Tekstin lukeminen ääneen

Teksti puhuttuna ‑ominaisuuden avulla Chromebookin sisäänrakennettu näytönlukuohjelma voi lukea ääneen kokonaisia sivuja tai niiden osia, kuten tiettyjä sanoja.

Kaiken tekstin kuuntelu

Chromebookin sisäänrakennettu näytönlukuohjelma voi lukea sivuja ääneen:

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + S.

2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Esteettömyys-osiosta Hallinnoi esteettömyysominaisuuksia.
  5. Valitse Tekstistä puheeksi ‑osiosta Ota ChromeVox käyttöön (äänipalaute).

Huom. Voit ottaa ChromeVoxin käyttöön tai poistaa sen käytöstä millä tahansa sivulla painamalla Ctrl + Alt + z. Lue lisää sisäänrakennetun näytönlukuohjelman käytöstä.

Sivun osan kuuntelu

Jos haluat kuulla vain tietyn osan sivusta ääneen luettuna, ota käyttöön Teksti puhuttuna.

Vaihe 1: Ota käyttöön Teksti puhuttuna

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + S.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Esteettömyys-osiosta Hallinnoi esteettömyysominaisuuksia.
  5. Valitse Tekstistä puheeksi ‑osiosta Ota käyttöön Teksti puhuttuna.

Vaihe 2: Valitse luettava teksti

1. Luettavan tekstin valitseminen:
    • Paina pitkään hakunäppäintä  ja valitse tekstirivi.
    • Paina pitkään hakunäppäintä  ja maalaa osoittimella haluamasi alue näytöltä.
    • ​Korosta teksti ja paina hakunäppäintä  + s.
    • Valitse oikeasta alakulmasta (kellonajan läheltä) Teksti puhuttuna . Valitse sitten tekstirivi tai maalaa osoittimella haluamasi alue.
    • Kosketusnäytöllä: Valitse oikeasta alakulmasta (kellonajan läheltä) Teksti puhuttuna . Napauta sitten tekstiriviä tai vedä sormeasi haluamasi alueen yli.
  2. Chromebook lukee ääneen kyseisen osan ja korostaa kunkin sanan.
  3. Voit lopettaa tekstin lukemisen ääneen painamalla Ctrl- tai hakunäppäintä . Voit myös valita Pysäytä .

Korostetun tekstin värin vaihtaminen

Jos käytät Teksti puhuttuna ‑ominaisuutta, jokainen ääneen luettu sana korostetaan. Voit poistaa sanojen korostuksen käytöstä tai vaihtaa korostusväriä.

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + S.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Esteettömyys-osiosta Hallinnoi esteettömyysominaisuuksia.
  5. Valitse Tekstistä puheeksi ‑osiossa Avaa Teksti puhuttuna ‑asetukset.
  6. Valitse sanojen korostusväri.
    • ​Valinnainen: Jos haluat mahdollisimman voimakkaan kontrastin, suosittelemme käyttämään vihreää tai pinkkiä, erityisesti jos käytät suuren kontrastin tilaa.
  7. Valinnainen: Voit poistaa korostuksen käytöstä valitsemalla Korosta jokainen sana kun se lausutaan.

Kielen tai äänen vaihtaminen

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + S.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Esteettömyys-osiosta Hallinnoi esteettömyysominaisuuksia.
  5. Valitse Tekstistä puheeksi ‑osiosta Tekstistä puheeksi ‑ääniasetukset.
  6. Muokkaa tekstistä puheeksi ‑ääntä:
    • Äänenvoimakkuuden muuttaminen: Valitse Puheominaisuudet-osiosta nopeus, äänenkorkeus ja äänenvoimakkuus.
    • Kielen vaihtaminen: Valitse Ensisijaiset äänet ‑osiosta ääneenluvun kieli.
  7. Valitse äänen tyyppi. Oletuksena Chromebookissa on valittavissa kaksi puhemoottoria: Chrome-käyttöjärjestelmän Tekstistä puheeksi ja eSpeak. Valitse Puhemoottorit-osiosta Asetukset, ja valitse ääni.
    • Huom. Chrome-käyttöjärjestelmän Tekstistä puheeksi ‑äänet ovat ihmismäisempiä, ja ne sopivat hyvin navigointiin. eSpeak-äänet ovat konemaisempia, ja ne ovat saatavilla useammilla kielillä.

Mukautettujen äänten ostaminen

Voit mukauttaa ääntä, jolla Chromebook lukee tekstiä ääneen, ostamalla ääniä Acapelasta. Oletuksena tarjolla olevien äänien lisäksi voit valita omasi yli 100 äänestä ja yli 30 kielestä.

1. Siirry Chrome Web Storeen ja hae Acapela TTS Enginea
  2. Valitse Lisää Chromeen ja sitten Lisää laajennus.
  3. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta. Voit myös painaa Alt + Vaihto + S.
  4. Valitse Asetukset .
  5. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  6. Valitse Esteettömyys-osiosta Hallinnoi esteettömyysominaisuuksia.
  7. Valitse Tekstistä puheeksi ‑ääniasetukset.
  8. Valitse Puhemoottorit-kohdasta Acapela TTS Enginen vierestä Asetukset.
  9. Valitse äänet, jotka haluat ostaa.
  10. Palaa Tekstistä puheeksi ‑ääniasetuksiin ja valitse haluamasi ääni kohdasta Ensisijaiset äänet.