Het schermtoetsenbord gebruiken

Als je tekst wilt typen of met de hand wilt schrijven of als je afbeeldingen aan bestanden, documenten en e-mails wilt toevoegen, kun je het schermtoetsenbord van je Chromebook gebruiken.

Tip: Als je tekst wilt typen op het schermtoetsenbord, kun je een of meer vingers gebruiken op dezelfde manier als bij een hardwaretoetsenbord.

Het toetsenbord openen

Het toetsenbord openen via Instellingen
  1. Log in op je Chromebook.
  2. Selecteer rechtsonder de tijd.
  3. Selecteer Instellingen  en dan Toegankelijkheid.
  4. Zet Schermtoetsenbord aan onder Toetsenbord en tekstinvoer.
Het toetsenbord openen in de tabletstand
Als je Chromebook als tablet kan worden gebruikt, wordt het schermtoetsenbord automatisch geopend wanneer je het scherm van je Chromebook over de scharnieren vouwt.

Het toetsenbord gebruiken

Letters met diakritische tekens gebruiken

Als je standaardschermtoetsenbord het Amerikaanse toetsenbord is, moet je overschakelen naar een ander toetsenbord als je letters met diakritische tekens wilt typen:

1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer Talen en invoer.
  5. Selecteer bij Invoermethode de optie Invoermethoden beheren.
  6. Selecteer een ander toetsenbord dan het Amerikaanse toetsenbord.
    • Als je alleen het Amerikaanse toetsenbord ziet, moet je een andere toetsenbordtaal toevoegen voordat je doorgaat naar de volgende stap.
  7. Selecteer AltGr onderaan het schermtoetsenbord.
  8. Selecteer de letters met diakritische tekens die je wilt typen.
Tekst typen door te spreken

Op de meeste plaatsen waar je tekst kunt invoeren, kun je ook tekst invoeren door te spreken. Je kunt zelfs veelvoorkomende leestekens toevoegen door 'komma', 'punt', 'vraagteken' of 'uitroepteken' te zeggen.

Spraakgestuurd typen

1. Selecteer de plaats waar je wilt typen.
  2. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  3. Selecteer Spreken  rechtsboven op het schermtoetsenbord.
  4. De eerste keer dat je dit doet, zie je een bericht waarin wordt uitgelegd hoe de functie werkt. Als je je microfoon wilt aanzetten, selecteer je OK.
  5. Als het microfoonicoon blauw wordt, zeg je wat je wilt typen.
    • Optioneel: Tik op Verwijderen om de tekst te verwijderen die je als laatste hebt gesproken.
  6. Je kunt je tekst ook bewerken met specifieke spraakopdrachten.

Problemen met spraakgestuurd typen oplossen

Als je spreekt maar er geen tekst op de pagina komt te staan, probeer je deze stappen:

• Als je een externe microfoon gebruikt: Zorg dat de microfoon goed is aangesloten, dat het geluid niet is uitgezet en dat de software up-to-date is.
  • Als er andere programma's zijn geopend op je Chromebook Zorg dat geen van deze programma's je microfoon gebruikt.
  • Als je meer dan één microfooningang hebt: Selecteer rechtsonder de tijd en selecteer het icoon naast de volumeregelaar. Zorg ervoor dat de juiste microfooningang is aangevinkt.
Suggesties voor persoonlijke informatie toepassen of uitzetten

Suggesties voor persoonlijke informatie toevoegen

Met suggesties kun je snel persoonlijke informatie, zoals je telefoonnummer of adres, toevoegen.

1. Als je een zoekwoordcombinatie typt, zoals 'mijn naam is' of 'mijn adres is', wordt je voorgestelde persoonlijke informatie weergegeven.
  2. Als je je persoonlijke informatie wilt toevoegen, selecteer je de suggestie die in de balk wordt weergegeven.

Je suggesties voor persoonlijke informatie updaten

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer in het deelvenster links Geavanceerd en dan Talen en invoer.
  4. Selecteer Suggesties.
  5. Selecteer Persoonlijke informatie beheren.
  6. Kies een optie:
    • Selecteer Toevoegen naast Adressen om je persoonlijke contactgegevens toe te voegen.
    • Selecteer Meer  en dan Bewerken om je persoonlijke contactgegevens te bewerken.
  7. Geef de gewenste informatie op in het vak dat wordt weergegeven.

