Aktivera tillgänglighetsfunktioner på Chromebook

Genom att aktivera tillgänglighetsfunktionerna kan du anpassa Chromebook efter dina behov och lättare använda den.

Steg 1: Hitta tillgänglighetsfunktioner

1. Välj tiden längst ned till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat längst ned.
  4. Välj Hantera tillgänglighetsfunktioner under Tillgänglighet.
    • Valfritt: Om du vill ha snabb åtkomst till tillgänglighetsfunktioner aktiverar du Visa alltid tillgänglighetsalternativ i systemmenyn.

Steg 2: Aktivera en funktion

Välj vilka tillgänglighetsfunktioner du vill använda:

Skriva med rösten

Du kan tala in text på de flesta ställen där du kan skriva. Du kan även lägga till vanliga skiljetecken genom att säga ”komma”, ”punkt”, ”frågetecken” eller ”utropstecken”.

1. Välj tiden längst ned till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat längst ned.
  4. Välj Hantera tillgänglighetsfunktioner under Tillgänglighet.
  5. Slå på Aktivera diktering (skriv genom att tala) under Tangentbord och textinmatning.
  6. Tryck eller välj var du vill skriva.
  7. Välj Tala . Du kan även trycka på Sök  + d. Alternativt på Översikt  + d.
  8. Säg det som du vill skriva.
Flytta objekt genom att trycka och sedan dra
  1. Välj tiden längst ned till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat längst ned.
  4. Välj Hantera tillgänglighetsfunktioner under Tillgänglighet.
  5. Välj Öppna enhetsinställningarna för mus och styrplatta under Mus och styrplatta.
  6. Slå på Aktivera tryck och dra.

Du använder funktionen genom att först trycka snabbt två gånger på objektet och hålla kvar. Sedan flyttar du det genom att dra.

Använda kortkommandon en tangent i taget
  1. Välj tiden längst ned till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat längst ned.
  4. Välj Hantera tillgänglighetsfunktioner under Tillgänglighet.
  5. Om du vill skriva kortkommandon en tangent i taget aktiverar du Aktivera tröga tangenter.

När du vill använda tröga tangenter trycker du på Sök  , Översikt Skift, Alt eller Ctrl, beroende på vilken tangent som inleder kortkommandot.

• Om du vill att tangenten ska förbli nedtryckt tills du har slutfört kortkommandot trycker du på den två gånger.
  • När du vill släppa upp tangenten trycker du på den en tredje gång.
Navigera i surfplatteläget med knapparna

Du kan använda knappar i stället för rörelser för att växla mellan appar och interagera med Chromebook i surfplatteläge. Läs om hur du byter från laptop- till surfplatteläge.

1. Välj klockan nere till höger. Eller tryck på Alt + Skift + s.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat längst ned.
  4. Välj Hantera tillgänglighetsfunktioner under Tillgänglighet.
  5. Aktivera Visa navigeringsknappar under Mus och styrplatta.
  6. Knapparna visas längst ned.
    • Återgå till den föregående skärmen genom att välja Tillbaka längst ned till vänster.
    • Öppna startskärmen genom att välja översikten nere till vänster. Eller tryck på Alt + Skift + L.
    • Visa alla öppna appfönster genom att välja Visa fönster nere till höger.

Få mer hjälp

Om du vill veta mer om hur du använder tillgänglighetsfunktioner på Chromebook kan du kolla in videoserien om tillgänglighet på Chromebook.