Chromebook och säkerhet

Chrome använder principen "djupförsvar" för att skapa flera skyddslager. Om ett lager ger vika fungerar fortfarande de andra. Trots att det fortfarande är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dina uppgifter kan du slappna av lite med Chromebook. Chromebook har följande säkerhetsfunktioner inbyggda:

Automatiska uppdateringar

Det effektivaste sättet att skydda sig mot skadlig programvara är att se till att all programvara är uppdaterad och har de senaste säkerhetskorrigeringarna. Detta kan vara svårt att hantera på vanliga operativsystem med många programvarukomponenter från flera olika leverantörer som alla har olika uppdateringsfunktioner och användargränssnitt. Chromebook hanterar uppdateringar automatiskt så att det alltid är den senaste och säkraste versionen som körs.

Sandlådor

På en Chromebook körs varje webbsida och app i en begränsad miljö, en så kallad "sandlåda". Om Chromebook hamnar på en infekterad sida kan den inte påverka de andra flikarna eller apparna på datorn eller något annat på den. Hotet begränsas.

Verifierad uppstart

Chromebook är skyddad även om skadlig programvara skulle lyckas undkomma sandlådan. Varje gång Chromebook startas görs en kontroll som kallas verifierad uppstart. Om det visar sig att systemet har komprometterats eller använts på otillåtet sätt repareras det oftast automatiskt och Chromebook återgår till ett operativsystem som är så gott som nytt.

Datakryptering

När du använder webbappar på en Chromebook sparas alla viktiga uppgifter säkert i molnet. Vissa typer av filer, som nedladdade filer, cookies och cachelagrade filer, kan finnas kvar på datorn. Chromebook krypterar de här uppgifterna med manipuleringssäker maskinvara, vilket gör det mycket svårt för någon att komma åt de här filerna.

Återställningsläge

Om något går fel med en Chromebook öppnar du bara återställningsläget med en knapp eller ett kortkommando och återställer operativsystemet till en version som du vet fungerar.