Android-apps installeren en gebruiken op je Chromebook

Je kunt Android-apps downloaden via de Google Play Store-app en ze gebruiken op je Chromebook.

De Google Play Store is momenteel alleen voor bepaalde Chromebooks beschikbaar. Meer informatie over welke Chromebooks Android-apps ondersteunen

Belangrijk: Als je je Chromebook gebruikt op het werk of op school, kun je mogelijk de Google Play Store niet toevoegen en geen Android-apps downloaden. Neem contact op met je beheerder voor meer informatie.

Stap 1: Download de Google Play Store-app

Belangrijk: Als je Android-apps op je Chromebook wilt gebruiken, moet je ChromeOS-versie up-to-date zijn. Meer informatie over hoe je het besturingssysteem van je Chromebook updatet

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer Aanzetten naast 'Apps en games van Google Play installeren op je Chromebook' in het gedeelte Google Play Store.
    • Als je deze optie niet kunt vinden, werkt je Chromebook niet met Android-apps.
  4. Selecteer Meer in het venster dat wordt geopend.
  5. Volg de instructies op het scherm om akkoord te gaan met de Servicevoorwaarden.
Stap 2: Download Android-apps

Je kunt Android-apps zoeken en downloaden op je Chromebook.

Je Chromebook downloadt niet automatisch dezelfde Android-apps die op je telefoon of tablet staan, dus je moet ze opnieuw downloaden. Ook werken sommige apps niet met bepaalde Chromebooks. In dat geval kun je de apps niet downloaden.

Tip: De Google Play Store en de Android-apps die je downloadt, zijn alleen beschikbaar voor het account waarmee als eerste is ingelogd. Als je de Google Play Store en de apps met een ander account wilt gebruiken, log je uit van je accounts en log je in op het account dat je wilt gebruiken.

Android-apps gebruiken op een Chromebook

Formaat van Android-apps aanpassen
Belangrijk: Je kunt alleen het formaat aanpassen van nieuwe apps die je hebt gedownload.

Als je Android-apps op een Chromebook ingedrukt wilt houden met een muis, klik je met de rechtermuisknop op de apps.

Als je wilt dat Android-apps op je Chromebook er hetzelfde uitzien als op je tablet of Android-telefoon, kun je het formaat van de apps wijzigen.

1. Open een Android-app op je Chromebook.
  2. Selecteer bovenaan de pijl-omlaag .
  3. Selecteer de volgende opties om het formaat van de app aan te passen:
    • Tablet
    • Telefoon
Tip: Selecteer Formaat aanpasbaar  om een aangepast formaat voor de app in te stellen.
Games spelen met je toetsenbord en muis

Je kunt verschillende games spelen met je toetsenbord en muis. Games met deze functie hebben visuele overlays om te tonen welke acties aan welke toetsaanslagen of muisklikken zijn gekoppeld.

Zo bewerk je de toetsenbord- en muisbediening:

1. Open het menu met game-instellingen als je de game start.
  2. Druk op Ctrl + 8 .
  3. Selecteer Aanpassen naast Toetstoewijzing.
  4. Selecteer in de bewerkingsmodus een bestaande toetsaanslag en voer de gewenste nieuwe toetsaanslag in.
    • Selecteer Meer en dan Klik met linkermuisknop of Klik met rechtermuisknop als je het uitvoertype wilt wijzigen van een toetsaanslag in een muisklik.
  5. Als je een dubbele toetsaanslag kiest, wordt de toetsaanslag in andere overlays overschreven en vervangen.

Tip: Je kunt alleen enkele toetsaanslagen kiezen om toe te wijzen.

De versie, rechten of instellingen van je app updaten

App-updates installeren

Als je de melding Updates beschikbaar rechtsonder in je scherm ziet, selecteer je Updaten of Alles updaten.

Als je deze melding niet ziet:

1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher en dan pijl-omhoog .
  2. Selecteer Play Store Google Play.
  3. Volg de instructies op het scherm om je apps te updaten.

Je kunt ook automatische updates instellen voor apps en de Play Store.