Suggesties voor persoonlijke informatie uitzetten

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer in het deelvenster links Geavanceerd en dan Talen en invoer.
  4. Selecteer Suggesties.
  5. Zet Suggesties voor persoonlijke informatie uit.
Emoji's of andere afbeeldingen invoegen

Emoji's invoegen in documenten, e-mails en chatsessies:

1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  2. Selecteer onderaan Emoji .
  3. Selecteer de emoji of afbeelding die je wilt invoegen.
Tekst met de hand schrijven
  1. Selecteer een willekeurig tekstvak om het schermtoetsenbord te activeren.
  2. Selecteer Schrijven .
  3. Je kunt met je vingertop of de touchscreen-stylus tekst schrijven in het vak dat je ziet.
Typen door te swipen

Je kunt woorden invoeren door met je vinger van letter naar letter te swipen.

1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  2. Selecteer de locatie waar je wilt typen.
  3. Schuif met je vinger over de letters van het woord dat je wilt typen.
  4. Til je vinger op als het woord af is.
    • Je hoeft de spatietoets niet te selecteren. Als je je vinger optilt, wordt er automatisch een spatie toegevoegd.
    • Optioneel: Als je een woord wilt wijzigen, selecteer je het woord om andere keuzes te bekijken.

Invoer met bewegingen wordt automatisch aangezet. De functie uitzetten:

1. Selecteer rechtsonder de tijd en dan Instellingen .
  2. Selecteer onderaan Geavanceerd en dan Talen en invoer en dan Invoermethoden.
  3. Tik onder Invoermethode naast het aangezette toetsenbord op Nieuw tabblad .
  4. Vink het selectievakje Typen door te swipen aanzetten uit.

Plakken vanaf je klembord

1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  2. Selecteer de locatie waar je wilt plakken.
  3. Selecteer Klembord .
  4. Als je het klembord ziet, tik je op de items die je wilt plakken.
    • Optioneel: Als je een item van het klembord wilt verwijderen, druk je lang op het item om het te selecteren. Tik daarna op Verwijderen .

Het toetsenbord aanpassen of uitzetten

Toetsenbordinstellingen aanpassen

1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd en dan Talen en invoer.
  4. Selecteer onder Invoermethode naast het aangezette toetsenbord de optie Nieuw tabblad .
  5. Bepaal welke instellingen je wilt wijzigen:
    • Pas het geluid voor toetsaanslagen aan.
    • Stel het gewenste niveau voor automatische correctie in.
    • Wijzig de instellingen voor automatisch hoofdlettergebruik.
    • Kies of er automatisch een punt moet worden ingevoegd als je twee spaties typt.
    • Bewerk je woordenboekitems.

Het schermtoetsenbord verplaatsen of vastzetten

1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
  2. Tik op een van de volgende opties:
    1. Selecteer Vastzetten  om het toetsenbord vast te zetten.
    2. Selecteer Zwevend  om het toetsenbord zwevend weer te geven.
  3. Houd onderaan de D-pad  vast en sleep deze om het zwevende toetsenbord te verplaatsen.

Tip: Als Vastzetten of Zwevend niet zichtbaar is, selecteer je linksboven op het toetsenbord de pijl-rechts .

Het formaat van het zwevende toetsenbord aanpassen

1. Open het schermtoetsenbord van je Chromebook.
    • Tip: Als je toetsenbord is vastgezet, selecteer je bovenaan de pijl-rechts  en vervolgens Zwevend .
  2. Selecteer de D-pad . Er wordt een blauwe omtrek weergegeven.
  3. Houd een blauwe hoek vast en sleep deze om het formaat van het toetsenbord aan te passen.

Het schermtoetsenbord uitzetten

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen  en dan Toegankelijkheid.
  3. Zet Schermtoetsenbord aanzetten uit onder Toetsenbord en tekstinvoer.