Bruk en leselist med Chromebooken din

Du kan bruke de fleste leselister som kan oppdateres, med Chromebook.

Konfigurer leselisten din

Du kan konfigurere leselisten ved å koble den til eller bruke Bluetooth.

• Koble til: Koble leselisten til USB-porten på Chromebooken. Etter noen sekunder oppdages den automatisk av Chromebooken, og ChromeVox slås på – hvis den ikke allerede er på.

• Koble til med Bluetooth: For å konfigurere Bluetooth med Chromevox, trykk på søketasten + OO. Eller trykk på Appoversikt-tasten + O + O. Følg veiledningen på skjermen. Finn ut hvordan du kobler leselisten til Chromebooken.

Endre innstillingene

Bytt mellom 6-punkts litterær punktskrift og 8-punkts datapunktskrift

ChromeVox velger automatisk en type punktskrift basert på språkinnstillingen for Chromebooken, men du kan endre typen.

1. Trykk på søketasten + oo. Eller trykk på Appoversikt-tasten + O + O.
  2. Trykk og hold på søketasten  eller Appoversikt-tasten .
  3. Trykk og hold på høyrepilen til du hører «Bytt til 6-punkts punktskrift» eller «Bytt til 8-punkts punktskrift».
  4. Trykk på Enter.
  5. Valgfritt: Du hører punktskriftsspråket ditt og i noen tilfeller også punktskriftsgraden din. For å endre dette, trykk på Enter og bruk piltastene til å bla gjennom listen. Trykk på Enter når du hører innstillingen du vil endre.
  6. For å avslutte, trykk på Ctrl + W.

Tips: Bruk 8-punkts punktskrift for å skrive inn tekst

• hvis du bruker ikke-sammentrukket punktskrift og markøren er i et ord
  • hvis du skriver inn tekst i nettskjemaer, for eksempel e-postadressen din eller telefonnummeret ditt
Slå teksting på eller av

Når ChromeVox er slått på, er også teksting automatisk slått på. For å slå teksting med punktskrift på eller av, trykk på søketasten + a + b. Eller trykk på Appoversikt-tasten  + A + B.

Endre hvordan teksting og punktskrift vises
  1. Trykk på søketasten + OO. Eller trykk på Appoversikt-tasten + O + O.
  2. Trykk og hold på søketasten  eller Appoversikt-tasten .
  3. Trykk og hold på høyrepilen til du hører «Nåværende visningsstil er innfelt» eller «Nåværende visningsstil er side om side».
    • For først å vise teksting og deretter punktskrift, trykk på høyrepilen til du hører «Endre visningsstilen til side om side». Trykk deretter på Enter.
    • For å bytte mellom teksting og punktskrift, trykk på høyrepilen til du hører «Endre visningsstilen til innfelt». Trykk deretter på Enter.
  4. For å avslutte, trykk på Ctrl + W.
Endre antallet rader eller kolonner i teksting
  1. Trykk på søketasten + OO. Eller trykk på Appoversikt-tasten + O + O.
  2. Trykk og hold på søketasten  eller Appoversikt-tasten .
  3. Trykk og hold på høyrepilen til du hører «Virtuell leselist».
  4. Angi antallet rader og kolonner du vil at skal vises.
  5. For å avslutte, trykk på Ctrl + W.
Slå tekstbryting på eller av

Hvis ord ikke får plass på leselister som kan oppdateres, flyttes tekstbrytingsfunksjonen disse ordene til neste linje. Sånn slår du tekstbryting på eller av:

1. Trykk på søketasten + OO. Eller trykk på Appoversikt-tasten + O + O.
  2. Trykk og hold på søketasten  eller Appoversikt-tasten .
  3. Trykk og hold på høyrepilen til du hører «Slå på tekstbryting».
  4. Merk av eller fjern avmerkingen i boksen.
  5. For å avslutte, trykk på Ctrl + W.

Bruk kommandoer på leselister

Sånn ser du punktskriftskommandoene:

1. For å slå på teksting med punktskrift,  trykk på søketasten + A + B. Eller trykk på Appoversikt-tasten  + A + B.
  2. For å åpne skjermlesermenyen (ChromeVox), trykk på søketasten + . (punktum). Eller trykk på Appoversikt-tasten  + . (punktum).
  3. Du ser kommandoer for leselister samt hurtigtaster og hopp-kommandoer for det fysiske tastaturet.

