Konfigurera virtuella privata nätverk (VPN)

Du kan ansluta till ett privat nätverk, till exempel ett nätverk på din arbetsplats eller skola, genom en VPN-anslutning (virtuellt privat nätverk). Vissa typer av VPN-anslutningar kan du använda utan att installera särskild programvara på Chromebook. Om du vill använda andra typer kan du installera VPN-appar, t.ex. Pulse Secure VPN, SonicWALL Mobile Connect eller Cisco AnyConnect.

Inbyggt stöd för VPN
Chromebook har inbyggt stöd för VPN-anslutningar av följande typ:
  • L2TP via IPsec med PSK
  • L2TP via IPsec med certifikatbaserad autentisering
  • Öppen VPN
Tips! Cisco Anyconnect fungerar om det är konfigurerat med L2TP över IPSec. Se konfigurationsanvisningar för en Cisco ASA-enhet.
VPN-appar

De här VPN-apparna finns i Chrome Web Store, och fler kommer inom kort:

Du laddar ned och konfigurerar dem som vilken annan Chrome-app som helst. Om du är administratör kan du tvångsinstallera en VPN-app med hjälp av administratörskonsolen. Du kan också ladda upp en konfigurationsfil om appen tillåter det (om appen är skriven med API:et chrome.storage.managed).

Kan jag ha flera VPN-anslutningar samtidigt?

Det fungerar inte att ha flera VPN-anslutningar samtidigt. Du kan bara ha en aktiv VPN-anslutning. Du kan dock använda parametern inclusionList för att avgöra vilken trafik som går via VPN och vilken som går direkt via internet.

Konfigurera ett VPN

1. Logga in på din Chromebook om du inte redan har gjort det.
  2. Klicka i statusfältet, där kontobilden visas.
  3. Klicka på Inställningar.
  4. Klicka på Lägg till anslutning under Internetanslutning.
  5. Klicka på Lägg till OpenVPN/L2TP.
  6. Fyll i uppgifterna nedan i rutan som visas. Om du använder din Chromebook inom en organisation kanske du måste få uppgifterna från administratören.
    Fyll i fälten
    • Serverns värdnamn: Namnet på servern som du behöver ansluta till för att få åtkomst till ditt VPN. Det kan antingen vara IP-adressen eller serverns fullständiga värdnamn.
    • Namn på tjänsten: Det här kan vara vad som helst som du vill kalla anslutningen. Exempel: Jobb-VPN.
    • Leverantörstyp: Om du använder en lösenfras eller nyckel utöver ditt personliga lösenord för att ansluta till ditt VPN väljer du L2TP/IPsec + I förväg delad nyckel. Om du använder certifikat som du får av din administratör väljer du L2TP/IPsec + Användarcertifikat.
    • I förväg delad nyckel: Den i förväg delade nyckeln är inte ditt personliga lösenord utan en lösenfras eller nyckel som används för att ansluta till VPN.
    • Server CA-certifikat: Välj ditt installerade servercertifikat för VPN i listan.
    • Användarcertifikat: Välj ditt installerade användarcertifikat för VPN i listan. Om du inte har något certifikat installerat visas ett felmeddelande. Följ anvisningarna nedan om du vill installera ett certifikat.
    • Användarnamn: Dina VPN-inloggningsuppgifter.
    • Lösenord: Dina VPN-inloggningsuppgifter.
    • OTP: Om du har ett OTP-kort eller en VPN-token som genererar engångslösenord genererar du ett lösenord och skriver in det här.
    • Gruppnamn: Namnet på VPN-installationen, om tillämpligt.
  7. Klicka på Anslut.

Installera certifikat

Om du behöver certifikat för att ansluta till ditt VPN kan det hända att administratören kräver att du besöker en särskild webbplats medan du är direkt ansluten till organisationens nätverk, eller så måste du kanske ladda ned och installera certifikaten själv.

Du behöver

• ett servercertifikat som är till för alla inom organisationen
  • ett användarcertifikat som är specifikt för dig.
Installera ditt servercertifikat
  1. Ladda ned servercertifikatet enligt instruktioner från din administratör.
  2. Öppna en ny flik i Chrome.
  3. Skriv chrome://settings/certificates i adressfältet.
  4. Klicka på fliken Auktoriteter.
  5. Tryck på knappen Importera och välj certifikatfilen X.509, som vanligen är en fil med tillägget .pem, .der, .crt, eller .p7b.
  6. I dialogrutan som visas fyller du i information om hur betrodd certifikatutfärdaren ska vara. Inga av tillförlitlighetsinställningarna behöver aktiveras för VPN, så det är lika bra att lämna dem omarkerade.
  7. Certifikatet öppnas och installeras på din Chromebook.
Installera ditt användarcertifikat
  1. Ladda ned användarcertifikatet enligt instruktioner från din administratör.
  2. Öppna en ny flik i Chrome.
  3. Skriv chrome://settings/certificates i adressfältet.
  4. Klicka på fliken Dina certifikat.
  5. Om du har en .pfx- eller .p12-fil som du vill importera klickar du på knappen Importera och bind till enheten.
  6. I rutan som öppnas markerar du certifikatfilen och klickar på Öppna.
  7. Ange lösenordet för certifikatet när du uppmanas att göra det. Om du inte kan lösenordet kontaktar du nätverksadministratören.
  8. Certifikatet öppnas och installeras i din Chrome-enhet.