Filtyper och externa enheter som kan användas med Chromebook

Det går att använda följande filtyper, externa enheter och molnlagringssystem med Chromebook.

Obs! En del enheter eller filer kanske inte fungerar om du använder Chromebook på jobbet eller i skolan. Kontakta administratören om du behöver mer hjälp.

Filtyper
  • Microsoft Office-filer: .doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt (skrivskyddat läge), .pptx (skrivskyddat läge). Läs mer om hur du visar och redigerar Office-dokument.
  • Mediefiler: .3gp, .avi, .mov, .mp4, .m4v, .m4a, .mp3, .mkv, .ogv, .ogm, .ogg, .oga, .webm, .wav
  • Bilder: .bmp, .gif, .jpg, .jpeg, .png, .webp
  • Komprimerade filer: .zip, .rar
  • Övriga: .txt, .pdf (skrivskyddat läge, det går inte att redigera dessa filer)
Externa enheter

Chromebook kan anslutas till följande enheter:

• MTP-enheter (kan läsa och skriva filer)
  • USB-tangentbord (Windows- och Mac-versioner)
  • USB-möss med följande funktioner: vänsterknapp, högerknapp, rullningshjul
  • USB-hubbar
  • Vissa Bluetooth-enheter
  • Bildskärmar med anslutningarna DisplayPort, DVI, HDMI eller VGA
  • Ljudenheter med USB, DisplayPort och HDMI
  • Headset med 3,5 mm-uttag
  • Webbkamera med USB-kabel
  • MP3-spelare eller mobiltelefon med USB-kabel (kan användas för laddning)
  • Mobildongel från Huawei
Kodek
Behållare Videokodek Ljudkodek
ogv Theora --
webm

VP8

VP9

Opus

Vorbis

mp4 H264 --
  MPEG4 --
mov MPEG4 --
  H264 --
avi MPEG4 MP3
  DIVX MP3
  XVID MP3
3gp H264 AAC
  MPEG4 AMR-NB
Filsystem

Du kan komma åt filer på externa enheter som är anslutna till din Chromebook om något av följande filsystem används:

• FAT (FAT16, FAT32, exFAT)
  • HFS+ (skrivskyddat på journalförda HFS+)
  • ISO9660 (skrivskyddat)
  • MTP
  • NTFS
  • UDF (skrivskyddat)
Lagringsenheter
  • USB-minnen
  • CD-ROM och DVD-ROM via USB (skrivskyddat)

Du tar bort en lagringsenhet på ett säkert sätt genom att klicka på Mata ut .

Obs! Om du har en Chromebook med SD-kortplats kan du använda ett SD-kort eller microSD-kort i stället. MicroSD-kort kan användas i kortplatser för vanliga SD-kort med hjälp av en adapter.

Molnlagring

Chromebook-enheter går att använda med molnlagringssystem, till exempel Google Drive, Box eller SMB. Så här ansluter du en SMB-filresurs:

1. Välj översikten i skärmens ena hörn följt av uppåtpilen .
  2. Öppna Filer .
  3. Tryck på Mer uppe till höger.
  4. Välj Lägg till ny tjänst följt av SMB-filresurs.
  5. Ett fönster öppnas. Välj Lägg till File Share. Fyll i uppgifterna.
  6. Välj Lägg till.

Så här ansluter du till andra molnlagringssystem:

1. Välj översikten i skärmens ena hörn följt av uppåtpilen .
  2. Öppna Filer .
  3. Tryck på Mer uppe till höger.
  4. Välj Installera ny tjänst.
  5. Installera ett nytt molnlagringssystem genom att välja ett system och följa anvisningarna på skärmen.

Mobiler

Chromebook kan anslutas till vissa mobiler. Du kan låsa upp Chromebook med en Android-mobil.

Felsöka problem med filtyper och externa enheter

Felmeddelandet Okänd filtyp visas när jag försöker öppna en fil

Detta innebär att filformatet inte kan användas på Chromebook för närvarande.

Testa att spara filen på Google Drive eller i någon annan webbapp. Prova sedan att öppna den i webbläsaren.

Följande felmeddelande visas: Det finns tyvärr inget stöd för enheten för närvarande visas

Chromebook kanske inte har stöd för den externa lagringsenheten du vill använda. Kontrollera att det finns stöd för den externa lagringsenhetens format.

Om lagringsenheten stöds kontrollerar du att den senaste versionen av Chrome OS körs på Chromebook.

Om Chromebook har den senaste systemversionen och det inte finns några tillgängliga uppdateringar kan du testa att visa filerna på Google Drive.

1. Anslut lagringsenheten till en annan dator.
  2. Ladda upp filerna från enheten till ett molnlagringssystem, till exempel Google Drive.
  3. Öppna Chromebook och öppna filerna på Google Drive.
Något av följande felmeddelanden visas: Enheten känns tyvärr inte igen eller Minst en av partitionerna på enheten kunde tyvärr inte monteras.

Du måste formatera om den externa lagringsenheten om du vill använda den med Chromebook. Gör så här:

Obs! Alla filer på lagringsenheten raderas när du gör detta. Gör säkerhetskopior av dem innan du raderar dem.

1. Klicka på översikten i skärmens ena hörn följt av uppåtpilen .
  2. Klicka på Filer .
  3. Välj den externa lagringsenheten till vänster.
  4. Klicka på Formatera i fönstret som öppnas.

Få mer hjälp