Bestandstypen en externe apparaten die op Chromebooks werken

Chromebooks kunnen de volgende bestandstypen, externe apparaten en cloud-opslagsystemen gebruiken.

Belangrijk: Als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt, werken bepaalde apparaten of bestanden misschien niet met je Chromebook. Neem contact op met je beheerder voor hulp.

Bestandstypen

• Microsoft Office-bestanden: .doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt (alleen-lezen), .pptx (alleen-lezen) Meer informatie over hoe je Office-documenten bekijkt en bewerkt
  • Google Workspace-bestanden: Workspace-bestanden met versleuteling aan de clientzijde (VCZ). Je kunt VCZ-bestanden openen in de browser. Niet-G Suite-apps rapporteren VCZ-bestanden als niet-ondersteund. Meer informatie over versleuteling aan de clientzijde
  • Media: .3gp, .avi, .mov, .m4v, .m4a, .mp3, .mkv, .ogm, .ogg, .oga, .webm, .wav.
  • Afbeeldingen: .bmp, .gif, .jpg, .jpeg, .png, .webp
  • Gecomprimeerde bestanden: .zip, .rar
  • Overige: .txt, .pdf

Externe apparaten

Compatibele randapparaten voor Chromebook

Belangrijk: Zorg dat je de nieuwste versie van Chrome OS hebt. Meer informatie over hoe je je Chromebook updatet

Chromebooks kunnen verbinding maken met de volgende randapparaten:

• Adapters
  • Dockingstations
  • Tekentablets
  • Ethernetdongels
  • Externe opslag (SD- en USB-schijven, geheugensticks, USB-cd-rom en dvd-roms voor alleen-lezen)
    • Selecteer Verwijderen om een opslagapparaat veilig te verwijderen.
  • Gamecontrollers
  • Headsets
  • Mobiele Huawei-dongel
  • Toetsenborden (bedraad, draadloos en bluetooth)
  • Muizen met een linkerknop, rechterknop en scrollwiel (bedraad, draadloos en bluetooth)
  • Microfoons
  • Monitoren met DisplayPort-, DVI-, HDMI-, USB-C- of VGA-aansluitingen
  • Mp3-spelers of mobiele telefoons met een USB-kabel
  • Printers (meer informatie over hoe je je printer instelt)
  • SD- en microSD-kaarten
  • USB-C-kabels
  • USI-stylussen, alleen op Chromebooks met USI-capaciteit
  • Wandopladers
  • Webcams

Ga voor de beste resultaten naar randapparaten die zijn gecertificeerd voor Werkt met Chromebook. Deze randapparaten zijn getest en voldoen aan de compatibiliteitsnormen voor Chromebooks, zodat je ze naadloos kunt gebruiken met je Chromebook.

Codecs

Container Videocodec Audiocodec
webm

VP8

VP9

Opus

Vorbis

mp4 H264 --
mov H264 --
avi MPEG4 MP3
  DIVX MP3
  XVID MP3
3gp H264 AAC

Belangrijk: Chromebooks ondersteunen AMR, GSM, AVI en MPEG4 niet meer.

Bestandssystemen

Je kunt bestanden openen op externe apparaten die zijn verbonden met je Chromebook als ze de volgende typen bestandssystemen gebruiken:

• FAT (FAT16, FAT32, exFAT)
  • HFS+ (alleen-lezen op gejournaliseerde HFS+)
  • ISO9660 (alleen-lezen)
  • MTP
  • NTFS
  • UDF (alleen-lezen)
Cloudopslag

Chromebooks werken met cloud-bestandssystemen, zoals Google Drive, Box of SMB. Zo maak je verbinding met een SMB-fileshare:

1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  2. Open Bestanden .
  3. Selecteer rechtsboven de optie Meer .
  4. Selecteer Nieuwe service toevoegen en dan SMB-fileshares.
  5. Er wordt een venster geopend. Selecteer Fileshare toevoegen. Vul je gegevens in.
  6. Selecteer Toevoegen.