Rechten wijzigen

App-rechten wijzigen

Nadat je een Android-app hebt geïnstalleerd, kun je bepalen welke functionaliteit of informatie de app kan vinden of gebruiken. Dit worden ook wel rechten genoemd:

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer in het gedeelte Google Play Store de optie Google Play Store.
  4. Selecteer Android-voorkeuren beheren.
  5. Selecteer in het gedeelte Apparaat de optie Apps.
  6. Selecteer een app in de lijst met apps en dan Rechten.
  7. Zet rechten aan of uit.

Je locatie delen of het delen opheffen

Belangrijk: Als je je Chromebook gebruikt op het werk of op school, kun je misschien niet kiezen of je je locatie wilt delen.

Als je Android-apps op je Chromebook gebruikt, kun je Google laten weten wat je locatie is.

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer in het gedeelte Google Play Store de optie Google Play Store.
  4. Selecteer Android-voorkeuren beheren.
  5. Zet in het gedeelte Persoonlijk de optie Locatie aan of uit.
  6. Optioneel: Als je locatierechten voor een specifieke app wilt aan- of uitzetten, selecteer je de app en dan Rechten. Zet daarna Locatie aan of uit.
Een back-up van je apps maken en je apps synchroniseren

Een back-up van je app-gegevens maken en gegevens herstellen

Chromebooks maken standaard automatisch een back-up van gegevens van Android-apps en herstellen die gegevens automatisch. Als je een nieuwe Chromebook krijgt, kun je op deze manier je Android-app-gegevens terugzetten.

Zo zet je back-up en herstel aan of uit:

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer in het gedeelte Google Play Store de optie Google Play Store.
  4. Selecteer Android-voorkeuren beheren.
  5. Zet in het gedeelte Persoonlijk de optie Back-up maken van mijn gegevens aan of uit.

Tip: Als synchronisatie uitstaat op je Chromebook maar back-up en herstel aanstaat, kan het apparaat nog steeds een back-up van je Android-apps maken. Als je meerdere Chromebooks hebt, worden je Android-apps en de bijbehorende gegevens misschien niet volledig gesynchroniseerd tussen je Chromebooks.

Je apps synchroniseren tussen Chromebooks

Je Chromebook synchroniseert standaard de Android-apps op je Chromebook met je andere Chromebooks. Als je Chromebook je apps niet synchroniseert, check je de synchronisatie-instellingen en selecteer je Alles synchroniseren of zet je de synchronisatie van apps aan. Meer informatie over hoe je de synchronisatie-instellingen wijzigt

Meer informatie over hoe ChromeOS omgaat met de gegevens van je Android-apps

Wat Android-apps kunnen vinden

• Apps kunnen bestanden downloaden naar de downloadlocatie van je Chromebook en bestanden lezen die daar zijn opgeslagen. Als je deze instelling wilt wijzigen, open je de pagina met rechten van een app en zet je Opslag uit.
  • Sommige Android-apps die rechten hebben om je locatie te zien, kunnen misschien ook bluetooth op je Chromebook gebruiken.
  • Als je privé browst en op een link in een app klikt, wordt de link geopend op een normaal browsertabblad en niet op een privétabblad.
  • Als je de Google Play Store op je Chromebook uitzet, worden de gegevens en instellingen van je Android-apps van je apparaat gewist.
  • Je kunt andere privacyinstellingen en beveiligingsinstellingen voor Android-apps bekijken die zijn gerelateerd aan het gebruik van Android-apps. Sommige van deze instellingen zijn misschien niet van toepassing op je Chromebook of zie je niet op je apparaat staan.

Wat Google kan vinden

Als je ervoor kiest de Google Play Store te gebruiken, kunnen sommige systeem-apps en -functies informatie over hoe je deze apps gebruikt naar Google sturen.

Als je ervoor kiest Google gegevens te sturen over het gebruik en de prestaties van je Chromebook, krijgt Google diagnostische en gebruiksgegevens over je app-activiteit. Er worden ook crashrapporten naar Google gestuurd. Eventuele crashrapporten die Chrome naar Google stuurt, kunnen ook gevoelige informatie bevatten over je Android-apps.

Ontwikkelaars: Android-apps optimaliseren voor Chromebooks

Bekijk meer informatie over hoe je je Android-apps optimaliseert om de apps die je ontwikkelt efficiënter te laten werken op Chromebooks.