Ansluta till ett mobilnätverk med en dongel

Det går att ansluta en Chromebook till ett mobilnätverk med en dongel, det vill säga en enhet som kan ansluta till trådlösa bredbandsnät. Chromebook stöder för närvarande ett fåtal dongelmodeller, t.ex. Huawei.

Nedan hittar du anvisningar för hur du ansluter din Chromebook till mobilnätverk med en aktiverad dongel. Det kan hända att ytterligare auktorisering krävs för dongeln, så kallad Point-to-Point Protocol (PPP), för att det ska gå att använda den.

Ansluta till ett nätverk med dongel

För donglar som har auktoriserats på förhand med PPP
  1. Logga in på Chromebook om du inte har gjort det.
  2. Sätt i dongeln i någon av USB-portarna.
  3. Vänta tills dongeln startar och anslut till nätverket.

Anslutningen till mobilnätverket görs normalt automatiskt. Om det inte fungerar gör du så här:

1. Välj tiden längst ned till höger.
  2. Välj Wi-Fi-nätverk .
  3. Aktivera Mobildata.
  4. Välj mobilnätverket som du vill ansluta till.
För donglar som kräver manuell PPP-autentisering

När du använder vissa donglar måste du ange PPP-användaruppgifter innan du kan ansluta till mobilnätverket. Du måste logga in på Chromebook och ange användaruppgifterna och sedan ansluta till nätverket.

1. Logga in på Chromebook om du inte har gjort det.
  2. Sätt i dongeln i någon av USB-portarna.
  3. Öppna crosh-terminalen i webbläsaren genom att trycka på Ctrl + Alt + T.
  4. Kör följande kommando: set_cellular_ppp -u <användar-id> -p <lösenord>. Ersätt <användar-id> och <lösenord> med användaruppgifterna för PPP.
    • Obs! Om kommandot ovan returnerar felet Det finns ingen mobilservice kontrollerar du att dongeln är ordentligt ansluten. Om den är det väntar du några sekunder och testar kommandot igen.
  5. Välj tiden längst ned till höger.
  6. Välj Wi-Fi-nätverk .
  7. Aktivera Mobildata.
  8. Välj mobilnätverket som du vill ansluta till.

Ansluta till ett nätverk vid roaming

Om du vill ansluta till ett nätverk vid roaming följer du först stegen nedan och därefter anvisningarna ovan.

Obs! Beroende på dongel kan du behöva ange åtkomstpunktens namn (APN). Personer som använder Chromebook i gästläget kan inte ansluta till roamingnätverk.

1. Logga in på Chromebook om du inte har gjort det.
  2. Välj tiden längst ned till höger.
  3. Välj Inställningar .
  4. Välj Mobildata i avsnittet Nätverk.
  5. Aktivera Tillåt mobil dataroaming.
  6. Följ sedan stegen ovan för den dongel du använder.

Felsöka problem med en dongel

Gör så här om det inte går att ansluta till ett mobilnätverk med en dongel:

• Testa att stänga av Chromebook och slå på den igen.
  • Testa att dra ur dongeln och sedan sätta i den igen.