'Toegang via schakelaar' gebruiken

'Toegang via schakelaar' is een alternatieve invoermethode voor je Chromebook. Als je 'Toegang via schakelaar' gebruikt, scant het systeem de items op je scherm totdat je een schakelaar gebruikt om een selectie te maken. Schakelaars kunnen worden gebruikt met het ingebouwde toetsenbord of een extern apparaat dat je verbindt via bluetooth of USB.

'Toegang via schakelaar' instellen

Belangrijk: Als je een extern apparaat wilt gebruiken voor de schakelaars, moet je zorgen dat het apparaat is verbonden met je Chromebook voordat je 'Toegang via schakelaar' instelt.

Zo schakel je 'Toegang via schakelaar' in:
  1. Open Instellingen  op je Chromebook.
  2. Selecteer Geavanceerd en dan Toegankelijkheid en dan Toegankelijkheidsfuncties beheren.
  3. Selecteer Toegang via schakelaar onder Toetsenbord en tekstinvoer.
    • Als je 'Toegang via schakelaar' inschakelt, word je in een pop-up meteen gevraagd de schakelaars toe te wijzen.
  4. Wijs een schakelaar toe aan de actie Selecteren. Met deze schakelaar kun je items op het scherm selecteren.
  5. Als je meerdere schakelaars wilt gebruiken om de kiezer tussen items op het scherm te verplaatsen, kun je schakelaars toewijzen voor de acties Volgende en Vorige.
    • Als je maar één schakelaar hebt, kun je schakelen tussen verschillende items op het scherm wanneer je Automatisch scannen inschakelt.

Automatisch scannen gebruiken

Met automatisch scannen wordt de kiezer automatisch verplaatst tussen verschillende items op het scherm totdat je een selectie maakt. Als je maar één schakelaar hebt, gebruik je automatisch scannen.

Zo start je het scannen:
  1. Druk op de schakelaar die is toegewezen aan de actie Selecteren. Hiermee wordt de kiezer automatisch verplaatst tussen verschillende selecteerbare items.
  2. Druk nogmaals op de schakelaar om het gemarkeerde item te selecteren.

Handmatig scannen gebruiken

Belangrijk: Handmatig scannen vereist meer dan één schakelaar. Als je maar één schakelaar hebt, gebruik je automatisch scannen.

1. Als je de kiezer wilt verplaatsen tussen verschillende items op het scherm, druk je op de schakelaar die aan de knop Volgende is toegewezen totdat het gewenste item is gemarkeerd.
    • Als je 3 schakelaars hebt, kun je ook de schakelaar Vorige gebruiken om terug te bladeren door de items.
  2. Druk op de schakelaar Selecteren om het gemarkeerde item te selecteren.

Gegroepeerde items

Verschillende menuopties of items in een venster worden soms gegroepeerd om de efficiëntie te verbeteren. Als je een item niet kunt selecteren, bevind je je misschien niet in de juiste itemgroep.

Als het item dat je wilt selecteren, zich in een itemgroep bevindt:

1. Selecteer de itemgroep.
  2. Ga naar het item dat je wilt selecteren.

Als het item dat je wilt selecteren, zich buiten de momenteel geselecteerde itemgroep bevindt:

1. Selecteer Terug  om de itemgroep te sluiten.
  2. Selecteer de juiste itemgroep.
  3. Ga naar het item dat je wilt selecteren.

Het actiemenu gebruiken

Als je een item selecteert waaraan meerdere acties zijn gekoppeld, opent 'Toegang via schakelaar' een contextmenu. In dit menu kun je kiezen uit verschillende acties.

Zo selecteer je een actie in het menu:

1. Doorloop de menuopties.
  2. Druk op de schakelaar.

Zo sluit je het actiemenu:

1. Doorloop de beschikbare opties totdat je Terug  markeert.
  2. Selecteer de knop.

Tekst bewerken

1. Selecteer een tekstveld.
  2. Vanuit het contextmenu:
    • Selecteer Dicteren om de tekst uit te spreken die je wilt opgeven.
    • Selecteer Schermtoetsenbord om het schermtoetsenbord te openen.
      • De kiezer scant toetsenbordrijen. Nadat je een rij hebt geselecteerd, scant de kiezer de afzonderlijke letters in die rij.