Naviger på sider
Gå til bunnen av siden Mellomrom + punkt 4, 5 og 6
Gå til toppen av siden Mellomrom + punkt 1, 2 og 3
Neste knapp Mellomrom + punkt 1 og 2
Neste tegn Mellomrom + punkt 6
Neste område med tekst som kan endres Mellomrom + punkt 1 og 5
Neste skjemafelt Mellomrom + punkt 1, 2 og 4
Neste gruppe Mellomrom + punkt 5 og 6
Neste overskrift Mellomrom + punkt 1, 2 og 5
Neste link Mellomrom + punkt 4 og 5
Neste objekt Mellomrom + punkt 4
Neste tabell Mellomrom + punkt 2, 3, 4 og 5
Neste ord Mellomrom + punkt 5
Forrige knapp Mellomrom + punkt 1, 2 og 7
Forrige tegn Mellomrom + punkt 3
Forrige område med tekst som kan endres Mellomrom + punkt 1, 5 og 7
Forrige skjemafelt Mellomrom + punkt 1, 2, 4 og 7
Forrige gruppe Mellomrom + punkt 2 og 3
Forrige overskrift Mellomrom + punkt 1, 2, 5 og 7
Forrige link Mellomrom + punkt 4, 5 og 7
Forrige objekt Mellomrom + punkt 1
Forrige tabell Mellomrom + punkt 2, 3, 4, 5 og 7
Forrige ord Mellomrom + punkt 2
Slå lyd av/på Mellomrom + punkt 1, 2, 3, 4 og 5
Skriv inn en e-postadresse
Hvis du bruker et amerikansk-engelsk tastatur, kan du skrive inn @-tegnet ved å trykke på punkt 4 og 7 sammen.

Merk: Når du skriver i et tekstfelt for e-postadresse eller nettadresse, bruker leselisten automatisk 8-punkts datapunktskrift.

Bruk tradisjonelle hurtigtaster

Du kan skrive inn hurtigtaster med leselisten ved å skrive inn en punktsekvens som etterligner enkelte taster på tastaturet.

Ctrl Mellomrom + punkt 2 og 5
Alt Mellomrom + punkt 3 og 6
Skift Mellomrom + punkt 3 og 7
Ctrl + Shift Mellomrom + punkt 2, 5 og 7
Alt + Shift Mellomrom + punkt 3, 6 og 7
Tilbaketast Mellomrom + punkt 7
Tabulator Mellomrom + punkt 3 og 5
Escape Mellomrom + punkt 1, 3, 5 og 6
Enter Mellomrom + punkt 4 og 6
Alle andre hurtigtaster
Klikk på det valgte elementet Mellomrom + punkt 8
Åpne hurtigmenyen Mellomrom + punkt 1, 3 og 4
Start/avslutt merkingen Mellomrom + punkt 2, 3 og 4
Finn på siden Mellomrom + punkt 3 og 4
Fullstendig beskrivelse av nåværende posisjon Mellomrom + punkt 1 og 4
Åpne ChromeVox-menyene Mellomrom + punkt 1, 4, 5 og 6
Åpne statusfeltet (der du ser kontobildet ditt) Mellomrom + punkt 3, 6 og 7, og deretter punkt 2, 3 og 4

Feilsøk problemer med leselisten din

Leselisten fungerer ikke

Prøv disse trinnene med leselisten:

• Sørg for at USB-støtte er slått på.
  • Hvis du bruker en noteringsenhet til punktskrift, må du sørge for at den er i terminalmodus.
  • Se etter og installer eventuelle fastvareoppdateringer.
  • Prøv å bruke en annen emuleringsmodus eller -protokoll.
  • Prøv å bruke leselisten med en annen datamaskin og et annet operativsystem, for eksempel Mac eller PC. Hvis den fungerer med den andre datamaskinen, men ikke med Chromebooken, bør du prøve å bruke en annen leselist med Chromebooken.
  • Tilbakestill leselisten til fabrikkinnstillingene.
    Advarsel: Dette trinnet fører til at alle innstillingene på leselisten slettes, så sørg for at du lagrer eventuell viktig informasjon først.

Du finner mer informasjon i brukerveiledningen for leselisten. Eventuelt kan du kontakte produsenten.

ChromeVox slås ikke på automatisk

Dette gjør du hvis ChromeVox ikke slås på automatisk når du kobler til en leselist:

• Koble fra leselisten, og koble den til igjen.
  • Slå på ChromeVox ved å trykke på Ctrl + Alt + Z.

Du kan finne ut om leselisten din er kompatibel med Chromebook ved å sjekke brukerveiledningen for leselisten eller kontakte produsenten.