Brug kontaktadgang

Kontaktadgang er en alternativ indtastningsmetode på din Chromebook. Når du bruger kontaktadgang, scannes elementerne på din skærm, indtil du bruger en kontakt til at angive et valg. Kontakter kan bruges sammen med det indbyggede tastatur eller en ekstern enhed, som du forbinder via Bluetooth eller USB.

Konfigurer kontaktadgang

Vigtigt! Hvis du vil bruge en ekstern enhed til dine kontakter, skal du sørge for, at den er sluttet til din Chromebook, før du konfigurerer kontaktadgang.

Aktivér kontaktadgang

1. Vælg klokkeslættet nederst til højre på din Chromebook. Du kan også trykke på Alt+Shift+s.
  2. Vælg Indstillinger  og derefter Hjælpefunktioner.
  3. Under "Tastatur og tekstindtastning" skal du vælge Kontaktadgangog derefter Indstillinger for kontaktadgang.
    • Når du aktiverer Kontaktadgang, vises der en konfigurationsvejledning, som hjælper dig med at konfigurere dine kontakter.
  4. Tildel handlingen "Vælg" til en kontakt. Du bruger denne kontakt til at vælge elementer på skærmen.
  5. Hvis du vil bruge flere kontakter til at flytte vælgeren mellem elementer på skærmen, kan du tildele handlingerne "Næste" eller "Forrige" til to af dine kontakter.
    • Hvis du kun har én kontakt, kan du skifte mellem forskellige elementer på skærmen, når du aktiverer Automatisk scanning.

Tip! Du kan køre konfigurationsvejledningen igen for at konfigurere forskellige kontakter.

Brug automatisk eller manuel scanning

Brug Automatisk scanning

Automatisk scanning flytter automatisk vælgeren mellem elementerne på skærmen, indtil du angiver et valg. Hvis du kun har én kontakt, skal du bruge Automatisk scanning.
Sådan starter du scanningen:
  1. Tryk på den kontakt, der har fået tildelt handlingen "Vælg". Dette får vælgeren til automatisk at skifte mellem forskellige elementer, der kan vælges.
  2. Tryk på kontakten igen, hvis du vil vælge det fremhævede element.

Brug manuel scanning

Vigtigt! Manuel scanning kræver mere end én kontakt. Hvis du kun har én kontakt, skal du bruge Automatisk scanning.
  1. Du kan flytte vælgeren mellem forskellige elementer på skærmen ved at trykke på den kontakt, der har fået tildelt knappen "Næste", indtil det fremhævede element vises.
    • Hvis du har tre kontakter, kan du også bruge kontakten "Forrige" til at gå tilbage og gennemgå elementerne bagfra.
  2. Tryk på kontakten Vælg for at vælge det fremhævede element.

Brug punktscanning

Med punktscanning kan du finde bestemte områder på din skærm, hvor der muligvis ikke er en tydelig knap, eller hvor der er for mange valgmuligheder. Du kan til enhver tid aktivere punktscanning.
Aktivér punktscanning
Vigtigt! Hvis du har aktiveret automatisk scanning, skifter vælgeren automatisk mellem forskellige elementer, der kan vælges, i handlingsmenuen.
  1. Tryk på den kontakt, der er tildelt handlingen "Vælg".
  2. Når handlingsmenuen vises, skal du trykke på kontakten Næste for at gå til Punktscanning.
  3. Tryk på kontakten Vælg for at vælge Punktscanning.
Vælg et element

Når du har valgt Punktscanning, starter scanningen.

1. Når scanningen af vandret område påbegyndes, skal du trykke på kontakten Vælg, når området lander på det område, du vil vælge.
  2. Tryk på kontakten Vælg igen for at låse den vandrette position.
  3. Når scanning af lodret område påbegyndes, skal du trykke på kontakten Vælg, når området land på det område, du vil vælge.
  4. Tryk på kontakten Vælg igen for at låse den lodrette position.
  5. Når området er bekræftet, skal du fokusere på handlingen "Venstreklik" i handlingsmenuen og derefter trykke på kontakten Vælg for at vælge elementet.

Tip! Når klikhandlingen er udført, genoptages scanningen.

Skift hastighed for punktscanning
  1. Vælg klokkeslættet nederst til højre på din Chromebook. Du kan også trykke på Alt+Shift+s.
  2. Vælg Indstillinger  og derefter Hjælpefunktioner
  3. Under "Tastatur og tekstindtastning" skal du vælge Kontaktadgang og derefter Indstillinger for kontaktadgang.
  4. Under "Hastighed for punktscanning" kan du justere hastigheden ved at flytte skyderen mellem "Langsom" og "Hurtig".

Udfør andre almindelige opgaver

Vælg et element fra en gruppe
Nogle gange grupperes forskellige menuindstillinger eller -elementer i et vindue sammen for at forbedre effektiviteten. Hvis du ikke kan vælge et element, er du muligvis ikke i den rigtige elementgruppe.

Hvis det element, du vil vælge, er inden for en gruppe af elementer:

1. Vælg elementgruppen.
  2. Gå til det element, du vil vælge.

Hvis det element, du vil vælge, er uden for den gruppe af elementer, du har valgt i øjeblikket:

1. Vælg Tilbage for at forlade elementgruppen.
  2. Vælg den korrekte elementgruppe.
  3. Gå til det element, du vil vælge.
Brug handlingsmenuen
Hvis du vælger et element, der har flere tilknyttede handlinger, åbner kontaktadgang en genvejsmenu. I denne menu kan du vælge mellem handlinger.

Sådan vælger du en handling i menuen:

1. Gennemgå menuindstillingerne.
  2. Tryk på kontakten.

Sådan lukker du handlingsmenuen:

1. Gennemgå de tilgængelige muligheder, indtil Tilbage fremhæves.
  2. Vælg knappen.
Rediger tekst
  1. Vælg et tekstfelt.
  2. I genvejsmenuen:
    • Vælg Diktering for at indtale den tekst, du vil indtaste.
    • Vælg Skærmtastatur for at åbne skærmtastaturet.
      • Vælgeren scanner nu tastaturrækkerne. Når du har valgt en række, scanner vælgeren de enkelte bogstaver i den pågældende række.