Använda kamerafunktioner på Chromebook

Du kan använda kameran på din Chromebook för att ta foton, spela in video, redigera och skriva ut foton eller skanna dokument.

Ta foton, spela in videor eller skanna dokument med Chromebook

1. Välj appstartaren i skärmens ena hörn .
  2. Öppna Kamera .
  3. Välj ett alternativ längst ned:
    • Välj Foto följt av Ta foto .
    • Välj  Porträtt följt av Ta foto .
    • Välj Video följt av Börja spela in .
    • Välj Kvadratföljt av Ta foto .
    • Välj Skanna följt av Dokument eller QR-kod följt av Skanna .

Skapa en timelapse-video eller gif-animation

Du kan skapa timelapse-videor på din Chromebook.

• Om du vill skapa en timelapse-video väljer du Video följt av Timelapse.
  • Skapa en gif-animation genom att välja Video följt av Gif.

Tips! Du kan skapa en gif-animation som varar i upp till fem sekunder, men kortare videor fungerar bättre.

Läs mer om timelapse-videor

Timelapse-videor skapas automatiskt genom att höja hastigheten på en video så att den blir mellan 15 och 30 sekunder lång. Om du till exempel spelar in en timelapse på 100 sekunder ökar hastigheten fyra gånger och den slutliga videon blir 25 sekunder lång. Det finns ingen begränsning för hur lång timelapse-videon får vara, men se till att din Chromebook är ansluten till ett eluttag.

Ändra hur kameran fungerar

• Ändra inställningar: Välj Inställningar . Ändra hur stort rutnätet ska vara, hur lång tid timern ska räkna ned eller vilken upplösning som ska användas i kameran.
  • Spegelvända ett foto från vänster till höger: Välj Spegla .
  • Få bilden rak med hjälp av ett rutnät: Välj Rutnät .
  • Byta kamera: Välj Byt kamera till vänster.
    • Tips! Det går bara att byta kamera om du har kopplat in en extern kamera eller om det finns två inbyggda kameror i Chromebook.
  • Ta foton med en timer: Välj Timer .
  • Ta foton med volymknapparna: När Chromebook är i surfplatteläge kan du ta en bild genom att trycka på någon av volymknapparna. Läs mer om surfplatteläge.
  • Ta foton medan du spelar in video: Välj Spela in en ögonblicksvideo när du spelar in en video.
  • Pausa en inspelning: Du kan pausa en inspelning och fortsätta spela in samma video senare.
    • Obs! När du pausar en videoinspelning sparas videon på Chromebook om du inte raderar den.
  • Panorera, luta och zooma med kameran: Välj Panorering, lutning och zoom .
    • Tips! Kameran har inte stöd för panorering, lutning och zoom om det här alternativet inte visas.
Använda kameran med Google Assistent
Du kan be Google-assistenten att hjälpa dig ta foton, spela in videor och skanna dokument. Börja med att konfigurera Google-assistenten på Chromebook. Sedan säger du ”Ok Google” eller ”Hey Google” och använder kommandona nedan.
Öppna kameran: ”Öppna kameran.”
Ta ett foto: ”Ta ett foto.”
Ta en porträttbild: ”Ta ett porträttfoto.”
Spela in video: ”Spela in en video.”
Hitta eller spara foton och videor
  • Hitta foton och videor: Välj det senaste fotot eller den senaste videon nere till höger i appen Kamera .
  • Hitta nya foton och videor: Välj Mina filer följt av Kamera i Filer . Äldre foton och videor kan finnas i mappen Nedladdningar. Läs mer om hur du sparar nedladdade filer.
Redigera, radera eller skriva ut foton
  1.  Välj fotot som du vill redigera.
    • Tips! I appen Kamera kan du välja det senaste fotot eller den senaste videon nere till höger.
  2. Välj ett alternativ:
    • Byta namn på ett foto: Välj filnamnet uppe till vänster. Spara det nya namnet genom att trycka på Retur.
    • Beskära eller rotera ett foto: Välj Beskär och rotera högst upp.
    • Ändra ett fotos bredd och höjd: Välj Skalförändra högst upp.
    • Justera kontrast eller ljusstyrka: Välj Ljusfilter högst upp.
    • Ångra eller göra om ändringar: Välj Ångra  eller Gör om .
    • Radera ett foto: Välj Radera högst upp.
    • Skriva ut ett foto: Välj Mer uppe till höger Skriv ut.

Tips! Du kan göra mer avancerad redigering med en app som Google Foto, Pixlr Editor eller Sumo Paint.

Skanna ett dokument

Viktigt! Du får bäst resultat om

• du skannar med en extern eller den bakre kameran om det är möjligt
  • använder en bakgrund i en annan färg än dokumentet
  • passar in alla kanter i dokumentet i ramen
  • skannar någonstans med bra belysning.

Så här skannar du en enskild sida:

1. Öppna Kamera .
  2. Välj Skanna följt av Dokument längst ned.
  3. Passa in dokumentet som ska skannas i sökaren.
  4. Tryck på slutarknappen när det har registrerats.
  5. Du kan spara dokumentet genom att välja Spara som foto eller Spara som PDF.
    • Välj Ta om om du vill försöka igen.

Så här skannar du flera sidor:

1. Öppna Kamera
  2. Välj Skanna följt av Dokument längst ned.
  3. Passa in det första dokumentet som ska skannas i sökaren.
  4. Tryck på slutarknappen när det har registrerats.
  5. Välj Fler sidor Multi-page i stället för att spara.
  6. Upprepa steg 3–5 tills varje sida har skannats.
    • Om du vill ta bort sidor väljer du papperskorgen .
  7. Välj Spara som PDF om du vill spara dina dokument.
Skanna en QR-kod
  1. Öppna Kamera .
  2. Välj Skanna följt av QR-kod längst ned.
  3. Passa in QR-koden i sökaren.
    • Den identifierade webbadressen, texten eller meddelandet om wifi-anslutning visas.
  4. Använd koden genom att trycka på texten eller webbadressen.

Tips!

• Om du vill skanna utan att välja skanningsläge för QR-kod skannar du QR-koden direkt med sökaren.
  • Alternativet Spara som foto är endast tillgängligt för enskilda sidor.
  • Du kan även skanna dokument med skrivaren.