Konfigurera eSIM eller ett SIM-kort för mobildata

Med en eSIM- eller SIM-profil på Chromebook kan du ansluta till internet via mobildata, utan wifi-anslutning.

Detta behövs

Chromebook-enheten måste antingen ha stöd för eSIM eller en SIM-kortplats. Om du vill konfigurera eSIM måste du ha version 92 eller senare på Chromebook. Kontrollera att programvaran på Chromebook är uppdaterad

Använda eSIM för mobildata

1. Välj klockan nere till höger följt av Inställningar .
  2. Kontrollera att Mobildata är aktiverat under Nätverk.
  3. Välj Mobildata.
  4. Välj det nätverk du vill ansluta till under eSIM.
Tips! Om det inte finns några mobilprofiler under Mobildata måste du skapa en ny profil.

Använda ett SIM-kort för mobildata

1. Sätt i SIM-kortet i kortläsaren.
  2. Välj klockan nere till höger följt av Inställningar .
  3. Kontrollera att Mobildata är aktiverat under Nätverk.
  4. Välj Mobildata.
  5. Välj det nätverk du vill ansluta till under SIM.
  6. Om SIM-kortet inte har aktiverats ännu väljer du Aktivera och följer anvisningarna på skärmen.

Tips! Om operatören som du fått SIM-kortet av inte stöds eller om SIM-kortet saknar dataabonnemang måste du kontakta operatören innan konfigureringen kan slutföras.

Hantera eSIM- och SIM-profiler

Konfigurera en ny eSIM-profil

Upptäck profiler automatiskt

1. Välj klockan nere till höger följt av Inställningar .
  2. Kontrollera att Mobildata är aktiverat under Nätverk.
  3. Välj Mobildata följt av Lägg till mobilnätverk .
    • Du måste vara ansluten till ett wifi- eller Ethernet-nätverk för att kunna lägga till ett mobilnätverk.
  4. Välj Skanna för att hitta tillgängliga eSIM-profiler automatiskt.
  5. Välj en eSIM-profil.
    • Om inga profiler hittades uppmanas du att skanna en QR-kod eller ange uppgifterna för eSIM-profilen manuellt.
  6. Välj Nästa.
    • Att installera eSIM-profilen kan ta några minuter.
  7. Ange bekräftelsekoden för eSIM-profilen som installeras om du uppmanas att göra det.
    • Kontakta operatören om du inte har bekräftelsekoden.
  8. Välj Bekräfta.
  9. När dialogrutan ”Nätverk har lagts till” visas väljer du Klar.

Tips! Du kan lägga till upp till fem eSIM-profiler

Ange profiler manuellt

1. Välj klockan nere till höger följt av Inställningar .
  2. Kontrollera att Mobildata är aktiverat under Nätverk.
  3. Välj Mobildata följt av Lägg till mobilnätverk .
    • Du måste vara ansluten till ett wifi- eller Ethernet-nätverk för att kunna lägga till ett mobilnätverk.
  4. När du uppmanas att söka efter tillgänglig eSIM-profil automatiskt väljer du Manuellt i beskrivningen för att ange eSIM-profilen manuellt.
  5. När en skärm om att skanna en QR-kod visas:
    • Välj Skanna QR-kod med kameran.
    • Ange aktiveringskoden manuellt och gå till steg 8.
  6. Håll QR-koden från operatören framför Chromebook-enhetens kamera och skanna koden.
    • Om du fick QR-koden via e-post öppnar du meddelandet på telefonen. Håll upp telefonen framför Chromebook-enhetens kamera och skanna koden.
  7. Aktiveringskoden ska läsas in automatiskt.
    • Om den inte läses in automatiskt fyller du i den manuellt.
  8. Välj Nästa.
    • Att installera eSIM-profilen kan ta några minuter.
  9. När meddelandet Profilen har lagts till visas väljer du Klar.

Tips! Du kan lägga till upp till fem eSIM-profiler.

Byta namn på en SIM-profil

Obs! Du kan bara byta namn på en profil när du är inloggad på Chromebook. Namnet på en SIM-profil får vara högst 20 tecken långt och får inte innehålla emojis.

1. Välj klockan följt av nere till höger följt av Mobildata.
  2. Välj den profil du vill byta namn på.
  3. Välj menyn Mer uppe till höger.
  4. Välj Byt namn på profil.
  5. Skriv det nya namnet och välj Klar.
Ta bort en SIM-profil

Viktigt! Vissa eSIM-profiler går bara att installera på en enhet. Om du tar bort eSIM-profilen från den nuvarande enheten kanske det inte går att använda den igen. Du kan behöva be leverantören om hjälp.

1. Välj klockan följt av nere till höger följt av Mobildata.
  2. Välj den profil du vill ta bort.
  3. Välj menyn Mer uppe till höger.
  4. Välj Ta bort profilen följt av Ta bort.
Byta mellan mobilnätverk
  1. Välj klockan följt av nere till höger följt av Mobildata.
  2. Välj den profil du vill byta till.
Tillåta eller blockera sms
  1. Välj klockan på Chromebook följt av Inställningar .
  2. Aktivera Mobilnätverk under Nätverk.
  3. Välj en SIM-profil.
  4. Aktivera eller inaktivera Visa sms under Avancerat.
    • När en administratör blockerar funktionen inaktiveras reglaget med ett standardmeddelande om hantering.
    • När du inaktiverar den här funktionen visas ingen avisering på Chromebook och meddelandet raderas inte.

Åtgärda problem med att konfigurera ett mobilnätverk

• Kontrollera anslutningen: Innan du konfigurerar en eSIM-profil måste du vara ansluten till ett wifi- eller Ethernet-nätverk.
  • Det gick inte att läsa av koden: Om det här felmeddelandet visas kan du testa följande:
    • Kontrollera att kameraobjektivet inte skyms av smuts eller något annat.
    • Testa att ange aktiveringskoden manuellt.
    • Om inget av ovanstående fungerar och du behöver teknisk support kontaktar du operatören.
  • Det gick inte att installera eSIM-profilen: Om det här felmeddelandet visas kan det tyda på att den aktuella användarprofilen har konfigurerats tidigare och inte går att installera fler gånger. Kontakta operatören om du behöver teknisk support.
  • Andra problem än de som anges ovan: Testa att stänga av Chromebook och slå på den igen.