Bestanden openen, opslaan of verwijderen

Je kunt veel verschillende typen bestanden op je Chromebook openen en opslaan, zoals documenten, pdf's, afbeeldingen en media. Meer informatie over welke typen bestanden op je Chromebook worden ondersteund

De harde schijf van je Chromebook heeft beperkte ruimte. Daarom verwijdert je Chromebook soms gedownloade bestanden om ruimte vrij te maken. Meer informatie over het bewaren van je downloads

Tip: Sommige mappen zijn alleen lezen. Je kunt ze niet verwijderen of de naam ervan wijzigen in de app Bestanden.

Een bestand zoeken en openen

1. Open Bestanden .
  2. Kies aan de linkerkant waar je bestand is opgeslagen.
    • Voor bestanden die je zojuist hebt gebruikt, selecteer je Recent.
    • Voor een lijst met recente bestanden op type gebruik je de knop om het betreffende bestandstype te selecteren.
    • Voor Android-app-bestanden selecteer je Mijn bestanden en dan Play-bestanden. Als je meer mappen wilt zien, selecteer je rechtsboven Meer  en dan Alle Play-mappen weergeven.
    • Voor bestanden in je cloud selecteer je de map, zoals Google Drive. Je kunt ook een ander cloud-bestandssysteem toevoegen.
  3. Zoek naar het bestand en dubbelklik erop om het te openen.

Als je een bestand op een extern opslagapparaat opent, klik je op Uitwerpen om het apparaat veilig te verwijderen als je klaar bent.

Tip: Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher  en geef de naam van het gewenste bestand op.

Een bestand opslaan

Zo sla je een pagina, afbeelding of document die je bekijkt op:

1. Druk op Ctrl + s.
  2. Geef onderaan een naam op voor je bestand.
  3. Optioneel: Wijzig het bestandstype links van de bestandsnaam.
  4. Kies in de linkerkolom waar je het bestand wilt opslaan, zoals Google Drive en dan Mijn Drive.
  5. Selecteer Opslaan.

Opmerking: Als je de Chromebook op school of op het werk gebruikt, kun je bestanden opslaan in de map Gedeelde Drives. Selecteer Google Drive en dan Gedeelde Drives.

De naam van een bestand wijzigen

Je kunt de naam van bestanden, mappen of externe apparaten wijzigen.

1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  2. Open Bestanden .
  3. Selecteer de naam van het bestand of de map.
  4. Druk op Ctrl + Enter.
  5. Typ een nieuwe naam en druk op Enter.
Een ander cloud-bestandssysteem toevoegen
  1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  2. Open Bestanden .
  3. Selecteer rechtsboven de optie Meer .
  4. Selecteer Nieuwe service toevoegen en dan SMB-fileshares.
  5. Er wordt een venster geopend. Selecteer Fileshare toevoegen. Vul je gegevens in.
  6. Selecteer Toevoegen.

Opmerking: Je Chromebook ondersteunt bestandssystemen van derden die gebruikmaken van DocumentsProvider-API's. Als je een van deze bestanden-apps voor Android downloadt vanuit de Play Store, vind je deze aan de linkerkant van Bestanden .

Zo maak je verbinding met andere cloud-bestandssystemen:

1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  2. Open Bestanden .
  3. Selecteer rechtsboven de optie Meer .
  4. Selecteer Nieuwe service installeren.
  5. Als je een nieuw cloud-bestandssysteem wilt installeren, kies je een systeem en volg je de stappen op het scherm.
Wijzigen waar je bestanden worden opgeslagen

Standaard worden je bestanden opgeslagen in de map Downloads, een tijdelijke map op de harde schijf van je Chromebook. Je kunt wijzigen waar downloads standaard worden opgeslagen of een specifieke map voor elke download selecteren.

1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Wijzig je downloadinstellingen onder Downloads:
    • De standaardmap wijzigen: selecteer Wijzigen en kies waar je je bestanden wilt opslaan.
    • Een specifieke map kiezen voor elke download: schakel Voorafgaand aan een download vragen waar een bestand moet worden opgeslagen in.

Een bestand verwijderen

Belangrijk: De meeste bestanden worden rechtstreeks naar de prullenbak verplaatst. Voor bestanden die niet naar de prullenbak worden verplaatst, moet je bevestigen dat je ze definitief wilt verwijderen.

1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  2. Open Bestanden .
  3. Selecteer het bestand of de map die u wilt verwijderen.
  4. Selecteer Prullenbak .

Tip: Bestanden worden na 30 dagen definitief verwijderd uit de prullenbak.

Zo herstel je een bestand dat je naar de prullenbak hebt gestuurd:

1. Open Bestanden op je Chromebook.
  2. Selecteer links de optie Prullenbak .
  3. Selecteer het bestand dat je wilt terugzetten en dan Herstellen uit de prullenbak.

Een zip-bestand maken

Als je bestanden of mappen wilt samenvoegen in één bestand, kun je ze toevoegen aan een zip-bestand.

