Få læst tekst højt

Du kan få læst hele sider højt med Chromebooks indbyggede skærmlæser. Du kan få dele af en side, f.eks. bestemte ord, læst højt med Tekstoplæsning.

Få oplæst al tekst

Du kan få oplæst sider ved at aktivere den indbyggede skærmlæser på din Chromebook:

1. Vælg klokkeslættet nederst til højre.

• Du kan også trykke på Alt+Shift+s.

2. Vælg Indstillinger og derefter Hjælpefunktioner.
  3. Aktivér ChromeVox under "Oplæsning".

Tip! Når du trykker på Ctrl+Alt+z, kan du aktivere eller deaktivere ChromeVox på en hvilken som helst side. Se, hvordan du bruger den indbyggede skærmlæser.

Få oplæst noget af en side

Du kan vælge at få oplæst en bestemt tekst på en side ved at aktivere Tekstoplæsning.

Trin 1: Aktivér Tekstoplæsning

1. Vælg klokkeslættet nederst til højre.
    • Du kan også trykke på Alt+Shift+s.
  2. Vælg Indstillinger og derefter Hjælpefunktioner.
  3. Aktivér Tekstoplæsning under "Oplæsning".

Trin 2: Markér et tekststykke, og få det læst højt

Vigtigt! Afhængigt af dit tastatur kan du trykke på søgetasten eller tasten Appliste for at se nogle genveje. Begge taster fungerer på samme måde.

Valgmulighed 1

1. Hold søgetasten nede.
  2. Træk markøren over et tekststykke.

Valgmulighed 2

1. Markér det tekststykke, der skal oplæses.
  2. Tryk på søgetasten +s.

Valgmulighed 3

1. Vælg Tekstoplæsning nederst til højre i nærheden af klokkeslættet.
  2. Træk markøren over et tekststykke.

Tip! Hvis du bruger en touchskærm, skal du trykke på en tekstlinje eller trække fingeren hen over et område på skærmen.

Din Chromebook læser afsnittet højt, og hvert ord fremhæves.

Du kan standse Tekstoplæsning undervejs ved at trykke på Ctrl eller søgetasten . Du kan også vælge Stop .

Tip! Du kan bruge styringselementerne til navigation at starte afspilningen, sætte den på pause, justere hastigheden og springe tekstlinjer over.

Fremhæv eller føj skygge til baggrundstekst

Hvis du bruger Tekstoplæsning, fremhæves hvert ord, når det læses højt. Du kan deaktivere fremhævning, ændre farven på de fremhævede ord eller føje skygge til den markerede teksts baggrund.

1. Vælg klokkeslættet nederst til højre.
    • Du kan også trykke på Alt+Shift+s.
  2. Vælg Indstillinger og derefter Hjælpefunktioner.
  3. Aktivér Tekstoplæsning under "Oplæsning".
  4. Vælg Åbn indstillinger for Tekstoplæsning.
  5. Under "Fremhævning" kan du:
    • Aktivere Fremhæv hvert ord, når det siges.
    • Vælge en farve ud for "Farve til markering af ord".
      • Du kan opnå den største kontrast ved at bruge grøn eller lyserød, især hvis du bruger tilstanden Høj kontrast.
    • Aktivere Nuance for indhold i baggrunden.
      • Dette giver dig mulighed for at få alt med undtagelse af den tekst, der oplæses, til at falde i med baggrunden.

Deaktiver navigationsfunktioner for Tekstoplæsning

Vigtigt! Når "Aktivér styringselementerne til navigation" er slået fra, har du ikke hurtig adgang til at starte afspilningen, sætte den på pause, justere hastigheden og springe linjer over.

1. Vælg klokkeslættet nederst til højre.
    • Du kan også trykke på Alt+Shift+s.
  2. Vælg Indstillinger og derefter Hjælpefunktioner.
  3. Vælg Åbn indstillinger for Tekstoplæsning under "Oplæsning".
  4. Deaktiver Aktivér styringselementerne til navigation under "Fremhævning".