Kontrollera, redigera och signera PDF-filer

I appen Gallery på din Chromebook kan du visa PDF-filer och redigera dem. Du kan

• fylla i PDF-formulär
  • lägga till textkommentarer
  • lägga till markeringar
  • signera dokument med handskrivna kommentarer.

Öppna en PDF-fil med Galleri-appen

1. Välj Appstartaren längst ned till vänster på skärmen.
  2. Öppna Filer .
  3. Till vänster väljer du var PDF-filen sparas.
  4. Öppna PDF-filen genom att dubbelklicka på den.

Visa, redigera och skriva ut PDF-filer

Du kan enkelt navigera eller gå till en viss sida i PDF-filen med hjälp av sidopanelen. Öppna sidopanelen genom att välja pilen uppe till vänster.

Visa PDF-information

1. Klicka på Mer Mer uppe till höger i PDF-filen.
  2. Välj Hämta information.

Anpassa till sida

Så här anpassar du sidan automatiskt till fönstret:

1. Klicka på Zooma in i menyfältet högst upp för att öppna zoomkontrollerna.
  2. Välj Anpassa till bredd.

Zooma in eller ut på sidan

1. Klicka på Zooma in i menyfältet högst upp för att öppna zoomkontrollerna.
  2. Välj Zooma in eller Zooma ut.

Tips!

• Håll ned Ctrl och + för att zooma in eller Ctrl och - för att zooma ut.
  • Håll ned Ctrl medan du scrollar uppåt eller nedåt med musen.
  • Om datorn har en pekskärm eller styrplatta använder du nyprörelser.

Skriva ut en sida

Välj Skriv ut Skriv ut i menyfältet högst upp.

Rotera en sida

Du kan rotera en sida från sidofältet genom att öppna den med ikonen . Leta upp sidan som du vill rotera och välj knappen Rotera bredvid sidans miniatyr.

Byta namn på en PDF-fil

Tryck på Ctrl + Retur eller klicka på filnamnet högst upp i fönstret. Filnamnet kan nu redigeras och du kan byta namn.

Redigera en PDF

Välj Spara uppe till höger. Tryck på pilen till höger om du vill spara nya redigeringar som en ny fil. Välj Ångra om du vill ångra ändringen. Välj Gör om om du vill göra om en redigering.

Skriva kommentarer

Du kan enkelt lägga till text eller ritningar i dina PDF-filer eller signera dokument med hjälp av handskrivna kommentarer.

Om du vill lägga till text var som helst i PDF-filen väljer du Text i menyn högst upp på skärmen. Om du vill lägga till teckningar och signera dokument väljer du Kommentera och gör ändringarna med verktygen för penna, markering och sudd.

Skapa och spara en signatur

När du skapar en signatur och sparar den i appen Gallery kan du

• infoga signaturen i en PDF-fil
  • logga in på flera ställen för att spara tid
  • använda samma signatur eller välja bland flera signaturer.

Viktigt! Den här funktionen är till för att underlätta och tillhandahåller inte säkerhet eller verifiering av signatur.

1. Öppna en PDF-fil på Chromebook.
  2. Välj signaturknappen i verktygsfältet högst upp om du vill visa eller skapa en signatur.
  3. Rita din signatur med musen, ditt finger eller en e-penna.
  4. Om du vill infoga signaturen i PDF-filen väljer du Placera signatur .
    • Om du vill radera en signatur från Chromebook väljer du Radera signatur .
    • Om du vill skapa nya signaturer väljer du Rita en annan signatur.
    • Din signatur sparas för att användas i andra dokument när du öppnar en ny PDF-fil och klickar på signaturverktyget.

Använda markeringsverktyget

Om du vill flytta en signatur eller göra ändringar i redigeringar som du har gjort med de andra redigeringsverktygen kan du använda markeringsverktyget . Med markeringsverktyget kan du rotera, ändra storlek, flytta eller ta bort signaturer, ritningar eller textrutor som redan har lagts till i PDF-filen.

