Åpne, lagre eller slett filer

Du kan åpne og lagre mange typer filer på Chromebook, blant annet dokumenter, PDF-filer, bilder og mediefiler. Finn ut hva slags filer som støttes på Chromebook.

Chromebook-harddisken har begrenset plass, så Chromebooken sletter av og til filer for å frigjøre plass. Finn ut hvordan du lagrer nedlastinger.

Tips: Enkelte mapper er skrivebeskyttede. Du kan ikke slette dem eller endre navn på dem fra Filer-appen.

Finn og åpne filer

1. Åpne Filer .
  2. Til venstre velger du filplasseringen for filen du vil åpne.
    • For å se filer du nettopp har brukt, velg Nylig.
    • For å se en liste over nylige filer etter filtype, bruk knappen for å velge den filtypen.
    • For å se Android-appfiler, velg Mine filer og så Play-filer. For å vise flere mapper, går du øverst til høyre og velger Mer  og så Vis alle Play-mapper.
    • For å se filer i nettskyen din, velg en mappe, for eksempel Google Disk. Du kan også legge til et annet skyfilsystem.
  3. Finn frem til filen, og dobbeltklikk på den for å åpne den.

Hvis du åpner filer på en ekstern lagringsenhet, bør du fjerne enheten på en sikker måte når du er ferdig, ved å klikke på Løs ut .

Tips: I hjørnet av skjermen velger du appoversikten og skriver inn navnet på filen du vil finne.

Lagre filer

Sånn lagrer du siden, bildet eller dokumentet du ser på:

1. Trykk på Ctrl + S.
  2. Skriv inn et navn for filen nederst.
  3. Valgfritt: Bytt filtype til venstre for filnavnet.
  4. I kolonnen til venstre velger du hvor du vil lagre filen, for eksempel Google Disk og så Min disk.
  5. Velg Lagre.

Merk: Hvis du bruker Chromebook på skolen eller jobben, kan du lagre filer i Delte disker-mappen. Velg Google Disk og så Delte disker.

Gi nytt navn til filer

Du kan gi nytt navn til filer, mapper og eksterne enheter.

1. I hjørnet av skjermen velger du appoversikten .
  2. Åpne Filer .
  3. Velg et fil- eller mappenavn.
  4. Trykk på Ctrl + Enter.
  5. Skriv inn et nytt navn, og trykk på Enter.
Legg til et annet skyfilsystem
  1. I hjørnet av skjermen velger du appoversikten .
  2. Åpne Filer .
  3. Øverst til høyre velger du Mer .
  4. Velg Legg til ny tjeneste og så SMB-delinger.
  5. Et vindu åpnes. Velg Legg til fildeling. Fyll inn informasjonen din.
  6. Velg Legg til.

Merk: Chromebook støtter tredjepartsfilsystemer som bruker DocumentsProvider API-er. Hvis du laster ned en av disse Android-filene fra Play-butikken, vises den på venstre side av filene dine .

Slik kobler du til andre skyfilsystemer:

1. I hjørnet av skjermen velger du appoversikten .
  2. Åpne Filer .
  3. Øverst til høyre velger du Mer .
  4. Velg Installer ny tjeneste.
  5. For å installere et nytt skyfilsystem, velg et system og følg trinnene på skjermen.
Endre hvor filene dine lagres

Som standard lagres filer i Nedlastinger-mappen – som er en midlertidig mappe på Chromebook-harddisken. Du kan endre hvor nedlastingene lagres som standard, eller velge en bestemt mappe for hver nedlasting.

1. Åpne Chrome på datamaskinen.
  2. Øverst til høyre velger du Mer Mer og så Innstillinger.
  3. Velg Avansert nederst.
  4. Endre nedlastingsinnstillingene under «Nedlastinger»:
    • Slik endrer du standardmappen: Velg Endre, og velg hvor du vil lagre filene.
    • Slik velger du en bestemt mappe for hver nedlasting: Slå på Spør før nedlasting hvor hver fil skal lagres.

Slett en fil

Viktig: De fleste filer sendes direkte til papirkurven. For filer som ikke sendes til papirkurven, må du bekrefte at du vil slette dem for godt.

1. I hjørnet av skjermen velger du Appoversikten .
  2. Åpne Filer .
  3. Velg filen eller mappen du vil slette.
  4. Velg Papirkurv.

Tips: Filer slettes for godt fra papirkurven etter 30 dager.

Slik gjenoppretter du en fil som du har sendt til papirkurven:

1. På Chromebooken din åpner du Filer .
  2. Til venstre velger du Papirkurv .
  3. Velg filen du vil gjenopprette og så Gjenopprett fra papirkurven.

Komprimer filer

For å pakke filer eller mapper sammen til én enkelt fil kan du komprimere dem.

