Beveiliging voor Chromebooks

Chromebooks zijn gebaseerd op het principe van diepteverdediging. Dit betekent dat meerdere beschermingslagen worden geboden, zodat als een van de lagen wordt omzeild, de andere gewoon van kracht blijven. Het is nog steeds belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het beschermen van je informatie, maar met Chromebooks kun je wel met een geruster hart aan de slag. Je Chromebook heeft de volgende ingebouwde beveiligingsfuncties:

Automatische updates

De meest doeltreffende bescherming tegen malware is om alle software up-to-date te houden en de nieuwste beveiligingsverbeteringen te installeren. Dit is niet altijd even makkelijk bij traditionele besturingssystemen, die beschikken over veel softwarecomponenten van diverse leveranciers, allemaal met verschillende updatemechanismen en gebruikersinterfaces. Chromebooks beheren updates automatisch, zodat ze altijd gebruikmaken van de nieuwste en veiligste versie.

Sandboxing

Op een Chromebook wordt elke internetpagina of app uitgevoerd in een beperkte omgeving die een 'sandbox' wordt genoemd. Als een geïnfecteerde pagina wordt geopend op de Chromebook, heeft dit geen gevolgen voor de andere tabbladen of apps op de computer of voor andere aspecten van het apparaat. De bedreiging wordt ingesloten.

Verified boot

Zelfs als de malware de sandbox weet te omzeilen, blijft de Chromebook beschermd. Elke keer dat de Chromebook wordt opgestart, voert deze een zelfcontrole uit die 'verified boot' wordt genoemd. Als uit de controle blijkt dat er problemen of beschadigingen aan het systeem zijn, repareert het systeem zich in de meeste gevallen zelf, waarna het besturingssysteem van de Chromebook weer zo goed als nieuw is.

Gegevensversleuteling

Wanneer je web-apps gebruikt op een Chromebook, worden alle belangrijke gegevens veilig opgeslagen in de cloud. Bepaalde soorten bestanden, zoals downloads, cookies en cachebestanden van de browser, staan misschien nog steeds op de computer. De Chromebook codeert deze gegevens met beveiligde hardware, zodat onbevoegden zeer moeilijk toegang krijgen tot die bestanden.

Herstelmodus

Als er iets misgaat met een Chromebook, kun je gewoon een toetsencombinatie indrukken om de herstelmodus te activeren en het besturingssysteem te herstellen naar een probleemvrije versie.