Lapsen kirjaaminen Chromebookille

Kun hallinnoit lapsesi Google-tiliä Family Linkin avulla, voit antaa lapsen kirjautua joihinkin Googlen palveluihin omalla Chromebookillaan. Family Link ‑sovelluksen avulla voit myös esimerkiksi valita, mitä verkkosivustoja lapsesi voi käyttää Chromella, ja valvoa lapsesi sovellusten käyttöä.

Järjestelmävaatimukset

Family Linkiä voi käyttää Chromebookilla, jonka Chrome-käyttöjärjestelmän versio on 71 tai uudempi. Lue lisää Chromebookin käyttöjärjestelmän päivittämisestä.

Chromebookin ja lapsen Google-tilin toiminta

Kun lapsi on kirjautunut Google-tililleen Chromebookilla, hänen käyttäjäkokemuksensa on samankaltainen kuin aikuisen. Saatavilla olevia ominaisuuksia saatetaan silloin tällöin päivittää, mutta eroavaisuuksia ovat esimerkiksi:

• Lapsi ei voi käyttää sovelluksia ja laajennuksia Chromessa.
  • Lapsi ei voi selata yksityisesti.
  • Voit valita sivustot, joilla lapsi voi käydä, ja rajoittaa lapsen mahdollisuuksia antaa käyttöoikeuksia sivustoille.
  • Voit määrittää Chromen estämään useimmat avoimen seksuaaliset ja väkivaltaiset sivustot.
  • Jotkin vanhempien ylläpito-ominaisuudet edellyttävät Chromen synkronoinnin käyttöönottoa. Huomaa, että lapsi voi poistaa käytöstä joidenkin tietojen keräämisen, kun synkronointi on käytössä.
  • Lapsen Google-toimintojen hallinta saattaa antaa Googlelle pääsyn Chromen selaushistoriaan ja sivustojen käyttötietoihin, joiden perusteella lapsen käyttäjäkokemusta personoidaan Googlen tuotteissa ja palveluissa. Näitä tietoja ei kuitenkaan käytetä mainosten kohdentamiseen alle 13-vuotiaille tai maassasi sovellettavaa ikää nuoremmille lapsille.

Lapsen Google-tilin lisääminen

Uusi Chromebook tai Chromebook, jonka tehdasasetukset on palautettu
  1. Määritä Chromebook.
  2. Lisää lapsesi Google-tili Chromebookiin.

Huom. Kun lapsi on kirjautuneena Chromebookille, uusien käyttäjien lisäämiseen tarvitaan vanhemman salasana.

Valmiiksi määritetty Chromebook
  1. Lisää lapsesi Google-tili Chromebookiin.
  2. Suositus: Jos oma (eli vanhemman) tilisi on Chromebookin omistajatili, poista Guest Mode käytöstä ja määritä, kuka voi kirjautua lapsen Chromebookille. Jos sallit Guest Moden tai uusien käyttäjien lisäämisen, lapsesi voi ehkä käyttää Chromebookia ilman, että Family Link ‑asetukset ovat voimassa.

Lapsen Chromebook-toiminnan hallinnointi

Lapsen sovellusten estäminen ja salliminen

Voit valita, mitä sovelluksia lapsesi voi käyttää Chromebookilla ja mitä käyttöoikeuksia lapsesi antaa sovelluksille.

Lapsen Chrome-selailun valvonta
  1. Avaa Family Link ‑sovellus Family Link.
  2. Valitse lapsesi.
  3. Valitse Asetukset-kortista Määritä asetuksia ja sitten Google Chromen suodattimet.
  4. Valitse perheellesi sopiva asetus:
    • Salli kaikki sivustot: Lapsi voi vierailla kaikilla paitsi estämilläsi sivustoilla.
    • Yritä estää aikuisille suunnatut sivustot: Yksikään suodatin ei ole täydellinen, mutta tämän pitäisi auttaa piilottamaan avoimen seksuaaliset ja väkivaltaiset sivustot.
    • Salli vain tietyt sivustot: Lapsi voi vierailla vain sallimillasi sivustoilla.
  5. Voit sallia ja estää sivustoja manuaalisesti napauttamalla Hallinnoi sivustoja.

Huom. Voit tarkistaa tämän asetuksen myös klikkaamalla lapsen nimeä osoitteessa families.google.com.