1. I hjørnet av skjermen klikker du på appoversikten .
  2. Åpne Filer .
  3. Til venstre velger du mappen eller filene du vil komprimere.
  4. For å velge alle filene du vil komprimere, trykk på Ctrl, og klikk på hver enkelt fil, én om gangen.
  5. Valgfritt: For å legge alle filene i en ny mappe, trykk på Ctrl + E.
  6. Høyreklikk på de valgte filene eller den valgte mappen, og klikk deretter på Zip-utvalg.

Pakk ut filer

Du kan se alle enkeltfilene i ZIP-filer.

1. I hjørnet av skjermen velger du appoversikten .
  2. Åpne Filer .
  3. Dobbeltklikk på den komprimerte filen. Du ser ZIP-filen til venstre.
  4. Dobbeltklikk på én enkelt fil for å åpne den.
  5. Valgfritt: For å fjerne ZIP-filen fra listen med mapper til venstre, klikk på Løs ut

Tips: For å pakke ut en gruppe med komprimerte filer i én enkelt mappe, høyreklikk på mappen og velg Pakk ut alle.

Bruk og fest filer på hyllen

Du kan finne nylige nedlastinger, skjermdumper og festede filer i hyllebeholderen.

Åpne nylige nedlastinger og skjermdumper på hyllen

1. Nederst til høyre velger du hyllebeholderen og så filen din.

Skjul hylleforhåndsvisningen:

1. Nederst til høyre, ved siden av klokkeslettet, høyreklikker du på hyllebeholderen og velger den.
  2. Velg Skjul forhåndsvisning.

Tips: De nylige nedlastingene og skjermdumpene dine er midlertidige. For å gjøre dem permanente kan du feste filer til hyllen.

Fest filer til hyllen

1. Velg appoversikten nederst til venstre.
  2. Åpne Filer .
  3. Velg mappen som inneholder filen du vil feste, til venstre.
  4. Høyreklikk på filen.
  5. Velg Fest på hyllen.
  6. For å løsne filer, høyreklikk på dem.
    1. Velg Løsne fra hyllen.

Finn festede filer:

1. Nederst til høyre velger du hyllebeholderen.
  2. Høyreklikk på filen.
  3. Velg Vis i mappe

Sett inn festede filer i dokumenter

Du kan legge til bilder og skjermdumper i dokumentene dine fra hyllen.

Dra bilder eller skjermdumper:

1. Nederst til høyre velger du hyllebeholderen.
  2. Velg bilder eller skjermdumper.
  3. Dra dem inn i dokumentet.

Kopiér og lim inn bilder eller skjermdumper:

1. Nederst til høyre velger du hyllebeholderen.
  2. Høyreklikk på bildene eller skjermdumpene.
  3. Velg Kopiér bildet.
  4. Høyreklikk hvor som helst i dokumentet ditt.
  5. Velg Lim inn.

Løs problemer med åpning av filer

«Ukjent filtype»

«Google Disk kan ikke nås for øyeblikket»

Sjekk at Chromebooken er koblet til internett. Finn ut hvordan du kobler til Wi-Fi eller løser problemer med å koble til Wi-Fi.

«Beklager, men enheten din for ekstern lagring støttes foreløpig ikke»

Du kan også bruke Google Disk til å se filene på lagringsenheten din:

1. Koble lagringsenheten til en annen datamaskin.
  2. Åpne Google Disk. Hvis du ikke har logget på, må du sørge for at du logger på med samme Google-konto som du har på Chromebooken.
  3. Last opp filene fra enheten. Finn ut hvordan du laster opp filer til Google Disk.
  4. Åpne Chromebooken, og logg på.
  5. I hjørnet av skjermen velger du appoversikten .
  6. Åpne Google Disk.

«Beklager, enheten din ble ikke gjenkjent» eller «Beklager, men minst én partisjon på den eksterne lagringsenheten din kunne ikke tilkobles»

Du må formatere den eksterne lagringsenheten på nytt:

1. Sikkerhetskopiér filene dine og lagre dem et annet sted før du sletter dem. Denne fremgangsmåten sletter alle filene på lagringsenheten.
  2. I hjørnet av skjermen velger du appoversikten .
  3. Åpne Filer .
  4. Høyreklikk på lagringsenheten til venstre.
  5. Velg Formatér enhet.
Gi appene dine tilgang til eksterne drivere

Du kan la apper fra Google Play lese og skrive filer på eksterne lagringsenheter. Filer og mapper som opprettes på enheten, er synlige for alle som bruker den eksterne driveren.

1. Velg klokkeslettet nederst til høyre.
  2. Velg Innstillinger .
  3. Velg Lagringsbehandling og så Innstillinger for ekstern lagring.
  4. Slå lagringsenheten på eller av for å gi tilgang.

Gjør mer med filene dine