Få tekst lest opp

Med den innebygde skjermleseren på Chromebook kan du få lest opp hele sider,. Med Tekstopplesing kan du kan få lest opp deler av sider, inkludert spesifikke ord.

Lytt til all tekst

For å få lest opp sider, slå på den innebygde skjermleseren på Chromebooken:

1. Velg klokkeslettet nederst til høyre.

• Eller trykk på Alt + Shift + s.

2. Velg Innstillinger og så Tilgjengelighet.
  3. Slå på ChromeVox under «Tekst til tale».

Tips: Når du trykker på Ctrl + Alt + Z, kan du slå ChromeVox på eller av på en hvilken som helst side. Finn ut hvordan du bruker den innebygde skjermleseren.

Lytt til en del av en side

Hvis du vil velge spesifikk tekst på en side som skal leses opp, slår du på Tekstopplesing.

Trinn 1: Slå på Tekstopplesing

1. Velg klokkeslettet nederst til høyre.
    • Eller trykk på Alt + Shift + s.
  2. Velg Innstillinger og så Tilgjengelighet.
  3. Slå på Tekst til tale under «Tekstopplesing».

Trinn 2: Marker og hør tekst

Viktig: Avhengig av tastaturet ditt kan du trykke på søketasten eller Appoversikt-tasten for enkelte hurtigtaster. Begge tastene fungerer på samme måte.

Alternativ 1

1. Trykk og hold på Søk-tasten
  2. Dra markøren over et område med tekst.

Alternativ 2

1. Marker teksten som skal leses.
  2. Trykk på søketasten + s.

Alternativ 3

1. Nederst til høyre, i nærheten av klokkeslettet, velger du Tekstopplesing .
  2. Dra markøren over et område med tekst.

Tips: Hvis du bruker en berøringsskjerm, kan du trykke på en tekstlinje eller dra fingeren over et område på skjermen.

Chromebooken leser opp delen med tekst, og hvert ord blir fremhevet.

For å stoppe Tekstopplesing mens teksten leses opp, trykk på Ctrl or the Search key ller søketasten . Du kan også velge Stopp .

Tips: Med navigeringskontroller kan du spille av og sette på pause, justere hastigheten og hoppe over linjer med tekst.

Markér teksten eller skyggelegg tekstbakgrunnen

Hvis du bruker Tekstopplesing, markeres enkeltord når de leses opp. Du kan slå av markeringen, bytte farge på ordene som markeres, eller skyggelegge alt bak teksten som markeres.

1. Velg klokkeslettet nederst til høyre.
    • Eller trykk på Alt + Shift + S.
  2. Velg Innstillinger og så Tilgjengelighet.
  3. Slå på Tekst til tale under «Tekstopplesing».
  4. Velg Åpne innstillingene for Tekstopplesing.
  5. Under «Fremheving» kan du
    • Slå på Markér enkeltord når de uttales.
    • Velg en farge ved siden av «Farge for fremheving av ord».
      • For å få den sterkeste kontrasten kan du bruke grønn eller rosa, spesielt hvis du bruker høykontrastmodus.
    • Slå på Skyggelegg bakgrunnsinnhold.
      • På denne måten kan du skyggelegge hele skjermen, med unntak av teksten som leses opp.

Slå av navigasjonsfunksjonene for Tekstopplesing

Viktig: Rask tilgang til å sette på pause og spille av, justere hastigheten og hoppe over linjer med tekst er slått av når «Slå på navigeringskontroller» er slått av.

1. Velg klokkeslettet nederst til høyre.
    • Eller trykk på Alt + Shift + s.
  2. Velg innstillinger og så Tilgjengelighet.
  3. Under «Tekst til tale» velger du Åpne innstillingene for Tekstopplesing.
  4. Under «Fremheving» slår du av Slå på navigeringskontroller.