Yksittäisten sivustojen estäminen tai salliminen

Jos estät sivuston, lapsi voi kysyä vanhemmilta lupaa kyseisellä sivustolla vierailuun. Saat Family Link ‑sovellukseen ilmoituksen, jossa voit hyväksyä tai hylätä hänen pyyntönsä.

• Verkkosivustot: Jos estät tai sallit tietyn verkkosivuston, kuten www.google.com, asetusta ei käytetä sivustoilla, jotka alkavat tai päättyvät eri tavalla, kuten www.google.co.uk tai get.google.com/tips.
  • Verkkotunnukset: Jos estät tai sallit koko verkkotunnuksen, kuten google, asetusta käytetään myös sivustoilla, jotka alkavat tai päättyvät eri tavalla, kuten google.com ja images.google.fr.

Sivuston estäminen tai salliminen

1. Avaa Family Link ‑sovellus Family Link.
  2. Valitse lapsesi.
  3. Valitse Asetukset-kortista Määritä asetuksia ja sitten Google Chromen suodattimet ja sitten Hallinnoi sivustoja ja sitten Hyväksytyt tai Estetyt.
  4. Valitse oikeasta alakulmasta Luo Luo.
  5. Lisää verkkosivu tai verkkotunnus.
  6. Valitse vasemmasta yläkulmasta Sulje Sulje.

Huom. Voit tarkistaa tämän asetuksen myös klikkaamalla lapsen nimeä osoitteessa families.google.com.

Verkkosivujen käyttöoikeusasetusten muuttaminen

Voit valita, saako lapsesi antaa sivuston käyttöoikeuksia vierailemilleen verkkosivuille, mukaan lukien sijainnin, kameran ja ilmoitusten käyttöoikeuksia.

1. Avaa Family Link ‑sovellus Family Link.
  2. Valitse lapsesi.
  3. Valitse Asetukset-kortista Määritä asetuksia ja sitten Google Chromen suodattimet ja sitten Chromen hallintapaneeli.
  4. Ota Sivustojen ja sovellusten käyttöoikeudet käyttöön tai poista ne käytöstä.

Huom. Voit tarkistaa tämän asetuksen myös klikkaamalla lapsen nimeä Chromen hallintapaneelissa.

Kun Sivustojen ja sovellusten käyttöoikeudet ovat pois käytöstä, lapsi ei voi antaa käyttöoikeuksia sivustoille. Hänen aiemmin antamansa käyttöoikeudet ovat kuitenkin edelleen voimassa.

Perheasetusten muutosten estäminen
Vanhemman käyttökoodilla voit estää lasta poistamasta valvontaa ilman suostumustasi.

Lapsen Chrome-historian katselu tai poistaminen

Chrome-historian katselu

Tärkeää: Jos lisäsit valvonnan lapsen aiemmin luodulle Google-tilille, tarvitset tähän lapsesi apua.

1. Avaa Chrome Chrome lapsen Chromebookilla.
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta Lisää Lisää ja sitten Historia. Tämä sivu näyttää lapsen viimeaikaisen Chrome-historian.
Chrome-historian ja ‑datan poistaminen

Selaushistoria

1. Avaa Family Link ‑sovellus Family Link.
  2. Valitse lapsesi.
  3. Valitse Asetukset-kortista Määritä asetuksia ja sitten Google Chromen suodattimet ja sitten Chromen hallintapaneeli.
  4. Valitse Historia-osiosta Tyhjennä historia.

Huom. Lapsen Google-tilillä saattaa olla tallennettuna muunlaista selaushistoriaa osoitteessa myactivity.google.com.

Selaustiedot

Voit poistaa lapsen selaustiedot, kuten evästeet, salasanat ja automaattisesti täytetyt lomaketiedot.

Jos poistat synkronoitaviksi valittuja tietoja tietokoneeltasi, poisto vaikuttaa myös muihin synkronointikohteisiin. Tiedot poistetaan myös muilta laitteiltasi ja Google-tililtäsi.

Tärkeää: Jos lisäsit valvonnan lapsen aiemmin luodulle Google-tilille, tarvitset tähän lapsesi apua.

1. Avaa Chrome Chrome lapsen Chromebookilla.
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta Lisää Lisää.
  3. Valitse Lisää työkaluja ja sitten Poista selaustiedot.
  4. Valitse ajanjakso, kuten viime tunti tai koko historia.
  5. Valitse tietotyypit, jotka haluat poistaa.
  6. Valitse Poista tiedot.