1. Välj markeringsverktyget i en PDF-fil.
  2. Markera ett objekt genom att klicka eller trycka på det eller dra en rektangel runt de objekt du vill markera.
    • Dra i hörnet av urvalsrutan om du vill ändra storlek på markeringen.
    • Rotera markeringen genom att markera och dra rotationshandtaget högst upp i markeringsrutan. Roteringshandtaget är punkten ovanför markeringsrutan.
    • Om du vill flytta markeringsrutan drar du den till en ny plats.

Tips!

• Använd verktyget Lägg till text om du vill redigera eller flytta textkommentarer.
  • Om du har avmarkerat en signatur i en PDF-fil måste du markera signaturen med markeringsverktyget för att flytta, ändra storlek på den eller rotera den.

Kortkommandon för tillgänglighet

Gör det markerade elementet större Skift +
Gör det markerade elementet mindre Skift -
Flytta det markerade elementet Piltangenter
Rotera det markerade elementet åt höger Skift + Alt + högerpil
Rotera det markerade elementet åt vänster Skift + Alt + vänsterpil
Radera det markerade elementet Delete eller backstegstangent
Behåll elementet där det är Esc

Visa PDF-filer i webbläsaren Chrome

PDF-filer öppnas automatiskt i Galleri-appen. Du kan ändra inställningen så att Chromebook alltid öppnar PDF-filer i webbläsaren Chrome.

Viktigt! Det går inte att lägga till textkommentarer i PDF-filer i webbläsaren Chrome.

1. Välj Appstartaren längst ned till vänster på skärmen.
  2. Öppna Filer .
  3. Högerklicka på den valda PDF-filen.
  4. Välj Öppna fil följt avÄndra standardinställning följt avVisa.

Öppna och läsa PDF-filer med optisk teckenigenkänning (OCR)

Obs!

• Aktivera skärmläsaren. Läs mer om att använda den inbyggda skärmläsaren.
  • Funktionen är aktiverad som standard för de som använder skärmläsare.
  • Den här funktionen är för närvarande bara tillgänglig för ChromeOS och fungerar i Chrome PDF-läsaren.

Tack vare maskininlärning kan skärmläsare få åtkomst till och läsa otillgängliga PDF-filer via Chrome PDF-läsaren. Om du har en PDF-fil, antingen från din lokala lagring eller från en webbsida, som har en bild av skriven text eller otillgängligt textinnehåll, kan du konvertera innehållet till en läsbar text.

1. Välj Filer på Chromebook.
  2. Öppna en PDF-fil genom att högerklicka på dokumentet.
  3. Välj Öppna med följt avChrome PDF-läsare.
  4. Tryck på Sök + nedåtpilen i dokumentet.
    • Om det inte finns någon tillgänglig text på första sidan visas statusuppdateringen Tryck på sök + m och konvertera bilden till text i snabbmenyn.
  5. Öppna snabbmenyn genom att trycka på Sök + m
    • När OCR har startats ser du statusuppdateringen Denna PDF är inte tillgänglig. Extraherar text med Googles AI.
  6. Klicka på Extrahera text från PDF.
    • När OCR är klart hittar du en statusuppdatering uppe till vänster:
      • Lyckad OCR av bild: Texten har extraherats med hjälp av Google AI.
      • Ingen text hittades i bilder: Denna PDF är otillgänglig. Ingen text har extraherats.

Tips!

• Om PDF-filen kommer från en webbsida öppnas den i Chrome PDF-läsaren.
  • Om du vill navigera framåt trycker du på Sök + nedåtpilen/högerpilen. Du får höra en ansvarsfriskrivning i början och slutet av den extraherade texten.

Inaktivera OCR

Så här stänger du av funktionen:

1. Välj klockan längst ned till höger på Chromebook. Eller tryck på alt + skift + s.
  2. Välj Inställningar följt av Tillgänglighet.
  3. Inaktivera Extrahera text från PDF under Text till tal.