Linux instellen op je Chromebook

Linux is een functie waarmee je software kunt ontwikkelen op je Chromebook. Je kunt opdrachtregeltools, code-editors en IDE's (geïntegreerde ontwikkelomgevingen) voor Linux installeren op je Chromebook. Deze kunnen worden gebruikt om code te schrijven, apps te maken en meer. Checken op welke apparaten Linux is geïnstalleerd

Belangrijk: Als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt, kun je Linux misschien niet gebruiken. Neem contact op met je beheerder voor meer informatie.

Linux aanzetten

Linux staat standaard uit. Je kunt deze functie op elk moment aanzetten via Instellingen.

1. Selecteer rechtsonder de tijd op je Chromebook.
  2. Selecteer Instellingen  en dan Geavanceerd en dan Ontwikkelaars.
  3. Selecteer Aanzetten naast Linux-ontwikkelomgeving.
  4. Volg de instructies op het scherm. De installatie kan 10 minuten of langer duren.
  5. Er verschijnt een terminalvenster. Je hebt een Debian 11 (Bullseye)-omgeving. Je kunt Linux-opdrachten uitvoeren, meer tools installeren met de APT-pakketmanager en je shell aanpassen.

Linux uitzetten

1. Klik rechtsonder op de klok.
  2. Selecteer Instellingen  en dan Geavanceerd en dan Ontwikkelaars en dan Linux-ontwikkelomgeving.
  3. Selecteer Verwijderen onder Linux-ontwikkelomgeving verwijderen.

Toegang tot je microfoon op Linux

Je kunt je microfoon gebruiken als Linux is aangezet.

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer links Linux.
  4. Zet Linux toegang geven tot je microfoon aan.

Beveiliging en rechten

Ter bescherming van je computer voert je Chromebook elke app meestal uit in een sandbox. Alle Linux-apps worden echter in dezelfde sandbox uitgevoerd. Dit betekent dat een schadelijke Linux-app invloed kan hebben op andere Linux-apps, maar niet op de rest van je Chromebook.

Rechten en bestanden die met Linux worden gedeeld, zijn beschikbaar voor alle Linux-apps.

Back-up en herstel

Problemen met Linux oplossen

Probeer de volgende stappen als je problemen hebt met Linux of Linux-apps:

• Start je Chromebook opnieuw op.
  • Controleer of je virtuele machine up-to-date is. Ga in de browser naar chrome://components. Selecteer onder 'cros-termina' Controleren op updates. Als je een update downloadt, moet je de Chromebook mogelijk opnieuw opstarten.
  • Update je pakketten. Open de Terminal-app  en voer deze opdracht uit: sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Tip: Je moet de Chromebook wellicht opnieuw opstarten om wijzigingen door te voeren. Linux checkt na de eerste configuratie en daarna elke 24 uur als het actief is automatisch op nieuwe pakketten.

Checken wat nog niet wordt ondersteund

• Camera's worden nog niet ondersteund.
  • Android-apparaten worden ondersteund via USB, maar andere apparaten worden nog niet ondersteund.
  • Android Emulators worden nog niet ondersteund.
  • Hardwareversnelling, inclusief GPU- en videodecodering, wordt nog niet ondersteund.
  • ChromeVox wordt ondersteund voor de standaard Terminal-app, maar nog niet voor andere Linux-apps.