1. Klik in de hoek van het scherm op de Launcher .
  2. Open Bestanden .
  3. Selecteer aan de linkerkant de map of bestanden die je wilt toevoegen aan een zip-bestand.
  4. Houd Ctrl ingedrukt en klik een voor een op de bestanden die je aan het zip-bestand wilt toevoegen.
  5. Optioneel: Druk op Ctrl + e om al je bestanden in een nieuwe map te plaatsen.
  6. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden of map en dan op Geselecteerde bestanden toevoegen aan zip-bestand.

Een zip-bestand uitpakken

Je kunt de afzonderlijke bestanden in je zip-bestand bekijken.

1. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  2. Open Bestanden .
  3. Dubbelklik op het zip-bestand. Aan de linkerkant zie je het zip-bestand.
  4. Dubbelklik op afzonderlijke bestanden om deze te openen.
  5. Optioneel: Klik op Uitwerpen  om het zip-bestand te verwijderen uit de lijst met mappen aan de linkerkant.

Tip: Als je een groep gezipte bestanden in één map wilt uitpakken, klik je met de rechtermuisknop op de map en selecteer je Alles uitpakken.

Bestanden gebruiken en vastzetten op je plank

Je kunt recente downloads, screenshots en vastgezette bestanden vinden in de plankcontainer.

Recente downloads en screenshots op je plank openen

1. Selecteer rechtsonder de plankcontainer en dan je bestand.

Het plankvoorbeeld verbergen:

1. Klik rechtsonder met de rechtermuisknop naast de tijd en selecteer de plankcontainer.
  2. Selecteer Voorbeeld verbergen.

Tip: Je recente downloads en screenshots worden tijdelijk getoond. Zet bestanden vast op je plank als je ze altijd wilt kunnen zien.

Bestanden vastzetten op je plank

1. Selecteer linksonder de Launcher .
  2. Open Bestanden .
  3. Selecteer links de map met het bestand dat je wilt vastzetten.
  4. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.
  5. Selecteer Vastzetten op plank.
  6. Klik met de rechtermuisknop op het bestand als je bestanden wilt losmaken.
    1. Selecteer Losmaken van plank.

Een vastgezet bestand vinden:

1. Selecteer rechtsonder de plankcontainer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op je bestand.
  3. Selecteer Weergeven in map.

Vastgezette bestanden invoegen in documenten

Je kunt afbeeldingen of screenshots aan je documenten toevoegen vanaf je plank.

Afbeeldingen of screenshots slepen:

1. Selecteer rechtsonder de plankcontainer.
  2. Selecteer afbeeldingen of screenshots.
  3. Sleep ze naar het document.

Afbeeldingen of screenshots kopiëren en plakken:

1. Selecteer rechtsonder de plankcontainer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op je afbeeldingen of screenshots.
  3. Selecteer Afbeelding kopiëren.
  4. Klik met de rechtermuisknop in het document.
  5. Selecteer Plakken.

Problemen met het openen van bestanden oplossen

'Onbekend bestandstype'

'Google Drive is momenteel niet bereikbaar'

Zorg ervoor dat je Chromebook verbinding heeft met internet. Bekijk meer informatie over hoe je verbinding maakt met wifi of problemen oplost die optreden wanneer je verbinding probeert te maken met wifi.

'Je externe opslagapparaat wordt momenteel niet ondersteund'

Je kunt ook Google Drive gebruiken om de bestanden op je opslagapparaat te bekijken:

1. Sluit je opslagapparaat aan op een andere computer.
  2. Open Google Drive. Als je nog niet bent ingelogd, log je in met hetzelfde Google-account dat je ook op je Chromebook gebruikt.
  3. Upload de bestanden vanaf het apparaat. Bekijk meer informatie over hoe je bestanden uploadt naar Google Drive.
  4. Open de Chromebook en log in.
  5. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  6. Open Google Drive.

'Het apparaat wordt niet herkend' of 'Ten minste één partitie op het apparaat kan niet worden gekoppeld'

Je moet het externe opslagapparaat opnieuw formatteren:

1. Maak ergens anders een back-up van je bestanden voordat je ze verwijdert. Met de volgende stappen worden alle bestanden op het opslagapparaat verwijderd.
  2. Selecteer in de hoek van het scherm de Launcher .
  3. Open Bestanden .
  4. Klik aan de linkerkant met de rechtermuisknop op het opslagapparaat.
  5. Selecteer Apparaat formatteren.
Je apps toegang geven tot externe schijven

Je kunt apps van Google Play toestaan bestanden op externe opslagapparaten te lezen en te schrijven. Bestanden en mappen die zijn gemaakt op het apparaat, zijn zichtbaar voor iedereen die de externe schijf gebruikt.

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer Opslagbeheer en dan Voorkeur voor externe opslag.
  4. Schakel het opslagapparaat in of uit om toegang toe te staan.

Meer doen met je bestanden