Camerafuncties gebruiken op je Chromebook

Je kunt de camera op je Chromebook gebruiken om foto's of video's te maken, foto's te bewerken en af te drukken en om documenten te scannen.

Een foto of video maken of een document scannen met je Chromebook

1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  2. Open Camera .
  3. Kies onderaan een optie:
    • Selecteer Foto en dan Foto maken .
    • Selecteer Portret en dan Foto maken .
    • Selecteer Video en dan Opname starten .
    • Selecteer Vierkant en dan Foto maken .
    • Selecteer Scannen en danDocument of QR-code en dan Scannen .

Een timelapse-video of gif-animatie maken

Je kunt een timelapse-video maken op je Chromebook.

• Als je een timelapse-video wilt maken, selecteer je Video en dan Timelapse.
  • Als je een gif-animatie wilt maken, selecteer je Video en dan Gif.

Tip: Je kunt een gif-animatie maken van maximaal 5 seconden, maar kortere video's zijn beter voor de compatibiliteit.

Meer informatie over timelapse-video's

Timelapse-video's worden automatisch gemaakt door een video te versnellen, zodat deze een duur tussen de 15 en 30 seconden krijgt. Als je bijvoorbeeld een timelapse van 100 seconden maakt, wordt de timelapse 4x versneld en wordt de uiteindelijke video 25 seconden lang. Er geldt geen beperking voor hoelang je een timelapse-video kunt maken, maar voor de beste resultaten zorg je dat je Chromebook is aangesloten op een voedingsbron.

Wijzigen hoe foto's of video's worden gemaakt

• Je instellingen wijzigen: Selecteer Instellingen . Wijzig de grootte van het raster, de duur van de timer of de resolutie van de camera.
  • Je foto van links naar rechts omdraaien: Selecteer Spiegelen .
  • Rasterlijnen gebruiken om foto's recht te maken: Selecteer Raster .
  • Tussen camera's schakelen: Selecteer Van camera wisselen  linksboven.
    • Tip: Je kunt alleen tussen camera's schakelen als je een externe camera aansluit of je Chromebook twee ingebouwde camera's heeft.
  • Foto's maken met een timer: Selecteer Timer .
  • Foto's maken met de volumeknoppen: Als de tabletmodus van de Chromebook is geactiveerd, kun je op de knop voor volume omhoog of omlaag drukken om een foto te maken. Meer informatie over de tabletmodus
  • Een foto maken terwijl je een video opneemt: Selecteer terwijl je een video opneemt Videomomentopname maken .
  • Een opname onderbreken: Je kunt een opname onderbreken en later verder gaan met dezelfde video-opname.
    • Belangrijk: Als je een video-opname onderbreekt, slaat je Chromebook de video op, tenzij je deze verwijdert.
  • Camera meedraaien, kantelen en zoomen: Selecteer Meedraaien, kantelen en zoomen .
    • Tip: Als je deze optie niet ziet, ondersteunt de camera geen meedraaien, kantelen en zoomen.
De camera gebruiken met de Google Assistent
Je kunt de Google Assistent vragen om je te helpen foto's en video's te maken en documenten te scannen. Stel eerst de Google Assistent in op je Chromebook. Zeg daarna 'Hey Google' en gebruik de onderstaande opdrachten.
De camera openen: 'Start mijn camera.'
Een foto maken: 'Maak een foto'.
Een portretfoto maken: 'Maak een portretfoto.'
Video opnemen: 'Maak een video.'
Je foto's of video's zoeken of opslaan
  • Je foto's en video's vinden: Je kunt in de Camera-app  rechtsonder je meest recente foto of video selecteren.
  • Nieuwe foto's en video's vinden: In Bestanden  selecteer je Mijn bestanden en dan Camera. Oudere foto's en video's staan in de map Downloads. Meer informatie over hoe je je gedownloade bestanden opslaat
Je foto's bewerken, verwijderen of afdrukken
  1. Selecteer de foto die je wilt bewerken.
    • Tip: Je kunt in de Camera-app  rechtsonder je meest recente foto of video selecteren.
  2. Kies een optie:
    • De naam van een foto wijzigen: Selecteer linksboven de bestandsnaam. Druk op Enter om de nieuwe naam op te slaan.
    • Je foto bijsnijden of draaien: Selecteer bovenaan de pagina de optie Bijsnijden en draaien .
    • De breedte en hoogte van je foto wijzigen: Selecteer bovenaan Schaal aanpassen .
    • Contrast en helderheid aanpassen: Selecteer bovenaan Belichtingsfilters .
    • Wijzigingen ongedaan maken of opnieuw uitvoeren: Selecteer Ongedaan maken  of Opnieuw .
    • Een foto verwijderen: Selecteer bovenaan Verwijderen .
    • Een foto afdrukken: Selecteer rechtsboven Meer  Afdrukken.

Tip: Als je geavanceerdere fotobewerkingen wilt doorvoeren, kun je ook een app zoals Google Foto's, Pixlr Editor of Sumo Paint gebruiken.

Een document scannen

Belangrijk: Doe het volgende voor het beste resultaat:

• Gebruik waar mogelijk je externe camera of camera aan de achterzijde om te scannen.
  • Gebruik een achtergrond die een andere kleur heeft dan je document.
  • Lijn alle randen van het document binnen het cameraframe uit.
  • Scan de pagina in een omgeving met voldoende licht.

Zo scan je één pagina:

1. Open Camera .
  2. Selecteer onderaan Scannen en danDocument.
  3. Plaats het te scannen document in de zoeker.
  4. Druk op de sluiterknop  nadat het document is waargenomen.
  5. Selecteer Opslaan als foto of Opslaan als pdf om het document op te slaan.
    • Selecteer Opnieuw maken om de scan opnieuw te maken.

Zo scan je meerdere pagina's:

1. Open Camera .
  2. Selecteer onderaan Scannen en dan Document.
  3. Plaats het eerste document dat je wilt scannen in de zoeker.
  4. Druk op de sluiterknop nadat het document is waargenomen.
  5. Sla nog niet op, maar selecteer Meerdere pagina's Multi-page.
  6. Herhaal stap 3-5 totdat elke pagina is gescand.
    • Selecteer Prullenbak om pagina's te verwijderen.
  7. Selecteer Opslaan als pdf om je documenten op te slaan.
QR-code scannen
  1. Open Camera .
  2. Selecteer onderaan Scannen en danQR-code.
  3. Positioneer de QR-code in de zoeker.
    • De herkende URL, tekst of wifi-verbindingsprompt verschijnt.
  4. Tik op de tekst of URL om de code te gebruiken.

Tips:

• Als je wilt scannen zonder de scanmodus voor QR-codes te selecteren, scan je de QR-code rechtstreeks vanuit de zoeker.
  • De optie Opslaan als foto is alleen beschikbaar voor afzonderlijke pagina's.
  • Je kunt ook documenten scannen met je printer.