildbeskrivningar på menyn.
    • Om du redan har aktiverat bildbeskrivningar står det Stoppa bildbeskrivning på menyn.
  4. När du aktiverar eller inaktiverar bildbeskrivningar kan du bli ombedd att samtycka till att bildbeskrivningar hämtas från Google. Så här aktiverar eller inaktiverar du bildbeskrivningar:
    • För en sida: Välj Bara den här gångenföljt av Hämta beskrivningar.
    • För alla sidor: Välj Alltid följt av Hämta beskrivningar.

Om du har aktiverat bildbeskrivningar för en enda sida inaktiverar du funktionen genom att lämna sidan eller uppdatera den.

Aktivera Endast på Wi-Fi om du vill pausa bildbeskrivningar när du inte är ansluten till Wi-Fi.

Om du är inloggad och har aktiverat synkronisering i Chrome blir bildbeskrivningarna tillgängliga på alla synkroniserade enheter du är inloggad på.

Aktivera bildbeskrivningar i Chromes inställningar

Du kan även aktivera eller inaktivera bildbeskrivningar för alla sidor i Chromes inställningar. Bildbeskrivningar för alla sidor fungerar på samma sätt oavsett om du aktiverade funktionen i inställningarna eller från en sida.

1. Öppna Chrome-appen Chrome på Android-enheten.
  2. Välj Mer Mer vid adressfältet följt av Inställningar.
  3. Välj Tillgänglighetföljt av Bildbeskrivningar.
  4. Aktivera eller inaktivera Hämta bildbeskrivningar.