Zo maak je verbinding met andere cloud-bestandssystemen:

1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  2. Open Bestanden .
  3. Selecteer rechtsboven de optie Meer .
  4. Selecteer Nieuwe service installeren.
  5. Als je een nieuw cloud-bestandssysteem wilt installeren, kies je een systeem en volg je de stappen op het scherm.
Telefoons

Chromebooks kunnen verbinding maken met bepaalde telefoons. U kunt uw Chromebook ontgrendelen met een Android-telefoon.

Problemen met bestandstypen en externe apparaten oplossen

Foutmelding: Onbekend bestandstype

Deze foutmelding betekent dat dit bestandstype momenteel niet op je Chromebook werkt.

Probeer het bestand in Google Drive of een andere web-app op te slaan en het dan in je browser te openen.

Foutmelding: Je apparaat wordt momenteel niet ondersteund

Je Chromebook biedt misschien geen ondersteuning voor het externe opslagapparaat dat je probeert te gebruiken. Ga na of je opslagapparaat wordt ondersteund.

Als je opslagapparaat wel wordt ondersteund, zorg je dat je Chromebook de nieuwste versie van Chrome OS gebruikt.

Als je Chromebook de nieuwste versie gebruikt en er geen updates beschikbaar zijn, probeer je de bestanden te bekijken via Google Drive:

1. Sluit je opslagapparaat aan op een andere computer.
  2. Upload de bestanden van het apparaat naar een cloud-bestandssysteem, zoals Google Drive.
  3. Open je Chromebook en daarna Google Drive om de bestanden te bekijken.
Foutmelding: 'Het apparaat wordt niet herkend' of 'Ten minste één partitie op het apparaat kan niet worden gekoppeld'

Je moet je externe opslagapparaat opnieuw formatteren voordat je dit kunt gebruiken met je Chromebook. Volg de onderstaande stappen.

Belangrijk: Met deze stappen worden alle bestanden gewist die zijn opgeslagen op het opslagapparaat. Maak ergens anders een back-up voordat je ze verwijdert.

1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  2. Selecteer Bestanden .
  3. Selecteer links het externe opslagapparaat.
  4. Selecteer Formatteren in het venster dat verschijnt.
Foutmelding: De kabel ondersteunt misschien geen schermen
Je USB-C-kabel ondersteunt deze verbinding niet. Vervang de kabel door een USB-C-kabel met prestatie-indicatie SuperSpeed USB 5 Gbps of hoger. Check of de kabel een van deze gecertificeerde logo's bevat.
Foutmelding: De kabel kan invloed hebben op de prestaties
Je kunt de USB-C-poorten op je Chromebook gebruiken om andere apparaten aan te sluiten, zoals Thunderbolt 3- en USB4-apparaten, maar de verkeerde kabel kan de functies en prestaties van het apparaat beperken. Voor de beste resultaten gebruik je een kabel die betere prestaties biedt.
  • Vervang de USB-C-kabel op basis van de foutmelding voor de volgende berichten.
    • Je USB-C-kabel biedt geen ondersteuning voor USB4: Als je een USB4-verbinding wilt, vervang je de kabel door een Thunderbolt 4-kabel of een USB-C-kabel met prestatie-indicatie SuperSpeed USB 5 Gbps of hoger. Check of je een van deze gecertificeerde logo's ziet op de verpakking van de vervangende kabel.
    • Je USB-C-kabel biedt geen ondersteuning voor Thunderbolt: Vervang je kabel door een Thunderbolt 3-kabel of hoger of door een USB-C-kabel met prestatie-indicatie SuperSpeed USB 5 Gbps of hoger. Check of je een van deze gecertificeerde logo's ziet op de verpakking van de vervangende kabel.
    • Je apparaat ondersteunt een hogere datasnelheid dan je kabel: Voor de beste prestaties vervang je de USB-C-kabel door een kabel die dezelfde datasnelheid ondersteunt als het apparaat dat je aan je Chromebook wilt koppelen. Check of je een van deze gecertificeerde logo's ziet op de verpakking van de vervangende kabel.